Brak oznak fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gracious
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 1

    Brak oznak fermentacji

    Witam,
    Ostatnio zabrałem się za piwo marcowe, ale mam pewien problem. Po ochłodzeniu brzeczki do temperatury pokojowej zadałem drożdże dolnej fermentacji saflager s-23 (po rehydratacji) przez jakiś czas mieszałem zamknięty fermentator (aby napowietrzyć) następnie włożyłem do lodówki o temperaturze 10*C. Mija teraz 30 godzina od tej czynności i żadnych oznak fermentacji (tzn. brak bulgotania w rurce). Fermentatora boje się w tej chwili otwierać (można zakazić brzeczkę).

    Co powinienem zrobić? Zadać następną porcję drożdży? Niestety musiałbym je zamówić bo nie mam już drożdży dolnej fermentacji (jedynie górnej) co spowodowałoby opóźnienie kilku dni.
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

    #2
    Wątków o rurce już trochę było, nie jest wyznacznikiem...
    BLG sprawdzałeś? Sprawdź. Nie bój się zajrzeć do wiadra.
    No i z dolniakami to chyba lepiej zrobić tak że się je zadaje w pokojowej temperaturze i czeka aż ruszą a dopiero potem do chłodu - jeśli od razu wrzuciłeś do lodówy to mogą długo startować.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

      #3
      Wyciągnij fermentor z lodówki, zaczekaj aż wyraźnie ruszy fermentacja i dopiero wstawiaj w chłodne miejsce.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        ... i wyrzuć rurkę...
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • artus11
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.07
          • 2

          #5
          podepne sie pod temat.Wczoraj o 20.00 nastawilem warke z gotowca, drozdze dalem o polnocy bo dopiero wtedy temperatura byla ciut ponizej 30 stopni.Dzis na powierzchni jest piana oraz w jednej czecis fermentatora brazowy osad,ale w rurce nie bulgocze.Pytanie czy sypnac dodatkowe drozdze ktore akurat kupilem na wszelki wypadek sa to drozdze Safale us-05 11,5g tamte byly brewerm top 5g.Czy dodatkowa porcja nie zaszkodzi?

          Comment

          • Gabe
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.03
            • 405

            #6
            Bulgotanie nie jest wyznacznikiem fermentowania drożdży. Spadek blg jest.

            Comment

            • artus11
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.07
              • 2

              #7
              Dzis zmierzyłem poziom blg i jest 4 jak na dwa dni dosyć szybko spadło, przed dodanie drożdzy było ponad 10 ale temperatura byla zdecydowanie powyżej 30 stopni.Reasumując skoro jest spadek blg jest tez fermentacja i chyba na ten weekend bedzie trzeba brac sie za rozlew.Czy i jak bardzo można zaszkodzić piwku zlewając go zbyt pózno np. po zakończeniu fermentacji po 3 dniach?Mam nadzieje że nie zakazilem sobie nic chochle dezynfekowałem w roztworze ace a pozniej jeszcze wygotowałem w wrzątku.I dlaczego nie ma już piany, wie może ktoś.
              Last edited by artus11; 2011-08-18, 14:10.

              Comment

              • Marjan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.06
                • 2

                #8
                Piany nie ma bo opadła. Jeśli nie widzisz objawów zakażenia to jest spoko. Piwo może poleżeć sobie troszkę więcej po burzliwej.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X