Burzliwa fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

    Burzliwa fermentacja burzliwa

    Witam!

    Trzecia warka w moim skromnym doświadczeniu (również trzecia z zacieraniem). Tym razem wybór padł na 'Lipę z miodem' wg. "Znakomite piwa". Warzenie przeprowadzone zgodnie z przepisem (3,5kg słodu na końcowe 20l brzeczki, 62 'C 40 min, 72'C 30 min, gotowanie/chmielenie 60 min, końcowa gęstość 15 Blg). Do gotowej brzeczki w temp. 26 'C zadałem 9g drożdży Safale US-05 przygotowanych na pół godziny wcześniej w podebranych 200ml brzeczki. Fermentacja wystartowała w zeszły piątek (tj. 10 dni temu). Do tej pory na powierzchni piwa utrzymuje się obfita, brązowa piana (ok. 3-4 cm). Wiem, że oznacza to wciąż trwającą fermentację i należy piwko zostawić w spokoju. Pytanie tylko, czy tak długa burzliwość fermentacji nie oznacza czegoś więcej? Czy powinienem się obawiać? A może po prostu jeszcze tydzień poczekać zgodnie z zasadą cierpliwości browarnika domowego?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawaw7 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam!

    Trzecia warka w moim skromnym doświadczeniu (również trzecia z zacieraniem). Tym razem wybór padł na 'Lipę z miodem' wg. "Znakomite piwa". Warzenie przeprowadzone zgodnie z przepisem (3,5kg słodu na końcowe 20l brzeczki, 62 'C 40 min, 72'C 30 min, gotowanie/chmielenie 60 min, końcowa gęstość 15 Blg). Do gotowej brzeczki w temp. 26 'C zadałem 9g drożdży Safale US-05 przygotowanych na pół godziny wcześniej w podebranych 200ml brzeczki. Fermentacja wystartowała w zeszły piątek (tj. 10 dni temu). Do tej pory na powierzchni piwa utrzymuje się obfita, brązowa piana (ok. 3-4 cm). Wiem, że oznacza to wciąż trwającą fermentację i należy piwko zostawić w spokoju. Pytanie tylko, czy tak długa burzliwość fermentacji nie oznacza czegoś więcej? Czy powinienem się obawiać? A może po prostu jeszcze tydzień poczekać zgodnie z zasadą cierpliwości browarnika domowego?
    Nie koniecznie , bywa że piwo odfermentowało a piana pozostała. Pobierz trochę brzeczki i sprawdź blg
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Ciekawym jak Ci udało sie uzyskać 20l 15 blg z 3,5 kg słodów?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Ciekawym jak Ci udało sie uzyskać 20l 15 blg z 3,5 kg słodów?
        Miód Darku ,dużo miodu
        Last edited by anteks; 2011-09-19, 20:28.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • jawaw7
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.05
          • 68

          #5
          Mówisz - masz

          Próbka pobrana, test przeprowadzony. Obserwacje i wyniki:
          - od ostatniego otwarcia (i pierwszego), tj. jakieś 2h temu, piana znacząco opadła - pozostało ok. 0,5-1cm gęstego, spienionego osadu drożdżowego (coś jak na dojrzewającym cieście)
          - przeprowadzone badanie gęstości wykazało poziom ok. 4 Blg (przepis mówi o zaprzestaniu fermentacji burzliwej na poziomie ok. 4,5 Blg)
          - przeprowadzone badanie organoleptyczne wykazało, co następuje: barwa bardziej mętna, niż przed rozpoczęciem fermentacji (efekt dość oczywisty ze względu na obecność drożdży), wyczuwalny (choć nie nachalny) smak miodu, znaczna goryczkowość, brak symptomów kwasiżura; ogólnie efekt zadowalający.

          Jeśli dobrze rozumuję, to jutro przelewam na cichą.
          Last edited by jawaw7; 2011-09-19, 20:34.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #6
            Dobrze kombinujesz
            Dofermentuje i wyklaruje się
            Last edited by anteks; 2011-09-19, 20:38.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • jawaw7
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.05
              • 68

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Ciekawym jak Ci udało sie uzyskać 20l 15 blg z 3,5 kg słodów?
              Moja pomyłka - przepis był na 15l i zawierał 3,5kg słodu. Dla powiększenia warki równomiernie powiększyłem ilość słodu - wyszło 4,4kg

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              Miód Darku ,dużo miodu
              Miodu (po uwzględnieniu poprawki na zmianę objętości warki) i tak było mniej niż w przepisie. Dodałem 0,9kg miodu lipowego

              Comment

              • jawaw7
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.05
                • 68

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Ciekawym jak Ci udało sie uzyskać 20l 15 blg z 3,5 kg słodów?
                Wiem, że obliczenie efektywności zacierania nie jest skomplikowanym procesem i już go wykonywałem, jednak po szybkości reakcji domyślam się, że można ją łatwo i szybko policzyć. Można prosić o mały przepis (czyt. tyle słodu na 20l to około taka gęstość końcowa przy takiej efektywności)?

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  5 litrów 12 blg z 1 kg słodów.
                  Last edited by fidoangel; 2011-09-19, 20:48.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • kwl
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.08
                    • 53

                    #10
                    us-05 mają to do siebie, że za chętnie nie chcą opadać na dno

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jawaw7 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wiem, że obliczenie efektywności zacierania nie jest skomplikowanym procesem i już go wykonywałem, jednak po szybkości reakcji domyślam się, że można ją łatwo i szybko policzyć. Można prosić o mały przepis (czyt. tyle słodu na 20l to około taka gęstość końcowa przy takiej efektywności)?
                      Jest to łatwe, ale tylko dla końcowych balingów do 15. Powyżej 15Blg trzeba dodać więcej słodów, gdyż nie wysładza się do samego końca, czyli zalecanych 2Blg.
                      Przy zacieraniu infuzyjnym (zwykłym) wydajność wynosi zazwyczaj 60%, zatem wzór jest następujący:
                      Baling x litraż/ 60

                      Na przykład, chcemy 25 litrów piwa o sile 14Blg, zatem 14x25/60=5,8kg słodów, czyli 6kg

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X