Witam!
Bawiłem się jakoś w lipcu darmową wersją Beer Smitha, no i jako pierwszą własną prymitywną recepturę skontruowałem AIPA 69 IBU, naprawdę proste:
5kg pale ale 75min 65st C.
Potem gotowanie:
40g Chinook 60min,
25g Citra 10min.
Miało toto w założeniu Beer Smitha mieć około 69 IBU, czyli dość znaczącą goryczkę.
Puściłem na to Wyeast American Ale, wszystko poszło zgodnie z planem, no i piwo wyszło w miarę smaczne, bardzo aromatyczne, ale goryczkowe jak nie przymierzając Lech Premium. Czyli wcale.
Coś skopałem?? Czy coś mogło być nie tak z chmielami? Były prosto ze sklepu.
Chcę tą recepturę dopracować, w zacieraniu i słodach mam pomysł co zmienić, no ale nie mam pojęcia co się stało z goryczką...
Dla porównania tydzień później zrobiłem Dr Smurto's Golden Ale z bazy danych Beer Smitha, które według niego ma prawie o połowę mniej IBU, no i jest O WIELE bardziej goryczkowe.
Ma ktoś jakieś pomysły co tu nie zagrało? Mój pierwszy raz autorski, więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
Bawiłem się jakoś w lipcu darmową wersją Beer Smitha, no i jako pierwszą własną prymitywną recepturę skontruowałem AIPA 69 IBU, naprawdę proste:
5kg pale ale 75min 65st C.
Potem gotowanie:
40g Chinook 60min,
25g Citra 10min.
Miało toto w założeniu Beer Smitha mieć około 69 IBU, czyli dość znaczącą goryczkę.
Puściłem na to Wyeast American Ale, wszystko poszło zgodnie z planem, no i piwo wyszło w miarę smaczne, bardzo aromatyczne, ale goryczkowe jak nie przymierzając Lech Premium. Czyli wcale.
Coś skopałem?? Czy coś mogło być nie tak z chmielami? Były prosto ze sklepu.
Chcę tą recepturę dopracować, w zacieraniu i słodach mam pomysł co zmienić, no ale nie mam pojęcia co się stało z goryczką...
Dla porównania tydzień później zrobiłem Dr Smurto's Golden Ale z bazy danych Beer Smitha, które według niego ma prawie o połowę mniej IBU, no i jest O WIELE bardziej goryczkowe.
Ma ktoś jakieś pomysły co tu nie zagrało? Mój pierwszy raz autorski, więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
Comment