Minimalna ilość warzonego piwa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jeremyk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 9

    Minimalna ilość warzonego piwa?

    Hej.

    Chciałbym zapytać się was czy jest jakieś minimum przy robieniu piwa gdyż wolałbym zrobić 4 razy po 5 litrów rożnych piw niż jednego rodzaju 20 litrów, posiadam książkę z przepisami więc proporcje nie są problemem ale nie wiem czy takie piwo będzie udane, dlatego więc pytam was doświadczonych piwowarów

    Pozdrawiam
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23977

    #2
    Zrobić się da, ale będziesz mieć bardzo słabą wydajność a tyle samo pracy co przy warkach 20-30 litrowych.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-09-19, 01:00.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Jeremyk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.04
      • 9

      #3
      Słabą wydajność to znaczy? Tylko chodzi o to że chciałbym spróbować zrobić kilka rodzajów piwa bo mam miejsce na przechowywanie max 20-30 butelek bo na razie dopiero zaczynam zabawę z piwowarstwem domowym a zapomniałem zapytać czy można przeprowadzać fermentację takiej ilości w dużym fermentatorze 30l czy lepiej kupić pojemnik z atestem spożywczym o mniejszej pojemności ?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Lepiej kupić mniejszy pojemnik, taki 10l. Warzenie takich małych warek jest mało ekonomiczne
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Jeremyk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.04
          • 9

          #5
          Domyślam się Jednak tak jak mówiłem wszystko chodzi o możliwości przechowywania takiego piwa wole zrobić 4 warki po 5 litrów różnych rodzajów i nauczyć się dzięki temu robić dobrze takie piwko niż zepsuć 20 litrów piwa

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Ale dlaczego miałbyś coś zepsuć?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Jeremyk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.04
              • 9

              #7
              Hm bo wcześniej robiliśmy z kumplami 3 warki i każda była nie była za bardzo udana, a teraz oprócz wspólnego warzenia mam zamiar warzyć też sam dlatego chcę robić mniej piwa a różne rodzaje i częściej bo nie ukrywam, że musiałbym czekać z kolejną warką aż poprzednia już wyleżakuje swoje i będzie wypita z braku miejsca A tak w ogóle Jacer to miło zobaczyć kogoś ze swoich okolic na forum

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                5l- 10 but , dwa dni degustacji
                ps.wypełnij profil bo może za rogiem mieszka ktoś kto może pomoże ?
                Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-09-19, 08:02.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Jeremyk
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.04
                  • 9

                  #9
                  No tak tak 2 dni degustacji, ale leżakować musi dłużej i czekać z niecierpliwością a tu niezdatne do picia;p dlatego dopóki nie zacznie mi już wychodzić to wole robić mniejsze ilości ale różne przynajmniej jak któreś nie wyjdzie będę wiedział dlaczego)

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23977

                    #10
                    Nie namawiam do rezygnacji z pomysłu małych warek, proponuję jednak poszukać błędu w dotychczasowych działaniach - żeby i te mniejsze warki cieszyły.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • Jeremyk
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.04
                      • 9

                      #11
                      Duże warki też będziemy robić tylko że wspólnie z kumplami a te małe chce sam robić gdyż nie zawsze jest się łatwo dogadać z terminem żeby pasowało każdemu a sam dużych nie zrobi bo miejsca nie mam na przechowywanie tylu butelek także nie rezygnuję z dużych warek na rzecz małych tylko chwilowo do opanowania sztuki warzenia a nóż uda mi się wystawić piwo we Wrocławiu na festiwalu

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        A co ma tym nóż wspólnego?

                        Wnioskuję na podstawie tego, co napisałeś do tej pory, że macie bardzo słabe pojęcie o robieniu piwa. Pewnie dlatego wam "nie bardzo wyszło" - bo nawet nie wiecie, co chcieliście otrzymać.

                        Warzenie porcji mniejszych niż 10 litrów mija się z celem - nakład pracy jest taki sam, jak na warki mniejsze, a narastają kłopoty, których w dużych warkach nie ma, a mianowicie utrzymanie właściwej temperatury zacieru i filtratu. Przez to nie tylko spada wydajność ale także otrzymany produkt może się znacznie różnić od oczekiwanego. Oczywiście jest możliwe robienie warek pięciolotrowych lub mniejszych, ale ja uważam, że jest to bardzo wysublimowana forma masochizmu.

                        Swoją drogą kompletnie nie rozumiem argumentu "nie mam miejsca na więcej butelek". Mieszkasz w Szuflandii? Jak nie masz miejsca na pięć skrzynek butelek, to daj sobie w ogóle spokój z warzeniem, bo to wymaga sporo sprzętu i miejsca do jego przechowywania.

                        Comment

                        • Dziubson
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.10
                          • 93

                          #13
                          Ja bym CI proponował zrobienie już 2 warek po 10litrów -bo tak jak mówią inni- większy nakład pracy niż przy dużych warkach a smakowania tyle samo, lepiej już rób po 10 litrówJa teraz robiłem warkę tylko 10litrową bo jak na razie w nowym domu nie am warunków, ale to uważam ze to trochę mało będzie. Weź pod uwagę jedno, przy zlewaniu na cichą jak będziesz fermentował w dużym fermentorze to mało zlejesz trochę na tą cichą bo jednak musi CI troszkę na tym dnie zostać żebyś nie zlał wszystkiego razem z drożdżami;p

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dziubson Wyświetlenie odpowiedzi
                            Weź pod uwagę jedno, przy zlewaniu na cichą jak będziesz fermentował w dużym fermentorze to mało zlejesz trochę na tą cichą bo jednak musi CI troszkę na tym dnie zostać żebyś nie zlał wszystkiego razem z drożdżami;p
                            A w małym fermentorze jest inaczej ?
                            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-09-19, 10:57.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #15
                              W laboratoriach White Labs przyjmują, że minimalna wielkość warki do przetestowania drożdży to 1 galon (niecałe 4 litry), możesz śmiało robić warki tej wielkości.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X