górna fermentacja brewkita w zmiennej temperaturze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lagiewnik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.09
    • 1

    #1

    górna fermentacja brewkita w zmiennej temperaturze

    Witam wszystkich Piwowarów.
    To mój pierwszy post - przeglądając forum nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
    Obecnie jestem na etapie kompletowania sprzętu i wyszukiwania informacji przed pierwszą warką - zamierzam uwarzyć z brewkita Coopers'a Real Ale.
    Najwcześniej składniki trafią do fermentatora w listopadzie, i tu może wyniknąć problem (tak mi się wydaje) - prosiłbym Was o opinie.
    Mianowicie obawiam się chłodnej pogody - jako, że dom mam ogrzewany z centralnego ogrzewania z piecem starszego typu (nie da się go zasypać by paliło się dłużej niż kilka godzin) a w ciągu dnia może nikogo nie być w domu kto by pilnował paleniska to mogą występować wahania temperatury.
    Zakładam, że podczas grzania pieca (godziny 16-24) temperatura w pomieszczeniu z fermentatorem będzie wynosić 20-21 st. C. W nocy po 24 będzie się obniżać i przy niekorzystnych warunkach pogodowych może spaść nawet do 15-16 st. C.
    W znalezionych opisach brewkitów podają, że temperatura fermentacji ma się zawierać w przedziale 18-22 st. C.
    Jak sądzicie - czy ewentualne takie wahania temperatury jakie podałem wpłyną niekorzystnie na fermentacje, czy wręcz ją uniemożliwią? Jak to może odbić się potem na otrzymanym piwie?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #2
    Zalecana jest stała temperatura, ale takie wahania rzędu paru stopni nie powinny mieć specjalnie negatywnego wpływu, fermentacja może przebiegać natomiast dłużej.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Proszę pamiętać, że 20l. płynu stanowi pewien bufor cieplny dla którego niewielka zmiana temperatury w pomieszczeniu nie spowoduje tak od razu takiej samej zmiany temperatury wewnątrz fermentora. Jednak aby zniwelować te różnice, wystarczy fermentor zaizolować (np. owinąć kocem) i kilkustopniowe zmiany temperatury w pokoju na dobę, nie powinny wpłynąć na temperaturę piwa. Proszę również pamiętać, że podczas fermentacji burzliwej temperatura piwa podnosi się o 2-3 stopnie.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • Czarny1975
        Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
        Czarny1975
        Witam wszystkich forumowiczów,

        Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

        Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
        2017-09-26, 08:30
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 21:09
      • balon91
        Zatrzymana fermentacja??
        balon91
        Witam serdecznie.
        W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
        postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

        Niestety przez moją niecierpliwość...
        2021-07-14, 15:39
      • balon91
        porada dotycząca temperatury
        balon91
        Witam serdecznie.
        Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
        Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
        Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
        2021-07-10, 13:47
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...