Słabo odfermentowana brzeczka, po procedurach ratunkowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 36

    #1

    Słabo odfermentowana brzeczka, po procedurach ratunkowych

    Witam,
    mam problem.
    Piwo robione jest z gotowca Breferm Triple, użyłem do niego drożdży płynnych Wyest 3787 Trappist High Gravity, licząc, że będzie to miało pozytywny wpływ na smak piwa.

    Drożdże wydawały się mało ożywione od samego początku, ale jednak działały. Brzeczka z 16 Blg odfermentowała jednak tylko do 7,5 Blg.

    Zamieszałem z życiem, mając nadzieję, że to pomoże - nie pomogło.
    Przelałem do drugiego fementora i dodałem nowe drożdże Safale US-5 - woda w rurce fermentacyjnej przez dwa dni nawet nie drgnęła, poziom cukru też.

    Gdy zastanawiam się, jaki błąd mogłem popełnić, to przypominam sobie, że jedna z puszek (użyłem podwójnej ilości) była bardzo mocno napęczniała i przy otwieraniu ostro syknęła - smak jednak wydawał się w porządku. Piwo w każdym razie teraz w smaku też wydaje się w porządku (tzn. nie jest popsute).

    Moje pytanie brzmi: co robić?
    Zamierzałem potrzymać w drugim fermentorze przez ok 2 tygodnie z niewielką nadzieją na zmiany na lepsze. Może jednak jest jakiekolwiek lepsze rozwiązanie?

    pozdrawiam
    artur77
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Ile fermentowało to piwo ?
    Safale w jakiej postaci zadałeś ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • artur77
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 36

      #3
      @anteks, w pierwszym fermentorze stało 8 dni, ostatnie cztery dni poziom Blg się nie zmienił.
      Safale zadałem sypiąc je bezpośrednio do fermentora; domyślam się, że nie był to szczęśliwy pomysł, ale już za późno.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        Do burzliwej robiłeś starter z tych THG ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • artur77
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 36

          #5
          Tak, zrobiłem starter, zgodnie z zasadami. Temperatura też była w porządku, blisko górnej granicy, ale nie powyżej.

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Tu masz w miarę kompletny zestaw procedur ratunkowych:http://www.wiki.piwo.org/index.php/F...na_fermentacja

            W tym konkretnym przypadku zalecam dodanie syropu cukrowego.
            Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2011-10-01, 19:58.

            Comment

            • artur77
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 36

              #7
              @coder, dzięki za wskazówkę. Póki co spadło znowu do 7,5, ale widać oznaki życia.

              pozdrawiam

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • Kwachu1444
                Drożdże nie chcą ruszyć
                Kwachu1444
                Witam,
                Postanowiłem po raz ostatni zrobić piwo na ekstraktach, taki ala staut imbirowy na WES ciemnym i jasnym 1kg/1kg, nachmieliłem sobie nugget i wrzuciłem imbir. Brzeczkę po gotowaniu schłodziłem i jeszcze dla pewności (bo mi się termometr na fermentorze uszkodził) zostawiłem do...
                2018-09-05, 19:30
              • Javox
                To Øl, 45 Days Rice Lager
                Javox
                Ryżowy lager z alko 5.0% na niemieckich chmielach.

                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                Lacing - trochę było.
                Gaz - średni.
                Barwa - bardzo jasne, słomka.
                Aromat - cydrowy, białe wino.
                Smak - słodkie, lekka brzeczka (po włosku), blada...
                2024-03-12, 23:41
              • dadek
                Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                dadek
                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                2023-11-17, 00:48
              • dadek
                Bonn-Pützchen, Alaunbachweg 10, Ale-Mania Brauerei
                dadek
                Gdy w jedynym sensownym browarze (nie warzącym kölschów) Braustelle w Köln https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...59#post2335759 spróbujemy już wszystkich piw, a chcemy jeszcze wypić coś ciekawego, w ciągu niecałej pół godziny jazdy pociągiem możemy przemieścić się do Bonn. Funkcjonują...
                2023-10-18, 02:53
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...