Mętność piwa, jako skutek braku przerwy białkowej i/lub przełomu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Filtrat zawsze ma być klarowny.
    To zasada nr 1. Howgh.
    Stwierdzenie dość oczywiste. Po to się filtruje, żeby było klarowne. Zastanawiam się tylko, czy przypadkiem nie jest tak, że im klarowniejsza brzeczka, tym słabszy przełom, bo wytrącać się nie ma co...

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      To się zdecyduj, bo jak narazie to widzę, że nieźle wszystko mieszasz.

      Wytrącenie białek podczas przeołomu powoduje niższe zmętnienie na zimno.
      Można jaśniej? Na co mam się zdecydować? Co mieszam?

      Zmętnienie na zimno jest dla mnie jasne. Nurtuje mnie zmętnienie totalne - podczas gotowania, fermentowania i leżakowania. Wiesz, pierwsza warka, dużo wątpliwości - i stąd tyle dywagacji. Lubię mieć wszystko jasne i logiczne, wiedzieć co wynika z czego i jaki jest tego powód.

      A jutro zacieram stouta i po cichu liczę na lepsze rezultaty. Razem z surowcami przyjedzie ballingometr, więc przynajmniej obecność skrobii będę mógł wyeliminować. Zamierzam również wykonać 15min. przerwę białkową.
      Last edited by dknap; 2011-09-01, 23:41.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Jak zamierzasz wyelimininować obecność skrobi za pomocą ballingometru? Będziesz ją wydłubywał końcem urządzenia z zacieru?

        Ballingometr nie ma nic wspólnego ze skrobią lub jej brakiem. Służy do oznaczania gęstości brzeczki oraz piwa.

        Comment

        • dknap
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.08
          • 130

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak zamierzasz wyelimininować obecność skrobi za pomocą ballingometru? Będziesz ją wydłubywał końcem urządzenia z zacieru?

          Ballingometr nie ma nic wspólnego ze skrobią lub jej brakiem. Służy do oznaczania gęstości brzeczki oraz piwa.
          Było 0:40, mózg się widocznie wyłączył. Oprócz ballingometru czekam też na płyn Lugola i kilka innych klamotów.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X