Witam, przelałem dziś na cichą po 3tyg burzliwej moje ciemne piwo, coś na wzór lekkiego stouta 12 blg, ale w zasadzie autorskie drożdży użyłem suchych safbrew t58. Temperatura burzliwej cały czas wynosiła około 21 stopni (tak mi się wydaje, bo przez te 3 tyg nie było mnie w domu). Jak sprawdzałem ballingi dziś to było około 6 stopni, co oznacza, że przez 3 tyg odfermentowało tylko 6 stopni BLG!!! :/ nie o to mi chodziło w zasadzie :P czy jest szansa, że jak posiedzi teraz miesiąc (no właśnie, kolejne pytanie, takie ciemne piwo ile na cichej powinno siedzieć? chyba trochę dłużej niż jasne, tak?) to odfermentuje bardziej? A jak nie (i tu clue wypowiedzi) to czy przy refermentacji dodawać cukru do butelki? A jeśli tak to mniejszą ilość niż standardową na pół litra?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Comment