Jak się pozbyć drożdży?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    Jak się pozbyć drożdży?

    Witam,
    Wareczka nr 4 kończy burzliwą fermentację. Jest to Koelsch na Safbrew S-33. Blg już nie spada,w związku z czym domniemam, iż trzebaby zlać piwko znad gęstwy. Jest jednak mały problem - otóż drożdże zbiły się bryłki o konsystencji twarogu i pływają sobie w całej obiętości piwa. Grubą drożdżową wartwę z powierzchni piwa zebrałem, natomiast nie wiem co poczynić z tymi pozostałymi. Nie chciałbym ich zaciągnąć wężykiem przy zlewaniu, a z drugiej strony nie zapowiada się, by drożdże w najbliższym czasie miały osiąść na dnie. Próby obniżenia temperatury piwa praktycznie nic nie zmieniły...
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Jest sposób , nazywa się cicha fermentacja.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #3
      Jakby kolega dokładniej przeczytał mój post, to by zauważył, że chcę uniknąć zaciągnięcia tej ch$%^ni PODCZAS PRZELEWANIA NA CICHĄ FERMENTACJĘ. Sugerujesz, żeby ten cały pływający syf zaciągnąć do drugiego zbiornika i całkowicie zmącić już w miarę klarowne piwo?

      Ps. Nie krzyczę, piszę "wyraźniej".

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Przecież i tak będzie się klarowało na cichej przez 2 tygodnie albo i dłużej. Co ma opaść - nie będzie pływać wiecznie.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          A to przepraszam , gdzieś czytałem że to pomaga . Ale czy to nie dziwne że nikt z doświadczonych piwowarów od wczoraj nie dał odpowiedzi ?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • dknap
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.08
            • 130

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            Przecież i tak będzie się klarowało na cichej przez 2 tygodnie albo i dłużej. Co ma opaść - nie będzie pływać wiecznie.
            O ile tym kluchom w ogóle zachce się opaść na dno, bo póki co nigdzie im się nie śpieszy...

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
              O ile tym kluchom w ogóle zachce się opaść na dno, bo póki co nigdzie im się nie śpieszy...
              2 tygodnie w ciszy i spokoju czynią cuda.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • kjaros
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2007.03
                • 378

                #8
                A co nie opadnie na cichej to w końcu podda się w butelce.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X