Jak się pozbyć drożdży?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    #1

    Jak się pozbyć drożdży?

    Witam,
    Wareczka nr 4 kończy burzliwą fermentację. Jest to Koelsch na Safbrew S-33. Blg już nie spada,w związku z czym domniemam, iż trzebaby zlać piwko znad gęstwy. Jest jednak mały problem - otóż drożdże zbiły się bryłki o konsystencji twarogu i pływają sobie w całej obiętości piwa. Grubą drożdżową wartwę z powierzchni piwa zebrałem, natomiast nie wiem co poczynić z tymi pozostałymi. Nie chciałbym ich zaciągnąć wężykiem przy zlewaniu, a z drugiej strony nie zapowiada się, by drożdże w najbliższym czasie miały osiąść na dnie. Próby obniżenia temperatury piwa praktycznie nic nie zmieniły...
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Jest sposób , nazywa się cicha fermentacja.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #3
      Jakby kolega dokładniej przeczytał mój post, to by zauważył, że chcę uniknąć zaciągnięcia tej ch$%^ni PODCZAS PRZELEWANIA NA CICHĄ FERMENTACJĘ. Sugerujesz, żeby ten cały pływający syf zaciągnąć do drugiego zbiornika i całkowicie zmącić już w miarę klarowne piwo?

      Ps. Nie krzyczę, piszę "wyraźniej".

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Przecież i tak będzie się klarowało na cichej przez 2 tygodnie albo i dłużej. Co ma opaść - nie będzie pływać wiecznie.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #5
          A to przepraszam , gdzieś czytałem że to pomaga . Ale czy to nie dziwne że nikt z doświadczonych piwowarów od wczoraj nie dał odpowiedzi ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • dknap
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.08
            • 130

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
            Przecież i tak będzie się klarowało na cichej przez 2 tygodnie albo i dłużej. Co ma opaść - nie będzie pływać wiecznie.
            O ile tym kluchom w ogóle zachce się opaść na dno, bo póki co nigdzie im się nie śpieszy...

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap
              O ile tym kluchom w ogóle zachce się opaść na dno, bo póki co nigdzie im się nie śpieszy...
              2 tygodnie w ciszy i spokoju czynią cuda.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • kjaros
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2007.03
                • 378

                #8
                A co nie opadnie na cichej to w końcu podda się w butelce.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 20:57
                • Chrupator
                  Pokal frela
                  Chrupator
                  Kupię pokal frela.moze komuś zalegali chce się pozbyć.
                  2025-01-19, 17:42
                • woosaa
                  Przyspieszona cicha
                  woosaa
                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                  2025-01-09, 16:18
                • darekd
                  Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle
                  darekd
                  Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.

                  Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:

                  https://www.browar.biz/forum/piwo/...
                  2024-11-27, 01:10
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...