Pszenica - dekokcja czy nie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elvispres
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 50

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak chcesz gorsze odfermentowanie, to skróć jeszcze przerwę w 62-64st. (np. 15 min.) a przerwę cukrującą w 72 st. utrzymuj tylko do momentu scukrowania skrobi, czyli przy dobrych enzymatycznie słodach jest to ok. 10 min.
    Wogosz, sugerujesz, żeby w tym przypadku darować sobie dekokcję i zacierać infuzyjnie z krótką przerwą w 62*?
    Tak chciałem zrobić na początku, z tym że z przerwą pięciominutową, bo mam słaby palnik i dużo pracy enzymy wykonują w trakcie podgrzewania - alternatywą może być podgrzewanie całości przez dolanie wrzątku.
    Wymyśliłem sobie, że w przypadku dekokcji zacier pozostawiony w garze trzymamy w 62*, czyli wszystkie (prawie wszystkie) cukry będą fermentowalne, natomiast dekokt podgrzewamy do 72* możliwie szybko (żeby ograniczyć czas działania beta-amylazy) i w ten sposób otrzymujemy cukry niefermentowalne. W efekcie otrzymujemy stosunek jednych cukrów do drugich 2:1 (w dużym uproszczeniu).
    Nie wiem tylko, czy moje rozumowanie jest słuszne, stąd ten wątek...

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Dlaczego niedostępne ?
    Chodziło mi konkretnie o Wyeast 3068, króre są niedostępne w sklepach, w których robiłem inne zakupy (CP, piwodziej). Niestety nie znam w okolicy nikogo, kto mógłby mnie poratować gęstwą.
    To beer or not to beer?

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Elvispres Wyświetlenie odpowiedzi


      Chodziło mi konkretnie o Wyeast 3068, króre są niedostępne w sklepach, w których robiłem inne zakupy (CP, piwodziej). Niestety nie znam w okolicy nikogo, kto mógłby mnie poratować gęstwą.
      Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia

      Może ta mapa pomoże poszukać sąsiada-piwowara?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Elvispres
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.07
        • 50

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        Fakt, nie pomyślałem o tym... A na mapce nawet się zaznaczyłem jakiś czas temu
        A jeśli chodzi o centrum piwowarstwa, to robiłem u nich zakupy w zeszłym tygodniu i nie było tych drożdży, chyba że miałem jakieś zaćmienie i nie zauważyłem...
        Last edited by Elvispres; 2011-10-07, 09:25.
        To beer or not to beer?

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23931

          #19
          Bardzo duża rotacja drożdży płynnych ostatnio.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • ecc81
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.10
            • 79

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Elvispres Wyświetlenie odpowiedzi
            Wymyśliłem sobie, że w przypadku dekokcji zacier pozostawiony w garze trzymamy w 62*, czyli wszystkie (prawie wszystkie) cukry będą fermentowalne, natomiast dekokt podgrzewamy do 72* możliwie szybko (żeby ograniczyć czas działania beta-amylazy) i w ten sposób otrzymujemy cukry niefermentowalne. W efekcie otrzymujemy stosunek jednych cukrów do drugich 2:1 (w dużym uproszczeniu).
            Niestety, to nie jest takie proste . Alfa amylaza wydziela z łańcuchów skrobi dekstryny, ale także w pewnej ilości maltozę i maltotriozę. Sytuacja wygląda podobnie z beta amylazą: oprócz maltozy, powstają także w niewielkich ilościach maltotriozy i glukozy. Przez to, że te enzymy stricte nie "trzymają" się tylko cukrów, które z założenia mają produkować, przewidzenie tego, co dokładnie i w jakiej ilości w brzeczce powstanie jest zadaniem porównywalnym do udowadniania przepowiedni Nostradamusa .
            Dla zobrazowania problemu: zacieranie infuzyjne z przeskokiem beta amylazy (czyli bardzo gęsty zacier w 35*C podlewamy gorącą wodą, aż do pogrzania do 72*C). Teoretycznie działa nam wtedy tylko alfa amylaza, która odpowiada za produkcje dekstryn; tak powstałe piwo nie powinno odfermentować. Niestety tak nie jest; owszem, mamy dużo dekstryn w brzeczce, ale na tyle cukrów fermentowalnych, że pozwoliły na osiągnięcie ok. 40% jako ostateczny stopień odfermentowania.

