Słabo odfermentowana brzeczka, po procedurach ratunkowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 36

    Słabo odfermentowana brzeczka, po procedurach ratunkowych

    Witam,
    mam problem.
    Piwo robione jest z gotowca Breferm Triple, użyłem do niego drożdży płynnych Wyest 3787 Trappist High Gravity, licząc, że będzie to miało pozytywny wpływ na smak piwa.

    Drożdże wydawały się mało ożywione od samego początku, ale jednak działały. Brzeczka z 16 Blg odfermentowała jednak tylko do 7,5 Blg.

    Zamieszałem z życiem, mając nadzieję, że to pomoże - nie pomogło.
    Przelałem do drugiego fementora i dodałem nowe drożdże Safale US-5 - woda w rurce fermentacyjnej przez dwa dni nawet nie drgnęła, poziom cukru też.

    Gdy zastanawiam się, jaki błąd mogłem popełnić, to przypominam sobie, że jedna z puszek (użyłem podwójnej ilości) była bardzo mocno napęczniała i przy otwieraniu ostro syknęła - smak jednak wydawał się w porządku. Piwo w każdym razie teraz w smaku też wydaje się w porządku (tzn. nie jest popsute).

    Moje pytanie brzmi: co robić?
    Zamierzałem potrzymać w drugim fermentorze przez ok 2 tygodnie z niewielką nadzieją na zmiany na lepsze. Może jednak jest jakiekolwiek lepsze rozwiązanie?

    pozdrawiam
    artur77
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Ile fermentowało to piwo ?
    Safale w jakiej postaci zadałeś ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • artur77
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 36

      #3
      @anteks, w pierwszym fermentorze stało 8 dni, ostatnie cztery dni poziom Blg się nie zmienił.
      Safale zadałem sypiąc je bezpośrednio do fermentora; domyślam się, że nie był to szczęśliwy pomysł, ale już za późno.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Do burzliwej robiłeś starter z tych THG ?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • artur77
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 36

          #5
          Tak, zrobiłem starter, zgodnie z zasadami. Temperatura też była w porządku, blisko górnej granicy, ale nie powyżej.

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Tu masz w miarę kompletny zestaw procedur ratunkowych:http://www.wiki.piwo.org/index.php/F...na_fermentacja

            W tym konkretnym przypadku zalecam dodanie syropu cukrowego.
            Last edited by coder; 2011-10-01, 19:58.

            Comment

            • artur77
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 36

              #7
              @coder, dzięki za wskazówkę. Póki co spadło znowu do 7,5, ale widać oznaki życia.

              pozdrawiam

              Comment

              Przetwarzanie...
              X