Ja tym razem zrobiłem na niegazowanej z biedronki, zobaczymy czy będzie duża różnica. Poprzednie pszenice (całe dwie warki ) robiłem na kranówie i piwa były dobre, ale bez rewelacji.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
To może inaczej, @dreads, gdzie czytałeś, że woda do pszenicy ma być miękka?
Nie wiem gdzie czytał o tym dreads, ale ja natknąłem się na takie info na braukaiser.com (strona poświęcona warzeniu niemieckich gatunków piw, sporo odnośników do głębszych badań i analiz w temacie).
"The water for a Weissbier Hell should be soft and have a residual alkalinity around 0 ppm as CaCO3" - w prostym tłumaczeniu, "woda do piwa pszenicznego powinna być miękka".
Oczywiście autor sugeruje zajęcie się analizą i modyfikacją wody dopiero po opanowaniu innych bardziej kluczowych elementów sztuki (prawidłowe przygotowanie drożdży, technika fermentacji itp)
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
Witam,
Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem...
Comment