Uwaga będą granaty z Portera 12blg

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Miałem się nie odzywać ale jak widzę takie bzdury to nie mogę...

Po co odkapslowywać przegazowane piwo? Żeby pół butelki uciekło? I później kapslować? Taką niepełną?
    Wyraźnie jest napisane o ostatnim momencie kiedy mozna tak robić.

Comment

• fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

I tu znów się mylisz. Piwo w butelce nie gazuje się tak jak sobie wyobrażasz.
      Kilka pierwszych dni po butelkowaniu piwo jest jakby przegazowane. Po otwarciu ucieka z butelki. Trzeba około tygodnia, że by gaz zaczął się "wiązać" z piwem. Wtedy coraz łatwiej nalać piwo i jest więcej bąbelków a mniej piany.
      Jest gdzieś filmik jak się zachowuje piwo w ciągu tygodnia od butelkowania ale nie mogę go odnaleźć w sieci.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

Przez pierwszych kilka dni nie ma żadnego gazu, pojawia sie dopiero po tygodniu i to nie zawsze...

Comment

• krakers
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 39

W przypadku mojego witbiera po 5 dniach fermentacja burzliwa się zakończyła. Na początku drożdże pracowały jak szalone, a z fermentora bardzo wyczuwalne były cytrusy. Używałem Safbrew T-58.

Przeczytałem gdzieś opinię, aby witbiera trzymać na cichej tylko przez tydzień. Nie wiem czy jest to zalecane, z uwagi na bardzo krótką burzliwą. Co sądzicie?

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10789

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers Wyświetlenie odpowiedzi
            W przypadku mojego witbiera po 5 dniach fermentacja burzliwa się zakończyła. Na początku drożdże pracowały jak szalone, a z fermentora bardzo wyczuwalne były cytrusy. Używałem Safbrew T-58.

Przeczytałem gdzieś opinię, aby witbiera trzymać na cichej tylko przez tydzień. Nie wiem czy jest to zalecane, z uwagi na bardzo krótką burzliwą. Co sądzicie?
            Jak to sie ma do tematu ?
            Piwo trzyma się na fermentacji aż odfermentuje
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• krakers
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.03
              • 39

Przepraszam za nieuwagę. Post miał trafić do tematu "przegrzany Witbier", proszę moderatora o przeniesienie lub usunięcie postu.

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Moderatora prosi się używając trójkącika z wykrzyknikiem w lewym dolnym rogu postu. Wbrew powszechnie panującej opinii, ani Admin, ani moderatorzy nie czytają CAŁEGO forum
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-07-31, 09:04.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• vude
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 40

Minęło 30 dni od butelkowania. Jak dotąd nic nie wystrzeliło. Otworzyłem jedną butelkę, było syknięcie, z piwem nic się nie stało. Nasycenie jak na mój gust jest w okolicach średniego, dużo malutkich bąbelków, piana przy nalewaniu słabiutka, szybko opada. Wszystko wygląda podobne jak w mojej poprzedniej warce, która odfermentowała do 2blg. Wnioskuję, że piwo zakończyło fermentację w 5blg (taki sposób zacierania) i granatów z tego jednak nie będzie.

Poza tym piwo jest jeszcze dość gorzkie, dopiero po minucie pojawiają się posmaki słodowe na podniebieniu. Czekolady itp. posmaków w ogóle nie czuć. Dość mocno czuć też jeszcze drożdże, chyba muszę poczekać jeszcze z miesiąc lub dwa aby piwo dojrzało.

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

No to tak tylko sobie pokadzę:

A nie mówiłam?

Smacznego
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

Granaty po mieisącu? Tak szybko to nie idzie. Drożdze będą dojadały powoli lub b.powoli...
                      Zależy też jak długo chcesz go leżakować, ja swojego dry stouta spozywałem na wiosnę jako 3-5 miesięcznego i pod koniec był juz wyrażnie przegazowany, chociaz na początku stan nagazowania bylł średni.

Comment

Przetwarzanie...
                      X