Witam wszystkich piwowarów, tych początkujących oraz bardziej doświadczonych
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Troszkę już poczytałem i wchłonąłem wiedzy na temat warzenia piwa, ale oczywiście jak każdy piwowarski prawiczek mam jeszcze spore braki
Dzisiaj a w zasadzie już wczoraj dotarła do mnie paczka z upragnionymi fermentatorami i pierwszym brew-kitem Zamierzam uwarzyć 1-2 warki z puchy zanim zacznę samodzielnie zacierać. W tym czasie dokształcę się jeszcze z teorii a w praktyce ogarnę higienę pracy przy warzeniu piwa
Jutro startuję z brew-kitem i mam do was pytanko. Gdzieś czytałem, że dołączane do gotowców drożdże nie są najlepszej jakości i przede wszystkim jest ich mało. Zamawiając zestaw startowy zdecydowałem się więc na zakup drożdży US-05. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem i dlatego proszę was o podpowiedź. Czy użyć dołączonych do brew-kitu drożdży czy jednak zadać tych drugich? Jeżeli tak to ile ? (w saszetce jak wiecie znajduje się 11,5g)
Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Troszkę już poczytałem i wchłonąłem wiedzy na temat warzenia piwa, ale oczywiście jak każdy piwowarski prawiczek mam jeszcze spore braki
Dzisiaj a w zasadzie już wczoraj dotarła do mnie paczka z upragnionymi fermentatorami i pierwszym brew-kitem Zamierzam uwarzyć 1-2 warki z puchy zanim zacznę samodzielnie zacierać. W tym czasie dokształcę się jeszcze z teorii a w praktyce ogarnę higienę pracy przy warzeniu piwa
Jutro startuję z brew-kitem i mam do was pytanko. Gdzieś czytałem, że dołączane do gotowców drożdże nie są najlepszej jakości i przede wszystkim jest ich mało. Zamawiając zestaw startowy zdecydowałem się więc na zakup drożdży US-05. Teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem i dlatego proszę was o podpowiedź. Czy użyć dołączonych do brew-kitu drożdży czy jednak zadać tych drugich? Jeżeli tak to ile ? (w saszetce jak wiecie znajduje się 11,5g)
Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Comment