Czy użyć innych drożdży w gotowcu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • salut83
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.09
    • 7

    Czy użyć innych drożdży w gotowcu?

    Witam wszystkich piwowarów, tych początkujących oraz bardziej doświadczonych
    To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
    Troszkę już poczytałem i wchłonąłem wiedzy na temat warzenia piwa, ale oczywiście jak każdy piwowarski prawiczek mam jeszcze spore braki

    Dzisiaj a w zasadzie już wczoraj dotarła do mnie paczka z upragnionymi fermentatorami i pierwszym brew-kitem Zamierzam uwarzyć 1-2 warki z puchy zanim zacznę samodzielnie zacierać. W tym czasie dokształcę się jeszcze z teorii a w praktyce ogarnę higienę pracy przy warzeniu piwa

    Jutro startuję z brew-kitem i mam do was pytanko. Gdzieś czytałem, że dołączane do gotowców drożdże nie są najlepszej jakości i przede wszystkim jest ich mało. Zamawiając zestaw startowy zdecydowałem się więc na zakup drożdży US-05. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem i dlatego proszę was o podpowiedź. Czy użyć dołączonych do brew-kitu drożdży czy jednak zadać tych drugich? Jeżeli tak to ile ? (w saszetce jak wiecie znajduje się 11,5g)

    Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Ilość i jakość jest OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #3
      Użyj tych dołączonych do brewkita, a US-05 do lodówki na czarną godzinę

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gabe Wyświetlenie odpowiedzi
        Użyj tych dołączonych do brewkita, a US-05 do lodówki na czarną godzinę
        E, tam, za dobre na czarną godzinę. Na takie okazje to ja mam S-33, nie będzie mi żal wylać w razie czego.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • salut83
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.09
          • 7

          #5
          Dzięki wszystkim za odpowiedź
          Działam więc z drożdżami z brewkitu a US-05 przeznaczę na moje pierwsze warzenie z zacieraniem.
          Pozdrawiam

          Comment

          • Gabe
            Porucznik Browarny Tester
            • 2010.03
            • 405

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            E, tam, za dobre na czarną godzinę. Na takie okazje to ja mam S-33, nie będzie mi żal wylać w razie czego.
            Ja na czarną godzinę mam Brewferm Top, też z tego samego założenia wychodząc

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Ja na ZN-ie (ZN - zapas nienaruszalny) mam WB-06, W-34/70, S-33 i S-04.
              Last edited by mareks; 2011-09-29, 08:45.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X