Wysoki poziom cukru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Namir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 4

    #1

    Wysoki poziom cukru

    Mam problem z brewkitem "English Bitter" Coopersa.
    Dwa tygodnie temu nastawiłem piwo. Musiałem wyjechać na tydzień i dopiero po powrocie okazało się, że piwo fermentowało się w temperaturze niższej niż zalecana (19-20 stopni). Mimo to woda w rurce powoli sobie bulgotała. Cukromierz wskazywał wtedy 3,2blg. Wg instrukcji butelkować piwo powinienem, jeżeli poziom cukru spadnie poniżej 1blg. Tak więc wstawiłem piwo do cieplejszego miejsca (23-24 stopnie). Po tygodniu znowu przyjeżdżam do domu z zamiarem zlewania do butelek, a tu niespodzianka: 2blg na cukromierzu! A minęło już pół miesiąca od nastawienia!
    Piwo ma lekko kwaskowaty smak i zastanawiam się, czy nie jest skażone. W końcu pomieszczenie, w którym przygotowywałem piwo nie było nazbyt sterylne (kotłownia, w której leży drewno na opał; w dodatku po butelkach z wodą łaziły jakieś robaczki). Z drugiej strony wszystkie brewkity, które przygotowywałem miały podobny posmak...
    Co z tym zrobić? Zlewać do butelek, czy czekać dalej, aż poziom cukru spadnie (w tym tempie to będą pewnie kolejne 2 tygodnie)?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Zlewać i nie sugerować się instrukcjami tylko czytać fora.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

      #3
      Przy kolejnym piwie przyłóż się dobrze do dezynfekcji fermentorów i innych elementów mających styczność ze schłodzoną brzeczką.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Namir
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.02
        • 4

        #4
        Dzięki za odpowiedź. Za chwilę wezmę się za zlewanie piwa. Wcześniej trochę się bałem z uwagi na poprzedniego brewkita (Wheat Beer), z którego piwo wyszło stanowczo zbyt nagazowane (po otwarciu kapsel wystrzelił w górę z takim impetem, że na suficie odcisnął się jego kołnierz).

        Comment

        • Gość

          #5
          Kwaskowy posmak - zapewne dałeś cukier.
          Zostaw te puszki i zacieraj.

          Comment

          • ushi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 148

            #6
            To jedyna słuszna droga...

            Puszki zostaw na startery do dobrych drożdży

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • borsukwroc
              Wrocław, Oktobeerfest CH Galeria Dominikańska, poziom +1
              borsukwroc
              Jako że sklep przeniósł się z Renomy (z małym poślizgiem) to za radą kolegi Darka zakładam nowy wątek. Sklep jak w tytule jest teraz w Galerii Dominikańskiej, poziom +1, przy Starbucksie. Asortyment ten sam, czyli całkiem sporo niemieckich piw. Godziny otwarcia: Pon-Sob od 9:30 do 21:00
              2022-09-13, 12:14
            • borsukwroc
              Wrocław, Octobeerfest, CH Renoma (poziom -1)
              borsukwroc
              Nowy sklep specjalistyczny ( powstał na początku tego roku), specjalizuje się tylko i wyłącznie w niemieckich piwach. Dziś byłem, odwiedziłem i zakupiłem. Bardzo ciekawy wybór, dużo piw z nieznanych mi niemieckich browarów, jak i znanych np Störtebeker'y w bardzo dużej ilości. Mają fejsa: Oktobeerfest...
              2022-03-14, 14:47
            • Mar11111
              Początki z brewkitem...
              Mar11111
              Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
              ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
              2024-04-20, 14:46
            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 20:25
            • uszyniak13
              Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja
              uszyniak13
              Dzień dobry wszystkim.
              Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
              Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego...
              2018-03-21, 16:39
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...