            Comment

            • dreads
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.09
              • 520

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              To może inaczej, @dreads, gdzie czytałeś, że woda do pszenicy ma być miękka?
              Próbowałem dzisiaj zgłębić temat wody i jej składu chemicznego oraz jaki ma to wpływ na piwo. Pouczająca lektura Natomiast co do pszenicy - to faktycznie wiele osób twierdzi, że lepsza będzie woda twarda, a właściwie średnio twarda. Nawet na browar.bizie można to wyczytać tak więc biję się w pierś. Znalazłem jednakże opinie, że miękka woda będzie lepsza. Generalnie sam już nie wiem, która opinia jest bliższa prawdy. Ja mam w kranie wodę raczej miękką podchodzącą pod średnio twardą - coś tak na granicy. Chyba daruję sobie w tym przypadku jej polepszanie i skoncentruję się na innych aspekatch, począwszy od prawidłowej fermentacji.
              Najlepszym podsumowaniem moich rozterek związanych z wodą do Weizena jest ten post

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                Musze sprawdzić jak płynie w moim kranie , od ilu jest średnio twarda ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #23
                  Mniej więcej 10-20°n (stopni niemieckich)
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
                    Najlepszym podsumowaniem moich rozterek związanych z wodą do Weizena jest ten post
                    Jak Niemcy długie i szerokie setki browarów warzą wajzeny na wodzie, która płynie z publicznych wodociągów. Stop selling shit.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23931

                      #25
                      Coś się zagalopowałeś.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #26
                        Mówisz?

                        Dlaczego tak popularne jest zwalanie winy za nieudane pszenice na wodę? Mnie wychodzą czasem lepsze, czasem gorsze, ale to nie jest ani wina wody, ani zasługa wody. Tylko moich działań, które czasem są sensowne, a czasem bezsensowne.

                        Wajzen to jest trudny styl (jak każde "proste piwo") i nie ma co zwalać winy na czynniki niezależne.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23931

                          #27
                          Chodziło mi o Twój komentarz "Stop selling shit" dotyczący cytatu z którym to właściwie się zgadzasz.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #28
                            A, no tak.

                            Przepraszam dreadsa, moje intencje mogły zostać źle odczytane. Oczywiście masz rację i moja wypowiedź miała być wyrazem pełnego poparcia tego, co napisałeś.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mówisz?
                              Dlaczego tak popularne jest zwalanie winy za nieudane pszenice na wodę? Mnie wychodzą czasem lepsze, czasem gorsze, ale to nie jest ani wina wody, ani zasługa wody. Tylko moich działań, które czasem są sensowne, a czasem bezsensowne.
                              Widzisz, a u mnie jest wina wody - jak zrobię na kranówie, nigdy nie ma odpowiedniego aromatu. Pszenic zrobiłam ponad 20 i zawsze się ta reguła potwierdzała.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #30
                                Coś Zgoda ma nie zgodny humor ostatnio ...

                                Co do wody do pszenicy to jest tak, że jak na wsi warzę to robię to na tamtejszej kranówce, jest po prostu dobra do takiego piwa.
                                Ale's też tam wychodzą jakieś pełniejsze w smaku.
                                Więc nie jest tak, że kranówa jest zła do takich piw.

                                Po kilku próbach doszedłem do tego wniosku co i Maruśka i nie kombinuję już dalej. Taka woda, ogólnie mówiąc twarda, pozwala uzyskać zawsze dobrą pszenicę a bawienie się niuanse pozwala uzyskać, czasami, wyśmienitą.
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X