Uwaga będą granaty z Portera 12blg
Collapse
X
-
I tu znów się mylisz. Piwo w butelce nie gazuje się tak jak sobie wyobrażasz.
Kilka pierwszych dni po butelkowaniu piwo jest jakby przegazowane. Po otwarciu ucieka z butelki. Trzeba około tygodnia, że by gaz zaczął się "wiązać" z piwem. Wtedy coraz łatwiej nalać piwo i jest więcej bąbelków a mniej piany.
Jest gdzieś filmik jak się zachowuje piwo w ciągu tygodnia od butelkowania ale nie mogę go odnaleźć w sieci."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
W przypadku mojego witbiera po 5 dniach fermentacja burzliwa się zakończyła. Na początku drożdże pracowały jak szalone, a z fermentora bardzo wyczuwalne były cytrusy. Używałem Safbrew T-58.
Przeczytałem gdzieś opinię, aby witbiera trzymać na cichej tylko przez tydzień. Nie wiem czy jest to zalecane, z uwagi na bardzo krótką burzliwą. Co sądzicie?Comment
-
W przypadku mojego witbiera po 5 dniach fermentacja burzliwa się zakończyła. Na początku drożdże pracowały jak szalone, a z fermentora bardzo wyczuwalne były cytrusy. Używałem Safbrew T-58.
Przeczytałem gdzieś opinię, aby witbiera trzymać na cichej tylko przez tydzień. Nie wiem czy jest to zalecane, z uwagi na bardzo krótką burzliwą. Co sądzicie?
Piwo trzyma się na fermentacji aż odfermentujeMniej książków więcej piwaComment
-
Moderatora prosi się używając trójkącika z wykrzyknikiem w lewym dolnym rogu postu. Wbrew powszechnie panującej opinii, ani Admin, ani moderatorzy nie czytają CAŁEGO forumOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-07-31, 09:04.Comment
-
Minęło 30 dni od butelkowania. Jak dotąd nic nie wystrzeliło. Otworzyłem jedną butelkę, było syknięcie, z piwem nic się nie stało. Nasycenie jak na mój gust jest w okolicach średniego, dużo malutkich bąbelków, piana przy nalewaniu słabiutka, szybko opada. Wszystko wygląda podobne jak w mojej poprzedniej warce, która odfermentowała do 2blg. Wnioskuję, że piwo zakończyło fermentację w 5blg (taki sposób zacierania) i granatów z tego jednak nie będzie.
Poza tym piwo jest jeszcze dość gorzkie, dopiero po minucie pojawiają się posmaki słodowe na podniebieniu. Czekolady itp. posmaków w ogóle nie czuć. Dość mocno czuć też jeszcze drożdże, chyba muszę poczekać jeszcze z miesiąc lub dwa aby piwo dojrzało.Comment
-
No to tak tylko sobie pokadzę:
A nie mówiłam?
SmacznegoComment
-
Granaty po mieisącu? Tak szybko to nie idzie. Drożdze będą dojadały powoli lub b.powoli...
Zależy też jak długo chcesz go leżakować, ja swojego dry stouta spozywałem na wiosnę jako 3-5 miesięcznego i pod koniec był juz wyrażnie przegazowany, chociaz na początku stan nagazowania bylł średni.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
5kg Bohemian Pilsner
250g Carapils
20min 50c
30min 64c
30min 70c
mash-out 77c
Gotowanie 80minut
Saaz 100g 10minuta
Saaz 50g 65minuta
Saaz 50g na koniec
Drożdże w-24/70 23g
Dolane było z tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment