drożdże WB-06 - za wysokie odfermentowanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Często gęsto nie tylko początkujący piwowarzy traktują różne rzeczy jako prawdy objawione - nic na to nie poradzisz, ludzie albo myślą, albo nie.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Elvispres
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 50

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Często gęsto nie tylko początkujący piwowarzy traktują różne rzeczy jako prawdy objawione - nic na to nie poradzisz, ludzie albo myślą, albo nie.
      Zgadza się. Zauważyłem, że początkujący piwowarzy (mówię też o sobie) dzielą się zasadniczo na dwie grupy:
      Pierwsza grupa to ci, którzy starają się zrozumieć procesy jakie zachodzą podczas produkcji piwa, ale brakuje im doświadczenia i wiedzy, aby samodzielnie ocenić pewne sytuacje czy rozwiązać problemy.
      Druga grupa to tacy, którzy robią wszystko wg instrukcji punkt po punkcie, nie zastanawiając się dlaczego trzeba robić tak, a nie inaczej. To takie osoby "traktują różne rzeczy jako prawdy objawione" (kultowe pytanie: "nic nie bulka, czy mam zepsutą rurkę?")

Uff, ale się wymądrzam, ale jak napisała Marusia: "ludzie myślą albo nie"
      To beer or not to beer?

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Początkujący piwowar jednak dodam, że lepiej czasem, żeby nie myślał Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli się w ogóle nie wie, o co chodzi w zacieraniu (ja nie wiedziałam) to lepiej najpierw robić wg schematu, który został już przez kogoś innego sprawdzony, a w międzyczasie, po kolei, nabywać wiedzę, która pozwoli na samodzielne myślenie z sensem

Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, trochę komórek mózgowych warto pomęczyć od początku, niestety właśnie nie każdy uznaje myślenie za codzienność
        Last edited by Marusia; 2011-08-29, 13:27.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Elvispres
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 50

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          (...) Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, trochę komórek mózgowych warto pomęczyć od początku, niestety właśnie nie każdy uznaje myślenie za codzienność
          I to jest piękne podsumowanie tej dyskusji
          Marusiu, Twoje
          To beer or not to beer?

Comment

Przetwarzanie...
          X