Witam,
Wareczka nr 4 kończy burzliwą fermentację. Jest to Koelsch na Safbrew S-33. Blg już nie spada,w związku z czym domniemam, iż trzebaby zlać piwko znad gęstwy. Jest jednak mały problem - otóż drożdże zbiły się bryłki o konsystencji twarogu i pływają sobie w całej obiętości piwa. Grubą drożdżową wartwę z powierzchni piwa zebrałem, natomiast nie wiem co poczynić z tymi pozostałymi. Nie chciałbym ich zaciągnąć wężykiem przy zlewaniu, a z drugiej strony nie zapowiada się, by drożdże w najbliższym czasie miały osiąść na dnie. Próby obniżenia temperatury piwa praktycznie nic nie zmieniły...
Wareczka nr 4 kończy burzliwą fermentację. Jest to Koelsch na Safbrew S-33. Blg już nie spada,w związku z czym domniemam, iż trzebaby zlać piwko znad gęstwy. Jest jednak mały problem - otóż drożdże zbiły się bryłki o konsystencji twarogu i pływają sobie w całej obiętości piwa. Grubą drożdżową wartwę z powierzchni piwa zebrałem, natomiast nie wiem co poczynić z tymi pozostałymi. Nie chciałbym ich zaciągnąć wężykiem przy zlewaniu, a z drugiej strony nie zapowiada się, by drożdże w najbliższym czasie miały osiąść na dnie. Próby obniżenia temperatury piwa praktycznie nic nie zmieniły...
Comment