Witam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
Nienagazwane piwo
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedziWitam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
Ja bym poczekał jeszcze z miesiąc, może jeszcze się nagazuje."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
-
-
Dałeś glukozę do fermentacji cichej?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziDałeś glukozę do fermentacji cichej?
Glukozy dodaje się do refermentacji w butelkach, a nie do cichej fermentacji - to do autora wątku, nie do Ciebie, Jacer
Comment
-
-
Mógłby chłop przecinki powstwiać, bo tak naprawdę niewiadomo o co mu biegaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Undeath Wyświetlenie odpowiedziWitam, mam problem z nienagazowniem piwa zrobiłem Belgian Pale Ale 3 tygodnie na burzliwej przy 4 blg zlałem do butelek na cichą dodałem glukozę na 2tygodnie na cichej w temperaturze 18 stopni i gdy wczoraj otworzyłem okazało się że są bardzo delikatnie nagazowane i nie ma piany! Czy da się to naprawić jakoś po zabutelkowaniu? Ewentualnie gdzie zrobiłem błąd? Moim zdaniem to chyba drożdże padły ale nie jestem pewien.
Comment
-
-
Piwo zostało wczoraj zdiagnozowane na Jarmarku Jadwiżańskim jako dobrze rokujące, zalecono Undeathowi zakopanie w piwnicy na kolejne 2 miechy w celu dogazowania, bo coś tam już się nagazowało, ale faktycznie ledwo-ledwo.
P.S. Undeath, no to ja się teraz nie dziwię, że wczoraj nie mogłam rozpoznać Twojego nicka, było mówić, że zapis angielski - ja szukałam w głowie fonetycznie
Comment
-
Comment