Ja tym razem zrobiłem na niegazowanej z biedronki, zobaczymy czy będzie duża różnica. Poprzednie pszenice (całe dwie warki ) robiłem na kranówie i piwa były dobre, ale bez rewelacji.
Pszenica - dekokcja czy nie?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziTo może inaczej, @dreads, gdzie czytałeś, że woda do pszenicy ma być miękka?
Temat wody do weissbier-hell poruszony tu: http://braukaiser.com/wiki/index.php...Weissbier_Hell.
"The water for a Weissbier Hell should be soft and have a residual alkalinity around 0 ppm as CaCO3" - w prostym tłumaczeniu, "woda do piwa pszenicznego powinna być miękka".
Oczywiście autor sugeruje zajęcie się analizą i modyfikacją wody dopiero po opanowaniu innych bardziej kluczowych elementów sztuki (prawidłowe przygotowanie drożdży, technika fermentacji itp)
Polecam stronkę na długie jesienne wieczory
Comment
-
-
No a u mnie pszenica właśnie przed godziną uwarzona. Mamy tu bardzo twardą wodę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
A we właściwym"temu piwu" temacie cisza ."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziWidzisz, a u mnie jest wina wody - jak zrobię na kranówie, nigdy nie ma odpowiedniego aromatu.
Do Zgody nie chowam urazy. Temat wody wzbudza wiele emocji
W tym sezonie na pewno trochę z pszenicą pokombinuję, może do jakiś wniosków dojdę.
Comment
-
Comment