Uwaga będą granaty z Portera 12blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Miałem się nie odzywać ale jak widzę takie bzdury to nie mogę...

    Po co odkapslowywać przegazowane piwo? Żeby pół butelki uciekło? I później kapslować? Taką niepełną?
    Wyraźnie jest napisane o ostatnim momencie kiedy mozna tak robić.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #17
      I tu znów się mylisz. Piwo w butelce nie gazuje się tak jak sobie wyobrażasz.
      Kilka pierwszych dni po butelkowaniu piwo jest jakby przegazowane. Po otwarciu ucieka z butelki. Trzeba około tygodnia, że by gaz zaczął się "wiązać" z piwem. Wtedy coraz łatwiej nalać piwo i jest więcej bąbelków a mniej piany.
      Jest gdzieś filmik jak się zachowuje piwo w ciągu tygodnia od butelkowania ale nie mogę go odnaleźć w sieci.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #18
        Przez pierwszych kilka dni nie ma żadnego gazu, pojawia sie dopiero po tygodniu i to nie zawsze...

        Comment

        • krakers
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.03
          • 39

          #19
          W przypadku mojego witbiera po 5 dniach fermentacja burzliwa się zakończyła. Na początku drożdże pracowały jak szalone, a z fermentora bardzo wyczuwalne były cytrusy. Używałem Safbrew T-58.

          Przeczytałem gdzieś opinię, aby witbiera trzymać na cichej tylko przez tydzień. Nie wiem czy jest to zalecane, z uwagi na bardzo krótką burzliwą. Co sądzicie?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakers
            W przypadku mojego witbiera po 5 dniach fermentacja burzliwa się zakończyła. Na początku drożdże pracowały jak szalone, a z fermentora bardzo wyczuwalne były cytrusy. Używałem Safbrew T-58.

            Przeczytałem gdzieś opinię, aby witbiera trzymać na cichej tylko przez tydzień. Nie wiem czy jest to zalecane, z uwagi na bardzo krótką burzliwą. Co sądzicie?
            Jak to sie ma do tematu ?
            Piwo trzyma się na fermentacji aż odfermentuje
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • krakers
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.03
              • 39

              #21
              Przepraszam za nieuwagę. Post miał trafić do tematu "przegrzany Witbier", proszę moderatora o przeniesienie lub usunięcie postu.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Moderatora prosi się używając trójkącika z wykrzyknikiem w lewym dolnym rogu postu. Wbrew powszechnie panującej opinii, ani Admin, ani moderatorzy nie czytają CAŁEGO forum
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-07-31, 09:04.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • vude
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 40

                  #23
                  Minęło 30 dni od butelkowania. Jak dotąd nic nie wystrzeliło. Otworzyłem jedną butelkę, było syknięcie, z piwem nic się nie stało. Nasycenie jak na mój gust jest w okolicach średniego, dużo malutkich bąbelków, piana przy nalewaniu słabiutka, szybko opada. Wszystko wygląda podobne jak w mojej poprzedniej warce, która odfermentowała do 2blg. Wnioskuję, że piwo zakończyło fermentację w 5blg (taki sposób zacierania) i granatów z tego jednak nie będzie.

                  Poza tym piwo jest jeszcze dość gorzkie, dopiero po minucie pojawiają się posmaki słodowe na podniebieniu. Czekolady itp. posmaków w ogóle nie czuć. Dość mocno czuć też jeszcze drożdże, chyba muszę poczekać jeszcze z miesiąc lub dwa aby piwo dojrzało.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    No to tak tylko sobie pokadzę:

                    A nie mówiłam?



                    Smacznego
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #25
                      Granaty po mieisącu? Tak szybko to nie idzie. Drożdze będą dojadały powoli lub b.powoli...
                      Zależy też jak długo chcesz go leżakować, ja swojego dry stouta spozywałem na wiosnę jako 3-5 miesięcznego i pod koniec był juz wyrażnie przegazowany, chociaz na początku stan nagazowania bylł średni.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • Grbuy
                        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                        Grbuy
                        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                        2023-11-30, 20:57
                      • krizzo
                        Fermentacja 13 do 5BLG Będą granaty?
                        krizzo
                        5kg Bohemian Pilsner
                        250g Carapils

                        20min 50c
                        30min 64c
                        30min 70c
                        mash-out 77c

                        Gotowanie 80minut
                        Saaz 100g 10minuta
                        Saaz 50g 65minuta
                        Saaz 50g na koniec

                        Drożdże w-24/70 23g

                        Dolane było z tego...
                        2015-02-24, 23:14
                      • darekd
                        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                        darekd
                        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                        Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                        ...
                        2023-02-07, 23:16
                      • kurek93
                        Lager coopers
                        kurek93
                        Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                        2023-01-06, 19:13
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...