Filtrator z oplotu - wątpliwości

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Miccrel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 2

    Filtrator z oplotu - wątpliwości

    Witam , pierwszego brewkit mam za sobą, czas na zabawę z słodami.
    Jeżeli uwarzę w garze emaliowanym to następnym krokiem jest odfiltrowanie, więc filtrat z wężyka dam na dno owego gara i wężykiem przez górę mam odessać metodą grawitacyjną do niżej położonego drugiero gara?
    Pozdrawiam.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.

    W tym dziale znajdziesz opracowania wybranych tematów do działu BA. Przeznaczone są one do przedyskutowania zanim zostaną zamieszczone w serwisie w ostatecznej formie.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Zacierasz w jednym garze.Przelewasz wszystko do fermentora z kranikiem i przykręconym do niego od środka filtratorem z oplotu.Odkręcasz kranik i czekasz aż prawie wszystko zleci.Potem wysładzasz i działasz dalej.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • Miccrel
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.05
        • 2

        #4
        Ja to rozumiem tyle, że ja nie posiadam tego plastykowego fermentora z kranikiem. Ostatnie piwo z brewkit fermentowałem w balonie do wina i w tym wypadku też myślałem że tak mogę zrobić. Czyli niezbędny jest fermentor z kranikiem np. z BA?

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #5
          I to nie jeden
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • dzzd1
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.06
            • 6

            #6
            Witam

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miccrel Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam , pierwszego brewkit mam za sobą, czas na zabawę z słodami.
            Jeżeli uwarzę w garze emaliowanym to następnym krokiem jest odfiltrowanie, więc filtrat z wężyka dam na dno owego gara i wężykiem przez górę mam odessać metodą grawitacyjną do niżej położonego drugiero gara?
            Pozdrawiam.
            Oczywiście, że możesz tak zrobić no i wysłodzić też...

            Ważne jest dobre "zatopienie" oplotu...

            Powodzenia P

            Comment

            • jacekan
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.05
              • 388

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzzd1 Wyświetlenie odpowiedzi





              Ważne jest dobre "zatopienie" oplotu...
              P
              Ciekawy jestem jak sobie wyobrażasz zatopienie oplotu w gorącym zacierze. Nawet gdyby był zimny nigdy w życiu nie uda się filtratora ułożyć na dnie po procesie zacierania.
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

              Comment

              • bogdan62
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 173

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                Ciekawy jestem jak sobie wyobrażasz zatopienie oplotu w gorącym zacierze. Nawet gdyby był zimny nigdy w życiu nie uda się filtratora ułożyć na dnie po procesie zacierania.
                Wystarczy oplot przywiązać do jakiegoś stelażu, sztywnej kratki itp , zamieszać zacier dla rozluźnienia jego struktury i wcisnąć oplot łyżką do dna. Kolega z czym innym będzie miał kłopot, metoda grawitacyjna z wężykiem idacym górą jest dobra jak mamy doczynienia z samym płynem, przy filtracji niewykonalne.

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #9
                  Zwracam honor Po przymocowaniu do kratki i zamieszaniu to chyba możliwe.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ciekawy jestem jak sobie wyobrażasz zatopienie oplotu w gorącym zacierze. Nawet gdyby był zimny nigdy w życiu nie uda się filtratora ułożyć na dnie po procesie zacierania.
                    Zapewniam Cię, że jest to wykonalne bez najmniejszego problemu. Zatapiam filtrator w gorącym zacierze i to przy warkach o zasypie kilkunastu kilogramów.
                    Filtracja wraz z wysładzaniem trwa ok 30'.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X