Uwaga będą granaty z Portera 12blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Miałem się nie odzywać ale jak widzę takie bzdury to nie mogę...

    Po co odkapslowywać przegazowane piwo? Żeby pół butelki uciekło? I później kapslować? Taką niepełną?
    Wyraźnie jest napisane o ostatnim momencie kiedy mozna tak robić.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      I tu znów się mylisz. Piwo w butelce nie gazuje się tak jak sobie wyobrażasz.
      Kilka pierwszych dni po butelkowaniu piwo jest jakby przegazowane. Po otwarciu ucieka z butelki. Trzeba około tygodnia, że by gaz zaczął się "wiązać" z piwem. Wtedy coraz łatwiej nalać piwo i jest więcej bąbelków a mniej piany.
      Jest gdzieś filmik jak się zachowuje piwo w ciągu tygodnia od butelkowania ale nie mogę go odnaleźć w sieci.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #18
        Przez pierwszych kilka dni nie ma żadnego gazu, pojawia sie dopiero po tygodniu i to nie zawsze...

        Comment

        • krakers
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 39

          #19
          W przypadku mojego witbiera po 5 dniach fermentacja burzliwa się zakończyła. Na początku drożdże pracowały jak szalone, a z fermentora bardzo wyczuwalne były cytrusy. Używałem Safbrew T-58.

          Przeczytałem gdzieś opinię, aby witbiera trzymać na cichej tylko przez tydzień. Nie wiem czy jest to zalecane, z uwagi na bardzo krótką burzliwą. Co sądzicie?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10789

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers Wyświetlenie odpowiedzi
            W przypadku mojego witbiera po 5 dniach fermentacja burzliwa się zakończyła. Na początku drożdże pracowały jak szalone, a z fermentora bardzo wyczuwalne były cytrusy. Używałem Safbrew T-58.

            Przeczytałem gdzieś opinię, aby witbiera trzymać na cichej tylko przez tydzień. Nie wiem czy jest to zalecane, z uwagi na bardzo krótką burzliwą. Co sądzicie?
            Jak to sie ma do tematu ?
            Piwo trzyma się na fermentacji aż odfermentuje
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • krakers
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.03
              • 39

              #21
              Przepraszam za nieuwagę. Post miał trafić do tematu "przegrzany Witbier", proszę moderatora o przeniesienie lub usunięcie postu.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Moderatora prosi się używając trójkącika z wykrzyknikiem w lewym dolnym rogu postu. Wbrew powszechnie panującej opinii, ani Admin, ani moderatorzy nie czytają CAŁEGO forum
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-07-31, 09:04.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • vude
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 40

                  #23
                  Minęło 30 dni od butelkowania. Jak dotąd nic nie wystrzeliło. Otworzyłem jedną butelkę, było syknięcie, z piwem nic się nie stało. Nasycenie jak na mój gust jest w okolicach średniego, dużo malutkich bąbelków, piana przy nalewaniu słabiutka, szybko opada. Wszystko wygląda podobne jak w mojej poprzedniej warce, która odfermentowała do 2blg. Wnioskuję, że piwo zakończyło fermentację w 5blg (taki sposób zacierania) i granatów z tego jednak nie będzie.

                  Poza tym piwo jest jeszcze dość gorzkie, dopiero po minucie pojawiają się posmaki słodowe na podniebieniu. Czekolady itp. posmaków w ogóle nie czuć. Dość mocno czuć też jeszcze drożdże, chyba muszę poczekać jeszcze z miesiąc lub dwa aby piwo dojrzało.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    No to tak tylko sobie pokadzę:

                    A nie mówiłam?



                    Smacznego
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #25
                      Granaty po mieisącu? Tak szybko to nie idzie. Drożdze będą dojadały powoli lub b.powoli...
                      Zależy też jak długo chcesz go leżakować, ja swojego dry stouta spozywałem na wiosnę jako 3-5 miesięcznego i pod koniec był juz wyrażnie przegazowany, chociaz na początku stan nagazowania bylł średni.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X