Jak mniej zaszkodzę piwu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    #31
    Kontynuując temat... wczoraj zabutelkowałem piwo, niestety nadal totalnie mętne. Podejrzewam, iż - tak jak ktoś zasugerował w sąsiednim wątku - to skrobia, innymi słowy musiałem spieprzyć zacieranie.

    W przyszły weekend warzę stouta, postaram się bardziej przyłożyć do zacierania. A jak znowu będzie mętne, to i tak nikt nie zauważy

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
      Podejrzewam, iż - tak jak ktoś zasugerował w sąsiednim wątku - to skrobia, innymi słowy musiałem spieprzyć zacieranie.
      Próby jodowej nie robiłeś?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • dknap
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.08
        • 130

        #33
        Karrrwa przeca się jeden specjalista przez drugiego przechwala, że nie robi, to i ja olałem A na poważnie, to po prostu nie miałem płynu. Zacierałem ponad godzinę, zasyp 10*blg, więc chyba powinno starczyć? Tak czy siak, mętne też się wypije.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #34
          A, to nie tylko ballingomrtru się nie ma

          Doświadczony piwowar może nie robić próby jodowej, początkujący - lepiej niech robi. Ja sama nie robiłam próby od początku mojej przygody z zacieraniem i problemu nie miałam, a teraz robię, bo się tak przyzwyczaiłam, bo młodych tak uczę

          Z zasypu jednak i ze sposobu zacierania jednak stawiam na brak przełomu, a nie na obecność skrobi. Tak czy owak - wypij w miarę szybko, bo w miarę wieku będzie coraz gorsze, a goryczka nie złagodnieje - taki patent zaobserwowałam na swoich mętnych warkach bezprzełomowych.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
            Karrrwa przeca się jeden specjalista przez drugiego przechwala, że nie robi, to i ja olałem

            Kiedyś się mówiło tak: co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie.

            Kandydaci na piwowarów i uczniowie mają robić wszystko jak jest napisane w książkach. Kropka.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • dknap
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.08
              • 130

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              A, to nie tylko ballingomrtru się nie ma
              Ojtam,ojtam ;-) Klamoty kupione, tylko dotrzeć coś do mnie jak za złość nie mogą.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Z zasypu jednak i ze sposobu zacierania jednak stawiam na brak przełomu, a nie na obecność skrobi.
              No tak jak jakiś czas temu pisałem, przełomu nie było. Czy brak przełomu zawsze prowadzi do mętności piwa? Wyżej pisałaś, że u Ciebie często tak bywało przy braku przełomu, ale czy jest to regułą?

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Tak czy owak - wypij w miarę szybko.
              Z tym akurat poblemu nie będzie

              Comment

              • dknap
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.08
                • 130

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Kiedyś się mówiło tak: co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie.

                Kandydaci na piwowarów i uczniowie mają robić wszystko jak jest napisane w książkach. Kropka.
                Paaanie, jaki smrodzie - raczej stary koniu Lecę "robić"

                Comment

                Przetwarzanie...
                X