Rozcieńczanie brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wilq_tm
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.07
    • 3

    Rozcieńczanie brzeczki

    Witam,

    Pierwsze warzenie, zestaw Irish Red Ale z Centrum Piwowarstwa. Chyba trochę za mocno przygrzałem, bo wyszło mi po chmieleniu tylko 16 litrów brzeczki o Blg 16. Ile wrzątku dolać, żeby wyszło 12 Blg? Jest na to jakiś uniwersalny wzór? Szybkie odpowiedzi mile widziane, bo brzeczka stygnie w wannie Dzięki z góry!
  • ecc81
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.10
    • 79

    #2
    Tu masz wszystkie dane potrzebne do obliczenia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga http://pl.wikipedia.org/wiki/Stężenie_procentowe
    Last edited by ecc81; 2011-09-11, 20:17.

    Comment

    • wilq_tm
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.07
      • 3

      #3
      Dzięki za linki, sęk w tym że u mnie z matematyki, to ostatnio matura paręnaście lat temu

      Ok, mam 16 litrów brzeczki 16 Blg, czyli jej gęstość wynosi 266 / 250 = 1,064 kg / l, a ciężar powinien wynieść ok. 17 kg (16 * 1,064).

      Dalej ze wzoru na stężenie wychodzi, że w roztworze jest 2,72 kg cukru (x / 17 = 0,16)

      Czyli dla 12 Blg wychodzi następujące równanie (gdzie x to potrzebna końcowa ilość wody):

      2,72 / (2,72 + x) = 0,12
      2,72 = 0,33 + 0,12x
      0,12x = 2,39
      x = 19,92

      Ma być 20 kg, czyli muszę dolać 3 litry wody, tak?
      Last edited by wilq_tm; 2011-09-11, 21:09.

      Comment

      • ecc81
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.10
        • 79

        #4
        Nie wgłębiając się w uwzględnianie gęstości brzeczki, bo przecież nie mamy ani super dokładnych przyrządów pomiarowych ani też nie zależy nam na laboratoryjnych dokładnościach, możemy przyjąć, że:

        w 16 litrach brzeczki o ekstrakcie 16% wagowo mamy: 16 x 0,16 = 2,56 kg suchej substancji.
        Aby uzyskać ekstrakt 12%, najprościej jest podzielić 2,56 / 0,12 co daje ok. 21,3 litra. Odejmując od tego to, co już mamy czyli 21,3 - 16 otrzymujemy, że dolać musimy ok 5,3 litra.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wilq_tm
        Czyli dla 12 Blg wychodzi następujące równanie (gdzie x to potrzebna końcowa ilość wody):

        2,72 / (2,72 + x) = 0,12
        2,72 = 0,33 + 0,12x
        0,12x = 2,39
        x = 19,92

        Ma być 20 kg, czyli muszę dolać 3 litry wody, tak?
        'x' w Twoim przypadku to masa rozpuszczalnika, czyli samej wody. Aby przeliczyć to na wagę brzeczki, należałoby dodać masę substancji suchej i uwzględnić gęstość przy 12% czyli 1,048. Reasumując, dokładnie licząc powinno wyjść: 5,6 litra wody do dolania

        Comment

        • wilq_tm
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.07
          • 3

          #6
          Wyszło 12 Blg, piwko na burzliwej. Dzięki za pomoc!

          Comment

          • ontario_ab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.10
            • 65

            #7
            Kiedy najlepiej rozcieńczać brzeczkę ? Najłatwiej na koniec, po chmieleniu, ale nie lepiej to zrobić wcześniej, np. przy wysładzaniu, przynajmniej tak "z grubsza". Pytam pod kątem wpływu na jakość i smak piwa.
            Browar Domowy Happy Alien's
            Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #8
              Najlepiej zastosować tyle wody do wysładzania, żeby otrzymać po gotowaniu pożądaną gęstość brzeczki przedniej. W zasadzie wysładzanie powinno się skończyć dopiero wtedy, gdy otrzymywana brzeczka ma nie więcej niż 1,5 Blg. Wtedy orpowiednio regulując parowanie podczas gotowania można otrzymać oczekiwaną (w przybliżeniu rzecz jasna) gęstość. Rozcieńczenie brzeczki nastawnej, a nawet zielonego piwa to żaden grzech.

              Comment

              • ontario_ab
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.10
                • 65

                #9
                Czyli przy wysładzaniu już trzeba odliczyć te 2L na odparowanie ? Jednym słowem zrobić nieco rozcieńczone piwo, by po chmieleniu zrobiło się tyle BLG ile zakłada receptura ?
                Browar Domowy Happy Alien's
                Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                Comment

                • Krejn
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.07
                  • 102

                  #10
                  Zawsze trochę odparuje, w zależności jaką ilość robisz. W każdym razie trzeba liczyć, że po gotowaniu blg będzie mniej więcej o 1 stopień większe niż przed.

                  Ja jakiś czas temu zrobiłem taki przypał, że za mało wysładzałem i brzeczka wyszła zdecydowanie ze gęsta. Aby odratować sytuację zagotowaliśmy z kumplem piątkę wody i dodaliśmy do fermentora. Raczej żadnych powikłań z tego względu nie stwierdzono, chociaż tak naprawdę trudno powiedzieć, bo samo piwo miało dość eksperymentalny przepis
                  What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #11
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czyli przy wysładzaniu już trzeba odliczyć te 2L na odparowanie ? Jednym słowem zrobić nieco rozcieńczone piwo, by po chmieleniu zrobiło się tyle BLG ile zakłada receptura ?
                    Tak jest najlepiej, ale w praktyce trudno idealnie utrafić. Ja robię z większym rozmachem - jak zajrzysz w mój temat, to tam widać, używam 40 litrów wody, a wychodzi zazwyczaj koło 25 litrów brzeczki nastawnej. Na wysładzaniu nie ma co oszczędzać, zawsze ostatnie partie można po prostu wylać.

                    Teoria mówi, że powinno się wysładzać do momentu, aż gęstość wód wysłodkowych spadnie do 1,5 Blg. Wcześniejsze przerwanie wysładzania to strata części surowca i mniejsza w związku z tym wydajność, jednak też mniejsze stężenie brzeczki przedniej i dłuższe gotowanie w celu odparowania.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X