Dubbel i Trippel ciągle mętne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

Dubbel i Trippel ciągle mętne

Mam pytanie o w/w piwa. Ile czasu Trappist high gravity dofermentowują piwo. Wit na tych drożdżach wyszedł niezły i już prawie wypity, a dubbel i trippel mimo, że tydzień starsze, ciągle w szklanych balonach stoją oczekując na butelkowanie.Balony są zatkane korkiem z rurką i raz na parę godzin bulknie- dubbel zszedł z 18 blg do 2 i czuć w nim potężną moc, trippla boję się sam miał 21 blg.
    Piwa stoją już dobre parę tygodni (4?) na cichej i nie klarują się w smaku są ok.Ile czasu mogą tak dojrzewać?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Butelkuj, najwyżej sklarują się w butelkach, chyba, że przy zacieraniu coś nie tak poszło i masz jakieś resztki białek, to się nie sklarują wcale.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• ushi
      • 2010.03
      • 148

Za kilka dni zabutelkuję wczoraj przelałem je aby pozbyć się drożdży z dna,. poczekam jeszcze ze 3-4 dni i -jak radzisz -w butle.To, że bulknie sobie od czasu do czasu nie będzie miało wpływu na gaz? Pierwszy raz używam balonu z rurką(bo pogoda infekcyjna).

Comment

• wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

Jeśli możesz, to schłodź jak najmocniej te piwa, to zaczną klarować. Niedogodnością jest to, że przy takim stężeniu alkoholu i schłodzeniu, drożdże mogą nie podjąć pracy podczas refermentacji w butelkach. Dobrze jest wtedy dodać trochę świeżych drożdży do refermentacji, np. 3g suchych S-33 na dwudziestolitrową warkę.

Comment

• dknap
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.08
          • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Chyba, że przy zacieraniu coś nie tak poszło i masz jakieś resztki białek, to się nie sklarują wcale.
          Podepnę się tutaj ze swoim pytaniem. Co mogło pójść nie tak przy zacieraniu? Z tego, co wyczytałem w wielu wątkach na browar.bizie, dzisiejsze słody nie potrzebują przerwy białkowej... Piszecie też, że jakieś resztki białek w brzeczce muszą pozostać, inaczej nici z piany. Z drugiej strony białka powodują zmetnienie na zimno, więc należałoby dać enzymom je wyeliminować. Gubię sie powoli... ;-)

Co jeszcze, poza złą filtracją może przyczynić się do mętności piwa? Brak przełomu brzeczki podczas chmielenia?
          Last edited by dknap; 2011-08-24, 21:50.

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Skrobia.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dknap
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.08
              • 130

Tak oczywiste, że nie wziąłem pod uwagę
              Last edited by dknap; 2011-08-24, 22:49.

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                Brak przełomu brzeczki podczas chmielenia?
                Brak przełomu waśnie niestety czasem zapowiada mętne piwo. Oznacza to bowiem, że czarodziejskie substancje chmielowe nie związały niepotrzebnych elementów brzeczki w gluty. Kiedyś lekceważyłam przełom, bo czasem go po prostu słabo widać, jednakże teraz przy każdym zacieraniu stosuję choćby 5 minut przerwy białkowej i przełom mam zawsze wielce widowiskowy a piwo zawsze klarowne (pod warunkiem, że zdąży wystarczająco odleżakować, żeby drożdże opadły na dno butelki)

Mętność może być też objawem infekcji, czyli klasyki kwasiżura. Wysokie odfermentowanie dubbla może na to wskazywać. Próbowałeś?

www.wrowar.com.pl

Comment

• dknap
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.08
                  • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  teraz przy każdym zacieraniu stosuję choćby 5 minut przerwy białkowej i przełom mam zawsze wielce widowiskowy
                  Hmm, czy aby jedno nie wyklucza drugiego? Z tego, co się naczytałem podczas przerwy białkowej enzymy rozkładają białka (co przy zbyt długiej przerwie powoduje brak pienistości piwa), tak więc skoro białek już nie ma, to i te czarodziejskie substancje chmielowe nie mają czego w gluty zamieniać. No chyba, że one się właśnie takimi przetworzonymi białkami zajmują...

