Warzyłem ostatnio Portera w stylu angielskim z zacieraniem.
· słód pilzneński Weyermann 3,6 kg,
· słód karmelowy ciemny 0,2 kg,
· słód barwiący 0,2 kg,
· chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat),
· chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
· drożdże Safale S-04 11,5g
Zacierałem na słodko, blisko 70 stopni przez godzinę.
19-07-2011: Wyszło mi z tego 21l - 12blg, było dość ciepło wtedy, w domu miałem 25 stopni.
21-07-2011: piana opadła zupełnie, przestało bąblować - 5blg.
23-07-2011: dalej 5blg, zamieszałem w fermentorze, delikatnie napowietrzyłem
25-07-2011: blg bez zmian, zdecydowałem się zlać na cichą
29-07-2011: rozlewam do butelek ze 160g glukozy (5blg).
Teraz błędy które zrobiłem przy rozlewaniu:
- cicha była w fermentorze z kranikiem, zlałem do drugiego fermentora przez kranik, bez rurki (lekkie napowietrzenie)
- aby więcej nie kombinować z rurkami przelałem z wiadra do wiadra i zrobiła się mocna piana (mocne napowietrzenie)
Ciekawe czy z tego będą granaty? wysokie blg końcowe i napowietrzenie.
Czy takie wysokie blg jest wynikiem sposobu zacierania, tzn czy cukry niefermentowalne są wskazywane jako wysokie blg, czy powinno tak czy inaczej odfermentować do tych 3blg?
· słód pilzneński Weyermann 3,6 kg,
· słód karmelowy ciemny 0,2 kg,
· słód barwiący 0,2 kg,
· chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat),
· chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),
· drożdże Safale S-04 11,5g
Zacierałem na słodko, blisko 70 stopni przez godzinę.
19-07-2011: Wyszło mi z tego 21l - 12blg, było dość ciepło wtedy, w domu miałem 25 stopni.
21-07-2011: piana opadła zupełnie, przestało bąblować - 5blg.
23-07-2011: dalej 5blg, zamieszałem w fermentorze, delikatnie napowietrzyłem
25-07-2011: blg bez zmian, zdecydowałem się zlać na cichą
29-07-2011: rozlewam do butelek ze 160g glukozy (5blg).
Teraz błędy które zrobiłem przy rozlewaniu:
- cicha była w fermentorze z kranikiem, zlałem do drugiego fermentora przez kranik, bez rurki (lekkie napowietrzenie)
- aby więcej nie kombinować z rurkami przelałem z wiadra do wiadra i zrobiła się mocna piana (mocne napowietrzenie)
Ciekawe czy z tego będą granaty? wysokie blg końcowe i napowietrzenie.
Czy takie wysokie blg jest wynikiem sposobu zacierania, tzn czy cukry niefermentowalne są wskazywane jako wysokie blg, czy powinno tak czy inaczej odfermentować do tych 3blg?
Comment