Różnica w Blg.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    Różnica w Blg.

    Zacierałem dwa razy,dzień po dniu, to samo piwo.W ramach eksperymentu wprowadziłem pewne zmiany(wytłuszczone).Spodziewałem się zmian i takie są,jednak nie do końca potrafię wyjaśnić skąd różnica w Blg się wzięła. Pierwsze:65st-40min,72st-20min,zacieranie 26l,wysładzanie 13l,nastawna 21,5l, Blg 12
    Drugie :65st-40min,72st-40min,zacieranie 25l,wysładzanie 9l,nastawna 21,5l, Blg 11

    Słód pilsneński Weyermann 1 kg
    Słód monachijski Weyermann 3,7 kg
    Słód karmelowy ciemny Weyermann Caraarama 0,15 kg
    Słód Pale Ale 0,7 kg
    Słód Carared 0,12 kg
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Mniej wody do wysładzania. Nie wysłodziło się wszystko.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #3
      Zrób trzecią , a zapewniam że wyjdzie jeszcze inaczej
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacekan
        Zacierałem dwa razy,dzień po dniu, to samo piwo.W ramach eksperymentu wprowadziłem pewne zmiany(wytłuszczone).Spodziewałem się zmian i takie są,jednak nie do końca potrafię wyjaśnić skąd różnica w Blg się wzięła. Pierwsze:65st-40min,72st-20min,zacieranie 26l,wysładzanie 13l,nastawna 21,5l, Blg 12
        Drugie :65st-40min,72st-40min,zacieranie 25l,wysładzanie 9l,nastawna 21,5l, Blg 11
        Niewiele z tego rozumiem. Do pierwszego procesu użyłeś 39l. wody (26+13) i otrzymałeś 21,5l. brzeczki nastawnej (chyba gotowałeś ze sześć godzin). Do drugiego procesu użyłeś 34l. (25+9) i też otrzymałeś 21,5l. brzeczki. Nie wydaje Ci się to dziwne?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          Zacieraj może w mniejszej ilości wody 15-20l ? Z tej ilości słodu powinno wyjść jakieś 25l 12 blg
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #6
            Faktycznie różnica w ilości użytej wody była ogromna.Przez to gotowałem dwie i pół godziny.Pierwszy raz mi się to zdarzyło, ale zależało mi na uzyskaniu dokładnie takiej samej ilości brzeczki.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #7
              Proponuję tak jak Anteks, weź do zacierania 19-20l., a do wysładzania 6, 6 i 5l. wody. Wtedy powinieneś mieć lepszą wydajność. Jak chcesz mieć gęstszą brzeczkę, to zmniejsz o 2-3l. ilość wód wysłodkowych, lub przedłuż gotowanie.
              W tym Twoim drugim przypadku, na pewno dużo ekstraktu zostało w młócie, bo za mało było wody do wysładzania.

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #8
                Wiem, że wody do zacierania powinno być mniej, jednak nie mogłem zacierać w mniejszej ilości ponieważ warzyłem w kotle a'la Spaidel,a on przystosowany jest do 30 litrowych warek.Obydwie warki były w pewnym sensie eksperymentem.21,5 litra to mało, ale to inny problem.Ciekawi mnie jak wyjaśnić różnicę 1Blg.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10788

                  #9
                  Trzeba było napisał na początku że warzysz w kotle a'la Spaidel
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacekan
                    Ciekawi mnie jak wyjaśnić różnicę 1Blg.
                    Przecież pisałem że zostało w młócie, bo za mało było wody wysłodkowej.

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przecież pisałem że zostało w młócie, bo za mało było wody wysłodkowej.
                      Twoja poprzednia odpowiedź zbiegła się w czasie z moim postem. Wysłałem i dopiero wtedy zauważyłem odpowiedż.Sekunda wcześniej i nie byłoby mojego pytania. W każdym razie dzięki za odpowiedzi.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X