Zwiększenie wydajności przez wydłużenie zacierania?
Collapse
X
-
Żeby nie zakładać nowego wątku, powrócę jeszcze do mojego postu #10, a konkretnie do jego drugiej części dotyczącej dokładności przyrządów pomiarowych.
Czy termometr lekarski jest na tyle dokładny, by móc posłużyć jako wzorzec? Sprawdziłem dwa i swoim zakresie temperatur (35-42*C) ich pomiary są tożsame z dokładnością do 0,1*C. Natomiast jak już pisałem, mój termometr piwowarski w w/w zakresie temperatur zaniża pomiary o 1,5-2*C i ta różnica wzrasta wraz z temperaturą. Obawiam się, iż w wyższych temperaturach pomiary już w ogóle nie będą wiarygodne...
Chcę zmienić termometr, proszę o rekomendacje sprawdzonych marek. Mój aktualny termometr to Alla France: http://tiny.pl/h11hl.
Dzięki za pomoc.Comment
-
Niestety, do dokładnego pomiaru poza środkowym zakresem termometry alkoholowe się nie nadają. A który elektroniczny najlepszy? Nie wiem, ale polecają ten z IKEA.Comment
-
Ja tam używam zwykłego wychyłowego ze szpilką.
Chciałem kiedyś użyć sondy dołączonej do multimetra...ale wskazywała błędnie i jakoś dziwne to wszystko było.
Także pozostałem przy zwykłym...a wg. pomiarów z laboratoryjnym jest ok.
Comment
-
witam wszystkich
ciekawy wątek więc się podłączę
używam takiego termometru od początku moich działań piwowarskich (10 warek) i nie mam do niego zastrzeżeń mimo że niejeden raz upadł- moim skromnym zdaniem to nie jest wina termometru- bo nawet kilkustopniowe różnice temperatury nie spowodują aż tak dużych spadków wydajności- bo jak zacytuję motto wielu "browar to nie apteka"Ostatnia zmiana dokonana przez hawkins; 2011-11-08, 11:32.Comment
-
witam wszystkich
ciekawy wątek więc się podłączę
używam takiego termometru od początku moich działań piwowarskich (10 warek) i nie mam do niego zastrzeżeń mimo że niejeden raz upadł- moim skromnym zdaniem to nie jest wina termometru- bo nawet kilkustopniowe różnice temperatury nie spowodują aż tak dużych spadków wydajności- bo jak zacytuję motto wielu "browar to nie apteka"Mniej książków więcej piwaComment
-
chodzi mi o to że jeśli zacierałby w jakiejkolwiek temperaturze w przedziale 60-70 stopni celsjusza to tak czy inaczej proces zacierania dojdzie do skutku (pomijając oczywiście wpływ na profil piwa) więc albo ten termometr rozkalibrowany jest co najmniej o 10 stopni albo przyczyna niskiej wydajności tkwi zupełnie gdzie indziej...Comment
-
No to uważaj teraz. Ostatnio sprawdziłem moje trzy termometry i czujnik przy sterowniku. 62,70,75,80 takie miałem wskazania w tym samym momencie. Nie ufaj przyrządom.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
Moim zdaniem niedokładnością nie wpływającą znacząco na jakość zacierania jest +/- 2st. O ile jesteśmy świadomi takiej możliwości i nie zacieramy w granicznych temperaturach. Zwłaszcza za wczesny i wysoki "mash-out" jest niebezpieczny. Ja podgrzewam na koniec max do 75st, a ostatnio niżej - 72st i jest OK.
EDIT: Należy też pamiętać o tym, że niedokładnie wymieszany zacier ma różną temperaturę, w różnych miejscach, co może potęgować błąd.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-09, 09:56.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
-
Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
-
Channel: Rumunia
-
-
Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
-
Channel: Warmińsko-Mazurskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment