odlewanie przez kurek + słabo odfermentowane na burzliwej
Collapse
X
-
-
Skoro tyle myślicie, to wyobraźcie sobie towarzyszu, że warząc pierwsze piwo mam zerowe pojęcie o tym jak bardzo osad drożdżowy jest "przyklejony" do powierzchni na której zalega. Reszty mojego toku myślowego chyba nie muszę przedstawiać, raczej go zrozumiecie.
Poza tym trzymanie się utartych szlaków niejednokrotnie hamowałoby postęp.
I może taki apel do "starej gwardii" - niekoniecznie bycie uszczypliwym i ironicznym w stosunku do "zielonych" pomaga rozwijać browarbizowy portal. I cui bono?Comment
-
Comment
-
Jeżeli ma się zerowe pojęcie to się czyta, czyta, czyta.
W sklepach są piwa refemrnetowane w butelce z osadem drożdżowym. Zastanów się dlaczego nikt nie trzyma ich do góry dnem aby osad osadzał się na kapslu? Myślenie nie boli.
Naucz się warzyć piwo a później będziesz wymyślać innowacje.
Niespotkałem się jeszcze z tym aby uczeń, który przychodzi na nauki zawodu do mistrza (majstra) zaczynał od unowoczesniania technologii.
To jest jakieś pomieszanie z poplątaniem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
W sklepach są piwa refemrnetowane w butelce z osadem drożdżowym. Zastanów się dlaczego nikt nie trzyma ich do góry dnem aby osad osadzał się na kapslu? Myślenie nie boli.
Naucz się warzyć piwo a później będziesz wymyślać innowacje.
Niespotkałem się jeszcze z tym aby uczeń, który przychodzi na nauki zawodu do mistrza (majstra) zaczynał od unowoczesniania technologii.
To jest jakieś pomieszanie z poplątaniem.
Mogłeś w ogóle się nie wypowiadać w tym wątku, bo nie wniosłeś NIC sensownego.
@Marusia - niestety nie,a przynajmniej nie przypominam sobie. Ale to chyba nie jest wymóg, żeby wypić takie piwo ze sklepu zanim się zrobi własne?Comment
-
Bardzo przemądrzała dziś młodzież. Daleko nie zajdziesz z takim podejściem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Uprzedzając następne pytania, jakieś 10 lat temu ktoś zawarł esencję tego, o co mi chodzi w tym dokumencie: http://rtfm.killfile.pl/Comment
-
Rozumiem podirytowanie, ale Jacer, jeśli siebie widzisz jako majstra, to naucz człeka czegoś lub naprowadź przyjaźnie na odpowiednią drogę zamiast pisać jakie to bzdury wypisuje, bo faktycznie nie wnosi to nic do tematu poza bezsensownym podnoszeniem temperatury dyskusji.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
@Gabe - ironia, uszczypliwość - to wszystko akceptuję (prawie) bez zastrzeżeń; jednakże wraz z tym w parze musi iść jakiś element kształcenia, bo bez tego każda taka ironia (uszczypliwość) staje się nie nauczką, a zwykłym wyżywaniem/wyśmiewaniem się (często bezpodstawnie). A w przedmiotowej materii nie zauważyłem, by ktokolwiek, kiedykolwiek, pytał się w jakimś temacie o trzymanie butelki do góry dnemDlatego nie uważam, aby z powodu tego pytania ktoś mógł mi kazać "udać się na spacer".
EDIT: A tak w ogóle to widzę, że tylko 8 lat nas dzieli, więc to chyba nie taka przepaść społeczno-kulturowa, by nagle mój rocznik był wychowany w duchu stuprocentowej bezstresowości? ;D
Dobrze, kończąc te OT (przynajmniej z mojej strony), bo nie o to chodzi w tym topicu, ewentualnie dla zaspokojenia własnej ciekawości ustawię jedną albo dwie butelki do góry dnem - nikt mi wszak nie zabroniEwentualnie za tydzień z hakiem napiszę czy wit był skwaszony czy nie i jak tam butelki do góry dnem sobie radzą :P
Comment
-
@Gabe - ironia, uszczypliwość - to wszystko akceptuję (prawie) bez zastrzeżeń; jednakże wraz z tym w parze musi iść jakiś element kształcenia, bo bez tego każda taka ironia (uszczypliwość) staje się nie nauczką, a zwykłym wyżywaniem/wyśmiewaniem się (często bezpodstawnie).Comment