Czy użyć innych drożdży w gotowcu?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • salut83
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.09
    • 7

    #1

    Czy użyć innych drożdży w gotowcu?

    Witam wszystkich piwowarów, tych początkujących oraz bardziej doświadczonych
    To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
    Troszkę już poczytałem i wchłonąłem wiedzy na temat warzenia piwa, ale oczywiście jak każdy piwowarski prawiczek mam jeszcze spore braki

    Dzisiaj a w zasadzie już wczoraj dotarła do mnie paczka z upragnionymi fermentatorami i pierwszym brew-kitem Zamierzam uwarzyć 1-2 warki z puchy zanim zacznę samodzielnie zacierać. W tym czasie dokształcę się jeszcze z teorii a w praktyce ogarnę higienę pracy przy warzeniu piwa

    Jutro startuję z brew-kitem i mam do was pytanko. Gdzieś czytałem, że dołączane do gotowców drożdże nie są najlepszej jakości i przede wszystkim jest ich mało. Zamawiając zestaw startowy zdecydowałem się więc na zakup drożdży US-05. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem i dlatego proszę was o podpowiedź. Czy użyć dołączonych do brew-kitu drożdży czy jednak zadać tych drugich? Jeżeli tak to ile ? (w saszetce jak wiecie znajduje się 11,5g)

    Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    Ilość i jakość jest OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #3
      Użyj tych dołączonych do brewkita, a US-05 do lodówki na czarną godzinę

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe
        Użyj tych dołączonych do brewkita, a US-05 do lodówki na czarną godzinę
        E, tam, za dobre na czarną godzinę. Na takie okazje to ja mam S-33, nie będzie mi żal wylać w razie czego.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • salut83
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.09
          • 7

          #5
          Dzięki wszystkim za odpowiedź
          Działam więc z drożdżami z brewkitu a US-05 przeznaczę na moje pierwsze warzenie z zacieraniem.
          Pozdrawiam

          Comment

          • Gabe
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.03
            • 405

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
            E, tam, za dobre na czarną godzinę. Na takie okazje to ja mam S-33, nie będzie mi żal wylać w razie czego.
            Ja na czarną godzinę mam Brewferm Top, też z tego samego założenia wychodząc

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Ja na ZN-ie (ZN - zapas nienaruszalny) mam WB-06, W-34/70, S-33 i S-04.
              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-09-29, 09:45.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Mar11111
                Początki z brewkitem...
                Mar11111
                Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                2024-04-20, 15:46
              • JohnnyBravo65
                Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces
                JohnnyBravo65
                Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
                2016-11-11, 14:32
              • Orzech1988
                X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                Orzech1988
                Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                2019-01-13, 22:23
              • etman
                Piwowar nr 52
                etman
                Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

                Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



                Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

                W numerze 52 :
                • Wywiad numeru Nie przetrwamy
                ...
                2025-03-13, 10:16
              • darekd
                Störtebeker, Sommer-Wit
                darekd
                11,95 ekstr.
                4,7% alk.

                https://www.stoertebeker.com/sommer-wit

                W składzie płatki pszenne i owsiane, skórka cytrynowa i pomarańczowa oraz kolendra.
                Chmiel Ariana.

                Aromat - lekkie cytrusy w kierunku cytryny, ciut kolendry i drożdży
                Piana -...
                2024-10-11, 16:04
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...