U mnie kwasiżura nie ma, piwo smakowite, tylko mętne jak Wisła
                  Last edited by dknap; 2011-08-25, 09:45.

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Hmm, czy aby jedno nie wyklucza drugiego? Z tego, co się naczytałem podczas przerwy białkowej enzymy rozkładają białka (co przy zbyt długiej przerwie powoduje brak pienistości piwa), tak więc skoro białek już nie ma, to i te czarodziejskie substancje chmielowe nie mają czego w gluty zamieniać.
                    Ja z wykształcenia jestem magister prawa, humanista, i wprawdzie też dużo czytam na temat piwowarstwa, ale bez doświadczeń empirycznych się nie wypowiadam Tutaj z całą pewnością mogę stwierdzić, że przerwa białkowa ma wpływ na uzyskanie porządnego przełomu brzeczki. A co ten chmiel dokładnie tam żre, to już nie wnikam
                    Last edited by Marusia; 2011-08-25, 10:55.

www.wrowar.com.pl

Comment

• dknap
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.08
                      • 130

To teraz jeszcze tylko trzebaby ustalić długość* tej przerwy, co by piany całkiem nie zabić, a chmiel miał co żreć - i jesteśmy w domu.

* - i tu pojawia się problem, bo słód słodowy nierówny i różną ilość białka posiada...

Na browamatorze piszą, że "Obfitość i forma osadu gorącego mogą zależeć od partii słodu, a w szczególności od zawartości w nim białka.". Tia, tylko ja przerwy białkowej nie robiłem, a po przełomie podczas gotowania ani śladu...

Comment

• mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

To teraz jeszcze tylko trzebaby ustalić długość* tej przerwy, co by piany całkiem nie zabić, a chmiel miał co żreć - i jesteśmy w domu.

* - i tu pojawia się problem, bo słód słodowy nierówny i różną ilość białka posiada...

Na browamatorze piszą, że "Obfitość i forma osadu gorącego mogą zależeć od partii słodu, a w szczególności od zawartości w nim białka.". Tia, tylko ja przerwy białkowej nie robiłem, a po przełomie podczas gotowania ani śladu...
                        Przerwa białkowa powinna mieć 10 do 15 minut. Dłużej może być ze szkodą dla piany.

Przełom to tak naprawdę zagadka.
                        Raz jest a raz nie ma mimo, że wszystko robi się tak samo.
                        Były na ten temat dyskusje.
                        Last edited by mareks; 2011-08-25, 12:05.

Comment

• ushi
                          • 2010.03
                          • 148

Dubbel został zabutelkowany mętny- jako,że miałem butelki przygotowane pod ale, które pochmieliłem na zimno i skisło ani śladu w nim infekcji smakuje dobrze -jak sfermentowany kompocik tzn. jak kupny dubbel tylko jednego piłem. Trippel też ok jeśli będzie coś ala Carmelite to liznę niebios z radości tylko u nas nie widziałem nigdzie słodu owsianego, który jest w składzie.

Wogosz mam zamrożone w glicerynie THG mogą być zamiast s-33 ?

Comment

• Marusia
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przerwa białkowa powinna mieć 10 do 15 minut. Dłużej może być ze szkodą dla piany.

Przełom to tak naprawdę zagadka.
                            Raz jest a raz nie ma mimo, że wszystko robi się tak samo.
                            Były na ten temat dyskusje.
                            Tak jak napisałam wyżej:

teraz przy każdym zacieraniu stosuję choćby 5 minut przerwy białkowej i przełom mam zawsze wielce widowiskowy a piwo zawsze klarowne

www.wrowar.com.pl

Comment

• krakers
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.03
                              • 39

W jakiej temperaturze dodajecie słód gdy stosujecie przerwę białkową? 55* będzie odpowiednia, prawda?
                              Last edited by krakers; 2011-08-26, 19:09.

Comment

Przetwarzanie...
                              X