Nienagazwane piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Undeath
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.08
    • 113

    #1

    Nienagazwane piwo

    Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Undeath; 2011-10-01, 08:31.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath
    Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
    A ile dodałeś glukozy?

    Ja bym poczekał jeszcze z miesiąc, może jeszcze się nagazuje.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Dałeś glukozę do fermentacji cichej?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Dałeś glukozę do fermentacji cichej?
        Tak, w związku z czym drożdże przerobiły cukier na alkohol.
        Glukozy dodaje się do refermentacji w butelkach, a nie do cichej fermentacji - to do autora wątku, nie do Ciebie, Jacer
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Mógłby chłop przecinki powstwiać, bo tak naprawdę niewiadomo o co mu biega
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Undeath
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.08
            • 113

            #6
            Mój błąd nie na cichą tylko przy butelkowaniu dodałem glukozę, sorki za niedopatrzenie. Wiem, że na cichej nie dodawać bo cukier przerobią drożdże! Mogą być znaki interpunkcyjne?
            Dodałem około 190-200 g glukozy (mam trochę niedokładną wagę).
            Ostatnia zmiana dokonana przez Undeath; 2011-10-01, 14:30.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath
              Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
              Ciul wie o co chodzi w tym poście. Podejrzewam, że wszystko jest w porządku, tylko za szybko chcesz mieć nagazowane piwo. Miesiąc po kapslowaniu to odpowiedni czas na nagazowanie, ale może być on za krótki, gdy np. były to drożdze belgijskie, a butelki obecnie stoją w chłodnym pomieszczeniu.

              Comment

              • Undeath
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.08
                • 113

                #8
                Okej poczekam zobaczymy tylko że to już 3 tyg od kapslowania, a stoją w temp około 16 stopni.

                Comment

                • ushi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 148

                  #9
                  Przenieś piwo w cieplejsze miejsce, a kilka zostaw tam gdzie są i będziesz wiedział co jest grane.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Piwo zostało wczoraj zdiagnozowane na Jarmarku Jadwiżańskim jako dobrze rokujące, zalecono Undeathowi zakopanie w piwnicy na kolejne 2 miechy w celu dogazowania, bo coś tam już się nagazowało, ale faktycznie ledwo-ledwo.

                    P.S. Undeath, no to ja się teraz nie dziwię, że wczoraj nie mogłam rozpoznać Twojego nicka, było mówić, że zapis angielski - ja szukałam w głowie fonetycznie
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • m2200
                      Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                      m2200
                      Witam,

                      wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                      Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                      2019-05-16, 17:06
                    • ohdesu
                      Piana przy cichej fermentacji
                      ohdesu
                      To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                      2019-03-03, 14:39
                    • heckler
                      Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                      heckler
                      Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                      2025-01-02, 07:46
                    • dadek
                      Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                      dadek
                      Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                      2024-10-23, 00:37
                    • wirdar1
                      Brewkit Czech Pils
                      wirdar1
                      Witam
                      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                      2023-03-21, 15:51
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...