Coś mi nie zagrało z goryczką

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

    Coś mi nie zagrało z goryczką

    Witam!

    Bawiłem się jakoś w lipcu darmową wersją Beer Smitha, no i jako pierwszą własną prymitywną recepturę skontruowałem AIPA 69 IBU, naprawdę proste:
    5kg pale ale 75min 65st C.
    Potem gotowanie:
    40g Chinook 60min,
    25g Citra 10min.

    Miało toto w założeniu Beer Smitha mieć około 69 IBU, czyli dość znaczącą goryczkę.
    Puściłem na to Wyeast American Ale, wszystko poszło zgodnie z planem, no i piwo wyszło w miarę smaczne, bardzo aromatyczne, ale goryczkowe jak nie przymierzając Lech Premium. Czyli wcale.

    Coś skopałem?? Czy coś mogło być nie tak z chmielami? Były prosto ze sklepu.
    Chcę tą recepturę dopracować, w zacieraniu i słodach mam pomysł co zmienić, no ale nie mam pojęcia co się stało z goryczką...

    Dla porównania tydzień później zrobiłem Dr Smurto's Golden Ale z bazy danych Beer Smitha, które według niego ma prawie o połowę mniej IBU, no i jest O WIELE bardziej goryczkowe.

    Ma ktoś jakieś pomysły co tu nie zagrało? Mój pierwszy raz autorski, więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • ushi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.03
    • 148

    #2
    Może to głupie ale... waga była ok. czasami coś się gdzieś podeprze poza tacką i bida.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Ile % a/k miały chmiele?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • walec
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 193

        #4
        Citra 12,2% a/k, Chinook 11,6% a/k.

        Waga musiała być OK, pamiętam ile tego sypałem, poza tym sprawdzałem nawet dzisiaj przy inwentaryzacji ile zostało w opakowaniach z kupionej ilości - więc nie tędy droga raczej...

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          W jakiej postaci chmiel i jak zadawałeś?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • walec
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 193

            #6
            Same granulaty, prosto do gara.
            PS wyszło tego koło 20l, 14BLG.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              Policzyłem w bertolsie powinno być jakieś ponad 70 IBU !
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • walec
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.02
                • 193

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Policzyłem w bertolsie powinno być jakieś ponad 70 IBU !
                Też mi tak wychodziło!

                Jedyne co mi przychodzi do łba to że coś było nie tak z Chinookiem.

                Swoją drogą, da się coś skopać przy chmieleniu tudzież później, żeby zaszkodzić goryczce? Nigdy nie miałem z tym akurat problemu...

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Najpewniej "gotowałeś" w temperaturze 90-95st.C ...
                  Gdzieś mi kołacze się coś takiego, że rozpad a/k w temp. 95st.C trwa dwukrotnie dłużej niż w 100st.C

                  Comment

                  • bielok
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.10
                    • 338

                    #10
                    Witam.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Najpewniej "gotowałeś" w temperaturze 90-95st.C ...
                    Gdzieś mi kołacze się coś takiego, że rozpad a/k w temp. 95st.C trwa dwukrotnie dłużej niż w 100st.C
                    To niemożliwe. U mnie brzeczka nigdy nie wrze przy 100*C a od 93-96*C. Nie mam piw niedochmielonych.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      To byla jedna z wielu możliwych przyczyn. Czy mu dobrze wrzało czy też nie, musi on sam określić...

                      Comment

                      • admiro
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.05
                        • 248

                        #12
                        Tak jak pisali koledzy, pewnie brzeczka wrzała zbyt mało intensywnie.

                        U mnie brzeczka wrze w 98,5 C, ale intensywność wrzenia zależy od ustawionej mocy grzałki (czyli u większości palnika), brzeczka ma konkretnie kotłować się w kadzi, ale nie kipieć.
                        Last edited by admiro; 2011-09-19, 19:55.
                        Moje piwo jest bezcenne.

                        Schizma miodowa.

                        Comment

                        • walec
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.02
                          • 193

                          #13
                          Dzięki Panowie, to mogło być właśnie to.
                          Z reguły mi wrze tak sobie, mam nędzną kuchenkę elektryczną. Do wrzenia doprowadzam pod pokrywką i jest OK, ale do chmielenia pokrywkę ściągam i już się tak ładnie nie kotłuje. Chyba się wspomogę w sezonie jesiennym dodatkową grzałką, mam nadzieję że korki to udźwigną.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Moim zdaniem chmiel nie miał tyle AA ile zakładałeś lub był/wziąłeś inny. Inne wymienione tu sprawy nie miały wpływu na taką zmianę poziomu nachmielenia.
                            Wyssane z palca teorie.
                            Last edited by fidoangel; 2011-09-19, 20:17.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #15
                              Grzesiu wyżej pisał że jego wrze w 93°C , bywa że podczas gotowanie wiatr mi zdmuchnie palnik i temp spada - piwa wychodzą dobre
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X