Ja tym razem zrobiłem na niegazowanej z biedronki, zobaczymy czy będzie duża różnica. Poprzednie pszenice (całe dwie warki ) robiłem na kranówie i piwa były dobre, ale bez rewelacji.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
To może inaczej, @dreads, gdzie czytałeś, że woda do pszenicy ma być miękka?
Nie wiem gdzie czytał o tym dreads, ale ja natknąłem się na takie info na braukaiser.com (strona poświęcona warzeniu niemieckich gatunków piw, sporo odnośników do głębszych badań i analiz w temacie).
"The water for a Weissbier Hell should be soft and have a residual alkalinity around 0 ppm as CaCO3" - w prostym tłumaczeniu, "woda do piwa pszenicznego powinna być miękka".
Oczywiście autor sugeruje zajęcie się analizą i modyfikacją wody dopiero po opanowaniu innych bardziej kluczowych elementów sztuki (prawidłowe przygotowanie drożdży, technika fermentacji itp)
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
Comment