górna fermentacja brewkita w zmiennej temperaturze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lagiewnik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.09
    • 1

    górna fermentacja brewkita w zmiennej temperaturze

    Witam wszystkich Piwowarów.
    To mój pierwszy post - przeglądając forum nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
    Obecnie jestem na etapie kompletowania sprzętu i wyszukiwania informacji przed pierwszą warką - zamierzam uwarzyć z brewkita Coopers'a Real Ale.
    Najwcześniej składniki trafią do fermentatora w listopadzie, i tu może wyniknąć problem (tak mi się wydaje) - prosiłbym Was o opinie.
    Mianowicie obawiam się chłodnej pogody - jako, że dom mam ogrzewany z centralnego ogrzewania z piecem starszego typu (nie da się go zasypać by paliło się dłużej niż kilka godzin) a w ciągu dnia może nikogo nie być w domu kto by pilnował paleniska to mogą występować wahania temperatury.
    Zakładam, że podczas grzania pieca (godziny 16-24) temperatura w pomieszczeniu z fermentatorem będzie wynosić 20-21 st. C. W nocy po 24 będzie się obniżać i przy niekorzystnych warunkach pogodowych może spaść nawet do 15-16 st. C.
    W znalezionych opisach brewkitów podają, że temperatura fermentacji ma się zawierać w przedziale 18-22 st. C.
    Jak sądzicie - czy ewentualne takie wahania temperatury jakie podałem wpłyną niekorzystnie na fermentacje, czy wręcz ją uniemożliwią? Jak to może odbić się potem na otrzymanym piwie?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    #2
    Zalecana jest stała temperatura, ale takie wahania rzędu paru stopni nie powinny mieć specjalnie negatywnego wpływu, fermentacja może przebiegać natomiast dłużej.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Proszę pamiętać, że 20l. płynu stanowi pewien bufor cieplny dla którego niewielka zmiana temperatury w pomieszczeniu nie spowoduje tak od razu takiej samej zmiany temperatury wewnątrz fermentora. Jednak aby zniwelować te różnice, wystarczy fermentor zaizolować (np. owinąć kocem) i kilkustopniowe zmiany temperatury w pokoju na dobę, nie powinny wpłynąć na temperaturę piwa. Proszę również pamiętać, że podczas fermentacji burzliwej temperatura piwa podnosi się o 2-3 stopnie.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X