Zacierałem dwa razy,dzień po dniu, to samo piwo.W ramach eksperymentu wprowadziłem pewne zmiany(wytłuszczone).Spodziewałem się zmian i takie są,jednak nie do końca potrafię wyjaśnić skąd różnica w Blg się wzięła. Pierwsze:65st-40min,72st-20min,zacieranie 26l,wysładzanie 13l,nastawna 21,5l, Blg 12
Drugie :65st-40min,72st-40min,zacieranie 25l,wysładzanie 9l,nastawna 21,5l, Blg 11
Słód pilsneński Weyermann 1 kg
Słód monachijski Weyermann 3,7 kg
Słód karmelowy ciemny Weyermann Caraarama 0,15 kg
Słód Pale Ale 0,7 kg
Słód Carared 0,12 kg
Drugie :65st-40min,72st-40min,zacieranie 25l,wysładzanie 9l,nastawna 21,5l, Blg 11
Słód pilsneński Weyermann 1 kg
Słód monachijski Weyermann 3,7 kg
Słód karmelowy ciemny Weyermann Caraarama 0,15 kg
Słód Pale Ale 0,7 kg
Słód Carared 0,12 kg
Comment