Jaki brewkit podobny do warki strong

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • thundee
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 3

    Jaki brewkit podobny do warki strong

    Witam.
    Mam do tej pory kilka warek za sobą, wszystkie z brewkitów.
    Może wiosną pomysle o bardziej zaawansowanych metodach.
    Obecnie kończy się bużliwa European Lagera Coopers'a (smak bardzo mi się podoba, zobaczymy co wyjdzie po leżakowaniu).

    Moje pytanie jak w temacie:
    Poleccie koledzy jakiś brewkit, który smakiem będzie zbliżony do warki strong (teściowej chce się przylizac, a lubi)

    Pozdrawiam
    Janusz
  • banita12
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.10
    • 65

    #2
    Dobra dobra nie ściemniaj sam pewnie uwielbiasz

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Nie ma czegoś tak obrzydliwego. Musisz korzystać z oryginału.

      Comment

      • banita12
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.10
        • 65

        #4
        Krzysiu
        Nie chciałem być taki dosłowny.
        Z drugiej strony to dziwne , że na tym forum niektórzy dążą do Warki Strong a inni do piwnej doskonałości .

        Comment

        • Scovron
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 4

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thundee Wyświetlenie odpowiedzi
          Poleccie koledzy jakiś brewkit, który smakiem będzie zbliżony do warki strong (teściowej chce się przylizac, a lubi)
          Bierzesz Piwo Domowe - jasne WES'a, dorzucasz kilogram cukru, zalewasz wodą do pojemności 18 litrów, fermentujesz drożdżami piekarniczymi. Myślę, że wyjdzie coś porównywalnego z Warką Strong

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Wszyscy zapominacie, że warka strong jest dwusłodowa. Nie da się jej zrobić z kitu.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thundee Wyświetlenie odpowiedzi
              Witam.
              Mam do tej pory kilka warek za sobą, wszystkie z brewkitów.
              Może wiosną pomysle o bardziej zaawansowanych metodach.
              Obecnie kończy się bużliwa European Lagera Coopers'a (smak bardzo mi się podoba, zobaczymy co wyjdzie po leżakowaniu).

              Moje pytanie jak w temacie:
              Poleccie koledzy jakiś brewkit, który smakiem będzie zbliżony do warki strong (teściowej chce się przylizac, a lubi)

              Pozdrawiam
              Janusz
              Zatrzyj cokolwiek z gotowego zestawu surowców a teściowa szybko zapomni o piwach przemysłowych.

              Comment

              • Sokół83
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.12
                • 1598

                #8
                Po co się tak męczyć dla teściowej - pewnie i tak jej nie zasmakuje. Wywalisz kasę w piwo, które będziesz musiał sam potem wypić. Kup parę butelek Jabłonowa Dwusłodowego (tańsze niż Strong, poza tym Stronga pozna po kapslu), odmocz etykiety i gotowe. Tylko cholera nie wiem czy już nie kładą na nie kapsle "Manufaktura Piwna". Jeśli tak to można kupić coś z Grybowa
                Z INNEJ BECZKI

                www.fotopolska.eu

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Bierzesz jakikolwiek jasny brewkit i walisz kilogram laktozy. Byle tylko teściowa nie maiła alergii na mleko.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #10
                    Mniej rozcieńczony brewkit będzie za bardzo nachmielony, jak na Stronga... Obok kilograma laktozy dałbym 2 kg cukru i 25 litrów wody - warka ok. 30 l ok. 14°Blg.

                    Dwusłodowość można zasymulować przez dodanie odrobiny karmelu naturalnego lub syntetycznego. Ewentualnie zamiast części cukru zastosować ekstrakt bursztynowy, ze ćwierć kilo (ale to już chyba za dalekie odejście od "stylu" )
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

                      #11
                      Ale kombinujecie, nie prościej iść do sklepu?
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                      Comment

                      • kwl
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.08
                        • 53

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        Bierzesz jakikolwiek jasny brewkit i walisz kilogram laktozy. Byle tylko teściowa nie maiła alergii na mleko.
                        Raczej nietolerancji laktozy

                        Comment

                        • crocco
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.12
                          • 590

                          #13
                          Po co robić coś co nie da się wypić? Chyba ,że tak naprawdę nie lubisz teściowej!

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X