Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
Nienagazwane piwo
Collapse
X
-
Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
Ja bym poczekał jeszcze z miesiąc, może jeszcze się nagazuje."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson -
Dałeś glukozę do fermentacji cichej?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
Mógłby chłop przecinki powstwiać, bo tak naprawdę niewiadomo o co mu biegaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Mój błąd nie na cichą tylko przy butelkowaniu dodałem glukozę, sorki za niedopatrzenie. Wiem, że na cichej nie dodawać bo cukier przerobią drożdże! Mogą być znaki interpunkcyjne?
Dodałem około 190-200 g glukozy (mam trochę niedokładną wagę).Ostatnia zmiana dokonana przez Undeath; 2011-10-01, 14:30.Comment
-
Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.Comment
-
Piwo zostało wczoraj zdiagnozowane na Jarmarku Jadwiżańskim jako dobrze rokujące, zalecono Undeathowi zakopanie w piwnicy na kolejne 2 miechy w celu dogazowania, bo coś tam już się nagazowało, ale faktycznie ledwo-ledwo.
P.S. Undeath, no to ja się teraz nie dziwię, że wczoraj nie mogłam rozpoznać Twojego nicka, było mówić, że zapis angielski - ja szukałam w głowie fonetycznieComment
Related Topics
Collapse
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
-
Channel: Czechy
-
-
Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
-
Channel: Belgia
-
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment