Nienagazwane piwo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Undeath
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.08
    • 113

Nienagazwane piwo

Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
    Last edited by Undeath; 2011-10-01, 08:31.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath
    Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
    A ile dodałeś glukozy?

Ja bym poczekał jeszcze z miesiąc, może jeszcze się nagazuje.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Dałeś glukozę do fermentacji cichej?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Dałeś glukozę do fermentacji cichej?
        Tak, w związku z czym drożdże przerobiły cukier na alkohol.
        Glukozy dodaje się do refermentacji w butelkach, a nie do cichej fermentacji - to do autora wątku, nie do Ciebie, Jacer
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Mógłby chłop przecinki powstwiać, bo tak naprawdę niewiadomo o co mu biega
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• Undeath
            • 2011.08
            • 113

Mój błąd nie na cichą tylko przy butelkowaniu dodałem glukozę, sorki za niedopatrzenie. Wiem, że na cichej nie dodawać bo cukier przerobią drożdże! Mogą być znaki interpunkcyjne?
            Dodałem około 190-200 g glukozy (mam trochę niedokładną wagę).
            Last edited by Undeath; 2011-10-01, 14:30.

Comment

• Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath
              Ciul wie o co chodzi w tym poście. Podejrzewam, że wszystko jest w porządku, tylko za szybko chcesz mieć nagazowane piwo. Miesiąc po kapslowaniu to odpowiedni czas na nagazowanie, ale może być on za krótki, gdy np. były to drożdze belgijskie, a butelki obecnie stoją w chłodnym pomieszczeniu.

Comment

• Undeath
                • 2011.08
                • 113

Okej poczekam zobaczymy tylko że to już 3 tyg od kapslowania, a stoją w temp około 16 stopni.

Comment

• ushi
                  • 2010.03
                  • 148

Przenieś piwo w cieplejsze miejsce, a kilka zostaw tam gdzie są i będziesz wiedział co jest grane.

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Piwo zostało wczoraj zdiagnozowane na Jarmarku Jadwiżańskim jako dobrze rokujące, zalecono Undeathowi zakopanie w piwnicy na kolejne 2 miechy w celu dogazowania, bo coś tam już się nagazowało, ale faktycznie ledwo-ledwo.

P.S. Undeath, no to ja się teraz nie dziwię, że wczoraj nie mogłam rozpoznać Twojego nicka, było mówić, że zapis angielski - ja szukałam w głowie fonetycznie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...