Minimalna ilość warzonego piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
    W laboratoriach White Labs przyjmują, że minimalna wielkość warki do przetestowania drożdży to 1 galon (niecałe 4 litry), możesz śmiało robić warki tej wielkości.
    Ale tu nie chodzi o testowanie drożdży
    Ja nie twierdzę że to nie możliwe , tylko że nie ekonomiczne .A i mogą być problemy z filtracją
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
      W laboratoriach White Labs przyjmują, że minimalna wielkość warki do przetestowania drożdży to 1 galon (niecałe 4 litry), możesz śmiało robić warki tej wielkości.
      I mają specjalny browar, warzący pół dnia 4 litry piwa? Czy biorą może galon z dużej warki brzeczki? Przecież to jest kompletnie bez sensu. Łatwiej kupić wysyłkowo suchy ekstrakt słodowy w niewielkich opakowaniach, który będzie miał dla wielu prób jednakowe parametry.

      Comment

      • Jeremyk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.04
        • 9

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        A co ma tym nóż wspólnego?

        Wnioskuję na podstawie tego, co napisałeś do tej pory, że macie bardzo słabe pojęcie o robieniu piwa. Pewnie dlatego wam "nie bardzo wyszło" - bo nawet nie wiecie, co chcieliście otrzymać.

        Warzenie porcji mniejszych niż 10 litrów mija się z celem - nakład pracy jest taki sam, jak na warki mniejsze, a narastają kłopoty, których w dużych warkach nie ma, a mianowicie utrzymanie właściwej temperatury zacieru i filtratu. Przez to nie tylko spada wydajność ale także otrzymany produkt może się znacznie różnić od oczekiwanego. Oczywiście jest możliwe robienie warek pięciolotrowych lub mniejszych, ale ja uważam, że jest to bardzo wysublimowana forma masochizmu.

        Swoją drogą kompletnie nie rozumiem argumentu "nie mam miejsca na więcej butelek". Mieszkasz w Szuflandii? Jak nie masz miejsca na pięć skrzynek butelek, to daj sobie w ogóle spokój z warzeniem, bo to wymaga sporo sprzętu i miejsca do jego przechowywania.
        Nie nie mieszkam w szuflandii. Jednak aktualnie miejsca żeby trzymać butelki w odpowiedniej temperaturze w ilościach kilku skrzynek nie posiadam gdyż dopiero przygotowuje do tego piwniczkę, a trzymanie w pokoju kilku skrzynek mi się nie uśmiecha. Pojęcie o robieniu piwa mamy hmm może trudno określić piwa z brewkitów wyszły dobre, a warki ze słodów są do picia jednakże nie są tym czego oczekiwaliśmy dlatego chciałbym zacząć robić też coś sam oprócz wspólnego projektu. Jeśli będzie to tak jak mówisz masochizmem to może zrezygnuje i zacznę robić warki większe ale na razie chcę spróbować może się uda.
        Last edited by Jeremyk; 2011-09-19, 14:55.

        Comment

        • Dziubson
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 93

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          A w małym fermentorze jest inaczej ?
          Chodzi o to ,że dno masz o wiele szersze a musisz mniej więcej tyle zlać żebyś nie zaciągnął tych drożdży z dołu;p Weźmy przykład tego: w wąskim ale bardzo wysokim pojemniku CI sie osadzi i ten 1cm piwa zostawionego nad drożdżami masz wiele mniej litrażowe niż szeroki a płytki fermentor. ;p Więcej zostawisz przy szerokim niż przy wysokim a wąskich;p Rozumiesz o co mi chodzi?

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jeremyk Wyświetlenie odpowiedzi
            Hej.

            Chciałbym zapytać się was czy jest jakieś minimum przy robieniu piwa gdyż wolałbym zrobić 4 razy po 5 litrów rożnych piw niż jednego rodzaju 20 litrów, posiadam książkę z przepisami więc proporcje nie są problemem ale nie wiem czy takie piwo będzie udane, dlatego więc pytam was doświadczonych piwowarów

            Pozdrawiam
            Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest znalezienie blisko siebie przyjaznego.. heh... piwowara, oraz finansowe i czasowe dokładanie się do warki (dokładasz swoje 5 litrów) i warzenie piwa jako jedna warka.
            Innego wyjścia nie widzę...

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzi
              ... Weźmy przykład tego: w wąskim ale bardzo wysokim pojemniku CI sie osadzi i ten 1cm piwa zostawionego nad drożdżami masz wiele mniej litrażowe niż szeroki a płytki fermentor...
              Używasz translatora internetowego?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                W 30l pojemniku wężykiem ściągam całe piwo pozostawiając samą gęstwę na dnie
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #23
                  No wiesz, nie każdy ma taką rękę chirurga jak Ty
                  Ale zawsze można trochę wiadro pod koniec przechylić, gęstwa jest zazwyczaj na tyle gęsta (sic!), że da się to delikatnie zrobić tak aby ściągnąć całość piwa.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jeremyk Wyświetlenie odpowiedzi
                    trzymanie w pokoju kilku skrzynek mi się nie uśmiecha.
                    Eeee, to jaki z Ciebie piwowar domowy Skrzynki wszędzie to podstawa. A jak goście zazdroszczą
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Jeremyk
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.04
                      • 9

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Eeee, to jaki z Ciebie piwowar domowy Skrzynki wszędzie to podstawa. A jak goście zazdroszczą
                      Haha no na razie nie mieszkam sam bo studiuje a mój współlokator czyli brat marudzi że pokój zagracam dlatego większą ilość będę przechowywał w piwniczce bo tam zawsze jest kolo 10-20 stopni więc na piwka górnej fermentacji powinno być ok

                      a tak przy okazji jest gdzieś może kalendarz szkółki we Wrocławiu w czeskim raju?
                      Last edited by Jeremyk; 2011-09-20, 09:55.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jeremyk Wyświetlenie odpowiedzi


                        a tak przy okazji jest gdzieś może kalendarz szkółki we Wrocławiu w czeskim raju?
                        Tu się pojawia info
                        Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

                        Last edited by anteks; 2011-09-21, 07:39.
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23931

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jeremyk Wyświetlenie odpowiedzi
                          Haha no na razie nie mieszkam sam bo studiuje a mój współlokator czyli brat marudzi że pokój zagracam dlatego większą ilość będę przechowywał w piwniczce bo tam zawsze jest kolo 10-20 stopni więc na piwka górnej fermentacji powinno być ok

                          a tak przy okazji jest gdzieś może kalendarz szkółki we Wrocławiu w czeskim raju?
                          Najbliżej 2.X od 12:00 na Jarmarku Jadwiżańskim na zamku w Leśnicy.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X