Pszenica - dekokcja czy nie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elvispres
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 50

    #31
    Ja tym razem zrobiłem na niegazowanej z biedronki, zobaczymy czy będzie duża różnica. Poprzednie pszenice (całe dwie warki ) robiłem na kranówie i piwa były dobre, ale bez rewelacji.
    To beer or not to beer?

    Comment

    • twitt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.01
      • 28

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      To może inaczej, @dreads, gdzie czytałeś, że woda do pszenicy ma być miękka?
      Nie wiem gdzie czytał o tym dreads, ale ja natknąłem się na takie info na braukaiser.com (strona poświęcona warzeniu niemieckich gatunków piw, sporo odnośników do głębszych badań i analiz w temacie).

      Temat wody do weissbier-hell poruszony tu: http://braukaiser.com/wiki/index.php...Weissbier_Hell.

      "The water for a Weissbier Hell should be soft and have a residual alkalinity around 0 ppm as CaCO3" - w prostym tłumaczeniu, "woda do piwa pszenicznego powinna być miękka".

      Oczywiście autor sugeruje zajęcie się analizą i modyfikacją wody dopiero po opanowaniu innych bardziej kluczowych elementów sztuki (prawidłowe przygotowanie drożdży, technika fermentacji itp)

      Polecam stronkę na długie jesienne wieczory

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #33
        No a u mnie pszenica właśnie przed godziną uwarzona. Mamy tu bardzo twardą wodę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #34
          A we właściwym"temu piwu" temacie cisza .
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Widzisz, a u mnie jest wina wody - jak zrobię na kranówie, nigdy nie ma odpowiedniego aromatu.
            A odpowiedni aromat jest, jak zrobisz na...? Najważniejszego w swoim poście nie zawarłaś

            Do Zgody nie chowam urazy. Temat wody wzbudza wiele emocji
            W tym sezonie na pewno trochę z pszenicą pokombinuję, może do jakiś wniosków dojdę.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X