Nienagazwane piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Undeath
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.08
    • 113

    Nienagazwane piwo

    Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
    Last edited by Undeath; 2011-10-01, 08:31.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath
    Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
    A ile dodałeś glukozy?

    Ja bym poczekał jeszcze z miesiąc, może jeszcze się nagazuje.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Dałeś glukozę do fermentacji cichej?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Dałeś glukozę do fermentacji cichej?
        Tak, w związku z czym drożdże przerobiły cukier na alkohol.
        Glukozy dodaje się do refermentacji w butelkach, a nie do cichej fermentacji - to do autora wątku, nie do Ciebie, Jacer
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Mógłby chłop przecinki powstwiać, bo tak naprawdę niewiadomo o co mu biega
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Undeath
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.08
            • 113

            #6
            Mój błąd nie na cichą tylko przy butelkowaniu dodałem glukozę, sorki za niedopatrzenie. Wiem, że na cichej nie dodawać bo cukier przerobią drożdże! Mogą być znaki interpunkcyjne?
            Dodałem około 190-200 g glukozy (mam trochę niedokładną wagę).
            Last edited by Undeath; 2011-10-01, 14:30.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath
              Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
              Ciul wie o co chodzi w tym poście. Podejrzewam, że wszystko jest w porządku, tylko za szybko chcesz mieć nagazowane piwo. Miesiąc po kapslowaniu to odpowiedni czas na nagazowanie, ale może być on za krótki, gdy np. były to drożdze belgijskie, a butelki obecnie stoją w chłodnym pomieszczeniu.

              Comment

              • Undeath
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.08
                • 113

                #8
                Okej poczekam zobaczymy tylko że to już 3 tyg od kapslowania, a stoją w temp około 16 stopni.

                Comment

                • ushi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 148

                  #9
                  Przenieś piwo w cieplejsze miejsce, a kilka zostaw tam gdzie są i będziesz wiedział co jest grane.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Piwo zostało wczoraj zdiagnozowane na Jarmarku Jadwiżańskim jako dobrze rokujące, zalecono Undeathowi zakopanie w piwnicy na kolejne 2 miechy w celu dogazowania, bo coś tam już się nagazowało, ale faktycznie ledwo-ledwo.

                    P.S. Undeath, no to ja się teraz nie dziwię, że wczoraj nie mogłam rozpoznać Twojego nicka, było mówić, że zapis angielski - ja szukałam w głowie fonetycznie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    Przetwarzanie...