Coopers Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • imaniak
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.08
    • 2

    Coopers Stout

    Witam serdecznie

    Wlasnie postanowilem zrobic sobie stouta z coopersa.

    Jest to moja druga warka ale pierwszej jeszcze nie skosztowalem bo lezakuje w butelkach w temperaturze pokojowej. Pierwsza byla tez z coopersa LAGER

    Do pierwszej dodalem 23 litry wody i kilo cukru.

    Teraz przy stoucie zamiast cukru dodalem kilo glukozy co znacznie skrocilo pierwsza fermentacje o 2 dni...

    Natomiast popelnilem chyba duzy blad - po rozlaniu do butelek stwierdzilem ze zamiast 23 litrow wody wlalem jej 20 litrow - czy to bedzie mialo znaczacy wpplyw na smak piwa i jego jakosc?

    Do kazdej bytelki (1 litr) dodałem po dwa dropsy fermentacyjne.

    Zapach nie nalezy do najciekawszych ale mozliwe ze po miesiacu sie poprawi.

    Wskaznik cukromierza przed dodaniem drozszy wskazywal rowno 10 natoamsit po fermentacji rowno 1 - wiem ze to malo mozliwe zeby uzyskac wynik "1" ale byc moze to wina zle skalibrowanego cukromierza.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23930

    #2
    Może i dobrze że wlałeś tylko tyle wody, wynikowe 10*BLG da dość lekkie piwo. Chyba że ten ballingometr faktycznie słabo skalibrowany.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #3
      ze zamiast 23 litrow wody wlalem jej 20 litrow - czy to bedzie mialo znaczacy wpplyw na smak piwa i jego jakosc?
      Znaczący? Nie. Będzie po prostu bardziej treściwe i nachmielone niż poprzednie, ale wątpię, żebyś to zauważył.

      Do kazdej bytelki (1 litr) dodałem po dwa dropsy fermentacyjne.
      A co to?

      Zapach nie nalezy do najciekawszych ale mozliwe ze po miesiacu sie poprawi.
      Nie sugeruj się zapachem młodego piwa, jak poleżakuje, to się unormuje.

      wiem ze to malo mozliwe zeby uzyskac wynik "1" ale byc moze to wina zle skalibrowanego cukromierza.
      Ależ skąd, brewkity tak mają.

      BTW - pisz staranniej, od literówek aż głowa boli.

      Comment


      • #4
        Poczytaj o dodawaniu cukru/glukozy do fermentacji i nie spodziewaj się rewelacji po tym piwie.

        Comment

        • imaniak
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.08
          • 2

          #5
          No tak czytalem - najpierw pisza ze cukier jak dodasz to wyjdzie dobre - ale lepiej zeby to byla np glukoza to wyjdzie lepsze ale najlepszy jest slod i wiem doskonale o tym - trzecia warke zrobie juz ze slodem i sobie porownam wszystkie trzy cukied/glukoza/słoód

          No zobaczymy co z tego wyjdzie - oczywiscie rewelacji sie nie spodziewam bo to z puchy piwsko jest ale w pozniejszym czasie zamierzam zacierac i juz na powaznie sie tym zajac ale narazie musze sie zadowolic pucha a to i tak daje mi duuuzo satysfakcji

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika imaniak Wyświetlenie odpowiedzi
            trzecia warke zrobie juz ze slodem i sobie porownam wszystkie trzy cukied/glukoza/słoód
            Zacznij od dodania ekstraktu słodowego, jak dodasz słód do brewkita, to niezła breja wyjdzie, jak nie zatrzesz
            Last edited by Marusia; 2011-08-10, 14:41.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • fejsu
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.11
              • 5

              #7
              Jak smakował ten stout. Każdy pisze, że robi piwo ale nikt sie nie chwali jak smakuje itp.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fejsu Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak smakował ten stout. Każdy pisze, że robi piwo ale nikt sie nie chwali jak smakuje itp.
                Jak nie jak tak, oceniamy piwa którymi się wymieniamy tutaj http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=152 i w realu przy piwie - normalnie

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Stout z puszki smakuje jak stout z puszki. Jest poprawnym piwem w miarę zgodnym ze stylem, ale bez "wodotrysków". Zacierane piwo ze słodów zawsze będzie lepsze (no, o ile piwowar czegoś nie schrzani ).

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X