Czy dwuletni chmiel w szyszkach nadaje się do warzenia?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mark333
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.10
    • 20

    Czy dwuletni chmiel w szyszkach nadaje się do warzenia?

    Witam wszystkich
    Mam pytanie odnośnie chmielu a mianowicie dwa lata temu kupiłem surowce na moje warki, ale postanowiłem zrobić sprzęt tzn. kocioł zacieralno-warzelny i chłodnie do fermentacji i leżakowania piwka, lecz nie mogłem na to znaleźć czasu aż w końcu zmobilizowałem się i kocioł gotowy chłodnia prawie. Mysle sobie że w przyszłym tygodniu to przetestuje ale od zakupów minęło już sporo czasu a chciałbym dać chmielu szyszki zbiór 2009 I tu moje pytanie do fachowców o ile zwiększyć dawkę czy w ogóle zrezygnować z tego chmielu. Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Wywal, bezwzględnie wywal.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • mark333
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.10
      • 20

      #3
      A ja myślałem że jeszcze coś z tego będzie Dzięki za szybką odpowiedź
      Trudno wywalam (1kg) i zamawiam nowy

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Tylko nie zamawiaj kilograma. Na co ci tyle???
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • mark333
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.10
          • 20

          #5
          Teraz kupie troche mniej,ale mam zamiar warzyć na bierząco więc coś tego pujdzie

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            No ile uwarzysz? 10 warek po 30g czyli raptem masz 300g.

            Lepiej kupować mniejsze ilości i różne chmiele. Oj, jeszcze musisz poczytać.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ecc81
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.10
              • 79

              #7
              Leżakowany chmiel jest dobry do lambików. Jeśli naprawdę nie masz co z nim zrobić, to chętnie bym go przyjął.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                30g to chyba na pszenicę
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • mark333
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.10
                  • 20

                  #9
                  Warki będą po ok 50l ale zrobie jak sugerujesz

                  Comment

                  • mark333
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.10
                    • 20

                    #10
                    Co to są lambiki????? podaj namiary to ci wyśle 0,5kg lub.+0,5kg mar

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #11
                      Długa droga .....
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mark333
                        Co to są lambiki????? podaj namiary to ci wyśle 0,5kg lub.+0,5kg mar
                        W piątek wieczorem jedziemy z Ecc81 na Bracką Jesień do Cieszyna. Nie będziesz tam przypadkiem? Ewentualnie możemy zahaczyć o Pszczynę, to byś nie musiał wysyłać. Jak pojawisz się w Cieszynie w sobotę, to będziesz miał okazję spróbować lambika.

                        Comment

                        • mark333
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.10
                          • 20

                          #13
                          Niestety nie mogę być w Cieszynie ,ale jakbyście w piątek zjechali do Pszczyny to by było dlamnie najwygodniej

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X