witam
chodzi o to, że mam teraz witbiera na cichej w fermentatorze z kurkiem i zastanawiam się, czy odlewając przez niego, żeby sprawdzić blg nie ma możliwości zakażenia? tj w tym momencie czy nie ma możliwości, by cały nastaw się zepsuł, a w przyszłości czy mogę butelkować z tego fermentatora bezpośrednio czy powinienem najpierw przelać do drugiego fermentatora i w międzyczasie odkazić ten z kurkiem (aby kurek był w środku wyczyszczony)?
a to wszystko dlatego, bo jak napisałem chcę spradzić blg - chyba zbyt pewny siebie przelałem po 6 dniach z burzliwej na cichą wita i dopiero po przelaniu sprawdziłem blg, i okazało się, że ma cały czas 5 blg! :/ czy jest możliwe, że jak długo teraz potrzymam wita na cichej to jest szansa, że blg zejdzie choć do 2-3 ?
chodzi o to, że mam teraz witbiera na cichej w fermentatorze z kurkiem i zastanawiam się, czy odlewając przez niego, żeby sprawdzić blg nie ma możliwości zakażenia? tj w tym momencie czy nie ma możliwości, by cały nastaw się zepsuł, a w przyszłości czy mogę butelkować z tego fermentatora bezpośrednio czy powinienem najpierw przelać do drugiego fermentatora i w międzyczasie odkazić ten z kurkiem (aby kurek był w środku wyczyszczony)?
a to wszystko dlatego, bo jak napisałem chcę spradzić blg - chyba zbyt pewny siebie przelałem po 6 dniach z burzliwej na cichą wita i dopiero po przelaniu sprawdziłem blg, i okazało się, że ma cały czas 5 blg! :/ czy jest możliwe, że jak długo teraz potrzymam wita na cichej to jest szansa, że blg zejdzie choć do 2-3 ?
Comment