Filtrator z oplotu - wątpliwości

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Miccrel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 2

Filtrator z oplotu - wątpliwości

Witam , pierwszego brewkit mam za sobą, czas na zabawę z słodami.
    Jeżeli uwarzę w garze emaliowanym to następnym krokiem jest odfiltrowanie, więc filtrat z wężyka dam na dno owego gara i wężykiem przez górę mam odessać metodą grawitacyjną do niżej położonego drugiero gara?
    Pozdrawiam.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.

W tym dziale znajdziesz opracowania wybranych tematów do działu BA. Przeznaczone są one do przedyskutowania zanim zostaną zamieszczone w serwisie w ostatecznej formie.
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

Zacierasz w jednym garze.Przelewasz wszystko do fermentora z kranikiem i przykręconym do niego od środka filtratorem z oplotu.Odkręcasz kranik i czekasz aż prawie wszystko zleci.Potem wysładzasz i działasz dalej.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• Miccrel
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.05
        • 2

Ja to rozumiem tyle, że ja nie posiadam tego plastykowego fermentora z kranikiem. Ostatnie piwo z brewkit fermentowałem w balonie do wina i w tym wypadku też myślałem że tak mogę zrobić. Czyli niezbędny jest fermentor z kranikiem np. z BA?

Comment

• jacekan
          • 2011.05
          • 388

I to nie jeden

Comment

• dzzd1
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.06
            • 6

Witam

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Miccrel Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam , pierwszego brewkit mam za sobą, czas na zabawę z słodami.
            Jeżeli uwarzę w garze emaliowanym to następnym krokiem jest odfiltrowanie, więc filtrat z wężyka dam na dno owego gara i wężykiem przez górę mam odessać metodą grawitacyjną do niżej położonego drugiero gara?
            Pozdrawiam.
            Oczywiście, że możesz tak zrobić no i wysłodzić też...

Ważne jest dobre "zatopienie" oplotu...

Powodzenia P

Comment

• jacekan
              • 2011.05
              • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzzd1 Wyświetlenie odpowiedzi

Ważne jest dobre "zatopienie" oplotu...
              P
              Ciekawy jestem jak sobie wyobrażasz zatopienie oplotu w gorącym zacierze. Nawet gdyby był zimny nigdy w życiu nie uda się filtratora ułożyć na dnie po procesie zacierania.

Comment

• bogdan62
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                Ciekawy jestem jak sobie wyobrażasz zatopienie oplotu w gorącym zacierze. Nawet gdyby był zimny nigdy w życiu nie uda się filtratora ułożyć na dnie po procesie zacierania.
                Wystarczy oplot przywiązać do jakiegoś stelażu, sztywnej kratki itp , zamieszać zacier dla rozluźnienia jego struktury i wcisnąć oplot łyżką do dna. Kolega z czym innym będzie miał kłopot, metoda grawitacyjna z wężykiem idacym górą jest dobra jak mamy doczynienia z samym płynem, przy filtracji niewykonalne.

Comment

• jacekan
                  • 2011.05
                  • 388

Zwracam honor Po przymocowaniu do kratki i zamieszaniu to chyba możliwe.

Comment

• fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zapewniam Cię, że jest to wykonalne bez najmniejszego problemu. Zatapiam filtrator w gorącym zacierze i to przy warkach o zasypie kilkunastu kilogramów.
                    Filtracja wraz z wysładzaniem trwa ok 30'.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

Przetwarzanie...
                    X