Często gęsto nie tylko początkujący piwowarzy traktują różne rzeczy jako prawdy objawione - nic na to nie poradzisz, ludzie albo myślą, albo nie.
drożdże WB-06 - za wysokie odfermentowanie
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziCzęsto gęsto nie tylko początkujący piwowarzy traktują różne rzeczy jako prawdy objawione - nic na to nie poradzisz, ludzie albo myślą, albo nie.
Pierwsza grupa to ci, którzy starają się zrozumieć procesy jakie zachodzą podczas produkcji piwa, ale brakuje im doświadczenia i wiedzy, aby samodzielnie ocenić pewne sytuacje czy rozwiązać problemy.
Druga grupa to tacy, którzy robią wszystko wg instrukcji punkt po punkcie, nie zastanawiając się dlaczego trzeba robić tak, a nie inaczej. To takie osoby "traktują różne rzeczy jako prawdy objawione" (kultowe pytanie: "nic nie bulka, czy mam zepsutą rurkę?")
Uff, ale się wymądrzam, ale jak napisała Marusia: "ludzie myślą albo nie"To beer or not to beer?
Comment
-
-
Początkujący piwowar jednak dodam, że lepiej czasem, żeby nie myślał Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli się w ogóle nie wie, o co chodzi w zacieraniu (ja nie wiedziałam) to lepiej najpierw robić wg schematu, który został już przez kogoś innego sprawdzony, a w międzyczasie, po kolei, nabywać wiedzę, która pozwoli na samodzielne myślenie z sensem
Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, trochę komórek mózgowych warto pomęczyć od początku, niestety właśnie nie każdy uznaje myślenie za codziennośćLast edited by Marusia; 2011-08-29, 13:27.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi(...) Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, trochę komórek mózgowych warto pomęczyć od początku, niestety właśnie nie każdy uznaje myślenie za codzienność
Marusiu, TwojeTo beer or not to beer?
Comment
-
Comment