przekroczona temperatura 78 stopni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • K-2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 41

    przekroczona temperatura 78 stopni

    W wyniku feralnego zbiegu (pechowych) okoliczności po wsypaniu słódu do wody i rozpoczęciu scukrzania temperatura doskoczyła do 81 stopni Celsjusza.
    Co teraz? Czy to wszystko już będzie do kibla? Czekam teraz aż zejdzie do 62 stopni i będę je dalej trzymał, ale czy to ma sens? Co się dzieje jak się przekroczy tę temp 78? Czy to, że teraz to ochłodzę i potrzymam jeszcze raz ma jakikolwiek sens?? ://
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K-2 Wyświetlenie odpowiedzi
    W wyniku feralnego zbiegu (pechowych) okoliczności po wsypaniu słódu do wody i rozpoczęciu scukrzania temperatura doskoczyła do 81 stopni Celsjusza.
    Co teraz? Czy to wszystko już będzie do kibla? Czekam teraz aż zejdzie do 62 stopni i będę je dalej trzymał, ale czy to ma sens? Co się dzieje jak się przekroczy tę temp 78? Czy to, że teraz to ochłodzę i potrzymam jeszcze raz ma jakikolwiek sens?? ://
    Czy masz możliwość przeprowadzenia próby jodowej po zacieraniu? Jak tak to zacieraj w 62 30 minut i sprawdź efekt.
    Jak nie, pobierz po tych 30 minutach próbkę, schłódź i sprawdź gęstość areometrem, jak będzie wysoka = zacier się scukrzył.

    Jest bardzo duża szansa, że wszytko będzie ok.
    Last edited by admiro; 2011-08-11, 18:55.
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • K-2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.06
      • 41

      #3
      Dolałem 3l zimnej wody i spadło do 67 stopni. Będę robił tak jak piszesz Próbę jodową przeprowadzę i po pół godzinie sprawdzę ballingi
      oby się udało :P

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Enzymy mogły się dezaktywować. Nie sprawdzasz temp. wody przed wsypaniem słodów?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • K-2
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.06
          • 41

          #5
          Oczywiście, że sprawdzam. Jak już napisałem, był to pechowy zbieg okoliczności, że przez pewien okres czasu nie mogłem monitorować zacieru i okazało się, że było to o parę minut za dużo :/

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Nie rozumiem. Wsypałeś słód do wody i nie wyłączyłeś gazu/prądu?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • K-2
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.06
              • 41

              #7
              temperatura obniżyła się z 63 aż do 58, więc chciałem ją podgrzać. no i bęc :/

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Temp. wody powinna być o kilka stopni wyższa niż zakładana. Więc jeżeli chciałeś mieć 63 to trzeba było wsypać słody przy temp. ok. 66. Później dobrze mieszać ok. minuty.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • K-2
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.06
                  • 41

                  #9
                  po godzinie trzymania na 62 okazuje się, że schłodzona (nie do idealnie 20 stopni) próbka ma 15 stopni BLG, zatem chyba mogę przejść do drugiej scukrzającej, tak?


                  ufff

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Bardzo długo, będzie bardzo wytrawne to piwo. Blg, nie ma tu nic do znaczenia. Podnieść temp. poczekaj 20 min i sprawdz próbę jodową.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • K-2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.06
                      • 41

                      #11
                      póki co cały czas negatywna. Poza tym inne pytanie - wyjeżdżam na dwa, może nawet trzy tygodnie - będzie mogło stać na burzliwej do 3 września?
                      edit: oczywiście próba jest pozytywna, dlatego czekam
                      Last edited by K-2; 2011-08-11, 20:37.

                      Comment

                      • admiro
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.05
                        • 248

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K-2 Wyświetlenie odpowiedzi
                        póki co cały czas negatywna. Poza tym inne pytanie - wyjeżdżam na dwa, może nawet trzy tygodnie - będzie mogło stać na burzliwej do 3 września?
                        edit: oczywiście próba jest pozytywna, dlatego czekam
                        Po godzinie to na pewno jest już negatywna, daj fotkę
                        Moje piwo jest bezcenne.

                        Schizma miodowa.

                        Comment

                        • K-2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.06
                          • 41

                          #13
                          Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.


                          robione z netbooka, dlatego słaba jakość

                          edit: te dwie krople w środku to lugola. piwo samo w sobie jest ciemne
                          Last edited by K-2; 2011-08-11, 20:52.

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            No to tzw. dupa.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • K-2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.06
                              • 41

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              No to tzw. dupa.

                              ale ostatnio robiłem wita i też jodowa zrobiona po fakcie, tj. po wysładzaniu, była pozytywna - a piwko wyszło dobre ;o

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X