Dubbel i Trippel ciągle mętne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ushi
    Wogosz mam zamrożone w glicerynie THG mogą być zamiast s-33 ?
    Nie szkoda Tobie?. Na pisałem o S-33 z kilku względów:
    1. suche drożdże posiadają stałą ilość komórek na 1g proszku. Łatwo to odmierzyć i nie marnuje się reszta drożdży w torebce.
    2. S-33 są neutralne smakowo i nie wpłyną na smak piwa, obojętnie jakie piwo będziesz nimi dofermentowywał,
    3. zamrażanie drożdży jest najmniej pewną metodą ich przechowywania. Musisz i tak zrobić starter i nie będziesz wiedział ile jest w nim żywych drożdży i ile trzeba go dodać.
    Oczywiście, jeżeli fermentację prowadziłeś na tych drożdżach, to refermentacja jest jak najbardziej pożądana na tych samych.

    Comment

    • ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

      #17
      Przechowują się całkiem dobrze, właśnie zrobiłem wczoraj starter i poszły elegancko.Już po rozmrożeniu strzykawki buzowały w niej, a dziś stoi ładna pianka w starterze -jutro robota.
      Strzykawka 20 ml starcza na ok 1l brzeczki, choć to raczej max. Ok 0,5 l byłoby bezpieczniejsze.German Ale z 10 ml na 0,5 l szły słabo - dopiero po dwóch dniach na dobre ruszyły. Mrożenie wydaje mi się całkiem dobrym rozwiązaniem nie wiem jeszcze ile mogą leżeć. Pewnie jak wlałbym część startera do sklarowanego Trippla byłoby ok. Rozważe to, ale Dubbel pomalutku ustala się - szyjki są dość klarowne więc cały się też sklaruje.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Van Pur, Dubbel
        darekd
        Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

        Tu jest Blond:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

        Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
        2024-05-15, 23:43
      • dadek
        Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
        dadek
        Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
        2024-09-19, 02:44
      • bastion
        Bułgaria, Sliven, Donka i Konstantinovi 20, Birarium.
        bastion
        Będąc przejazdem przez Sliven nie mogłem sobie odmówić wizyty w miejscowym mikrusie o nazwie ''Trima I Dvama'', co dokładnie oznacza - Trzech i Dwóch.
        Okazało się na miejscu że Birarium jest tylko knajpą firmową browarku, który ma lokalizację na obrzeżach miasta.
        Mikrus działający...
        2024-01-11, 21:50
      • heckler
        Czechy, Radíkovice, Radíkovice 12, Pivovar na Statku
        heckler
        Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
        2023-08-25, 06:29
      • heckler
        Czechy, Olomouc-Řepčín, Řepčínská 340/105, Pivovar Twinberg
        heckler
        Twinberg to najnowszy Ołomuniecki browar. Swoją siedzibę ma w cichej i spokojnej dzielnicy Řepčín, przynajmniej tak było w sobotę.
        Na potrzeby browaru i restauracji została zaadoptowana jadalnia pobliskiego zakładu pracy. I tak do dyspozycji gości jest spory taras, oraz podobnej
        ...
        2023-05-16, 14:37
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...