Pszenica - dekokcja czy nie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elvispres
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 50

    #31
    Ja tym razem zrobiłem na niegazowanej z biedronki, zobaczymy czy będzie duża różnica. Poprzednie pszenice (całe dwie warki ) robiłem na kranówie i piwa były dobre, ale bez rewelacji.
    To beer or not to beer?

    Comment

    • twitt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.01
      • 28

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      To może inaczej, @dreads, gdzie czytałeś, że woda do pszenicy ma być miękka?
      Nie wiem gdzie czytał o tym dreads, ale ja natknąłem się na takie info na braukaiser.com (strona poświęcona warzeniu niemieckich gatunków piw, sporo odnośników do głębszych badań i analiz w temacie).

      Temat wody do weissbier-hell poruszony tu: http://braukaiser.com/wiki/index.php...Weissbier_Hell.

      "The water for a Weissbier Hell should be soft and have a residual alkalinity around 0 ppm as CaCO3" - w prostym tłumaczeniu, "woda do piwa pszenicznego powinna być miękka".

      Oczywiście autor sugeruje zajęcie się analizą i modyfikacją wody dopiero po opanowaniu innych bardziej kluczowych elementów sztuki (prawidłowe przygotowanie drożdży, technika fermentacji itp)

      Polecam stronkę na długie jesienne wieczory

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13961

        #33
        No a u mnie pszenica właśnie przed godziną uwarzona. Mamy tu bardzo twardą wodę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #34
          A we właściwym"temu piwu" temacie cisza .
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Widzisz, a u mnie jest wina wody - jak zrobię na kranówie, nigdy nie ma odpowiedniego aromatu.
            A odpowiedni aromat jest, jak zrobisz na...? Najważniejszego w swoim poście nie zawarłaś

            Do Zgody nie chowam urazy. Temat wody wzbudza wiele emocji
            W tym sezonie na pewno trochę z pszenicą pokombinuję, może do jakiś wniosków dojdę.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • e-prezes
              Pinta, Portermass Amburana
              e-prezes
              Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
              2025-01-19, 15:40
            • darekd
              Fuller's, Vintage Ale 2019
              darekd
              O piwach z browaru Griffin z londyńskiego Chiswick (należącego do Asahi) z tej serii była dawno temu już mowa:

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-s-vintage-ale

              Jednak każdy rocznik to inna receptura, stąd założyłem...
              2024-11-23, 23:51
            • Serokomlak
              Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
              Serokomlak
              Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

              „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
              Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
              2024-11-03, 01:56
            • Rezor
              Zakwaszenie piwa podczas wysładzania
              Rezor
              Witam,
              Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem...
              2018-08-21, 10:17
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...