Dubbel i Trippel ciągle mętne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ushi
    Wogosz mam zamrożone w glicerynie THG mogą być zamiast s-33 ?
    Nie szkoda Tobie?. Na pisałem o S-33 z kilku względów:
    1. suche drożdże posiadają stałą ilość komórek na 1g proszku. Łatwo to odmierzyć i nie marnuje się reszta drożdży w torebce.
    2. S-33 są neutralne smakowo i nie wpłyną na smak piwa, obojętnie jakie piwo będziesz nimi dofermentowywał,
    3. zamrażanie drożdży jest najmniej pewną metodą ich przechowywania. Musisz i tak zrobić starter i nie będziesz wiedział ile jest w nim żywych drożdży i ile trzeba go dodać.
    Oczywiście, jeżeli fermentację prowadziłeś na tych drożdżach, to refermentacja jest jak najbardziej pożądana na tych samych.

Comment

• ushi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.03
      • 148

Przechowują się całkiem dobrze, właśnie zrobiłem wczoraj starter i poszły elegancko.Już po rozmrożeniu strzykawki buzowały w niej, a dziś stoi ładna pianka w starterze -jutro robota.
      Strzykawka 20 ml starcza na ok 1l brzeczki, choć to raczej max. Ok 0,5 l byłoby bezpieczniejsze.German Ale z 10 ml na 0,5 l szły słabo - dopiero po dwóch dniach na dobre ruszyły. Mrożenie wydaje mi się całkiem dobrym rozwiązaniem nie wiem jeszcze ile mogą leżeć. Pewnie jak wlałbym część startera do sklarowanego Trippla byłoby ok. Rozważe to, ale Dubbel pomalutku ustala się - szyjki są dość klarowne więc cały się też sklaruje.

Comment

Przetwarzanie...
      X