Zwiększenie wydajności przez wydłużenie zacierania?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #16
    @dknap: Jakiej pojemności masz ten gar zacierny?
    Opisz jak pozbywasz się chmielin (i czym chmielisz)?

    @Wogosz: Jesteś pewien, że przy bardzo burzliwym gotowaniu odparuje tylko woda? Skroplona para potrafi być lepka.

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Te 40 minut zacierania jak liczysz? Od wsypania słodów do początku filtracji?
      Jeśli tak, to moim zdaniem nieco za krótko. Jeśli zacierasz dwustopniowo, "po polsku", czyli np 30min w 61st i 30min w 71st to z podgrzaniem do ok 75st przed filtracją wyjdzie ok 1,5h.
      Zdarzało mi się zwiększać długość przerw w sumie na ponad 1h - wydajność wtedy wzrastała, ale minimalnie.

      Zmniejsz płomień palnika przy chmieleniu, gry brzeczka zacznie już wrzeć.
      Te 40 min. podałem dla przykładu. Natomiast pisząc długość zacierania miałem na myśli tylko i wyłącznie długość przerw, bez czasu przeznaczonego na podgrzewanie zacieru przy przejściu do kolejnych przerw. Biorąc pod uwagę całość czasu, wychodzi ponad godzinkę, zależnie od receptury. Tutaj mała dygresja - od jakiej temperatury zacząć liczyć czas? Dopiero od zakresu pracy beta amylazy, od przerwy białkowej, czy w przypadku weizena już od przerwy ferulikowej? Skłaniałbym się ku pierwszej opcji...

      Jeśli chodzi o samo zacieranie, zapomniałem wspomnieć jak u mnie ono przebiega. Otóż podczas grzania mieszam intensywnie cały czas, a podczas przerw mieszam przez 5-10 sekund co 5-10 minut. Jest ok?

      Podczas chmielenia nie grzeję maksymalnie, tylko tak żeby w miarę żwawo wrzało. Niektórzy piszą, żeby gotować baaaardzo intensywnie, więc tylko delikatne falowanie brzeczki wydało mi się niedostateczne.

      Comment

      • dknap
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.08
        • 130

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        @dknap: Jakiej pojemności masz ten gar zacierny?
        Opisz jak pozbywasz się chmielin (i czym chmielisz)?
        Gary póki co mam dwa: 20l + 10l. Chmielę granulatem bez skarpety. Po gotowaniu klasyczny whirlpool i po 15-20 minutach dekantacja wężykiem. Nie bawię się w odzyskiwanie pozostałej brzeczki z chmielin, więc mam tutaj stratę ok. 1l.

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Wogosz: Jesteś pewien, że przy bardzo burzliwym gotowaniu odparuje tylko woda? Skroplona para potrafi być lepka.
          Chłopie, jak to dobrze że wróciłeś na Forum. Już myślałem że się na nas obraziłeś.
          Co do twojego pytania. Paruje tylko woda, cukier na pewno nie. Jeżeli pokrywka jest lepka, to nie od skroplin pary, tylko dlatego, że może podczas wrzenia wydostające się bąble pary "pryskały" brzeczką na pokrywkę.

          Comment

          • jacekan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 388

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap
            - Używam słodów Weyermann z Browamatora śrutowanych przez sklep, więc ten problem raczej można wykluczyć.
            Czy na pewno? Sklepy piwowarskie śrutują grubiej, niż potrzeba a większe fragmenty ziaren trudniej się uwadniają.
            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

            Comment

            • dknap
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.08
              • 130

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
              Czy na pewno? Sklepy piwowarskie śrutują grubiej, niż potrzeba a większe fragmenty ziaren trudniej się uwadniają.
              Hmmm, nie ja jeden zatem miałbym takie problemy z wydajnością.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                Czy na pewno? Sklepy piwowarskie śrutują grubiej, niż potrzeba a większe fragmenty ziaren trudniej się uwadniają.
                To mit z tym grubszym śrutowaniem.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • dknap
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.08
                  • 130

                  #23
                  @Krzysiu: Zatem przy następnym warzeniu zastosuję proporcje 4:1. Mieszam całkiem sporo, tak mi się przynajmniej wydaje. Dokładniej opisałem w jednym z poprzednich postów.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez dknap; 2011-10-12, 13:25.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                    Czy na pewno? Sklepy piwowarskie śrutują grubiej, niż potrzeba a większe fragmenty ziaren trudniej się uwadniają.
                    Ja używam słodu śrutowanego w sklepie i nie mam problemów z wydajnością

                    Nie wiem, jak obecnie śrutuje Browamator, dawniej faktycznie miał dość grubą śrutę, ale to i tak nie wyjaśnia tak niskiej wydajności. Podobnie jak Wogosz sugeruję zwolnienie tempa wysładzania, nie odkręcaj kranika "na full" tylko delikatnie, żeby powoli ciurkało. Trzeba dać szansę wodzie, żeby lecąc do filtratora miała szansę po drodze cukier wypłukać. Jak będzie leciała na łeb na szyję to cukier zostawi w młócie. Jeśli jeszcze do wysładzania dodatkowo używasz talerzyka, to woda omywa tylko zewnętrzne części młóta.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-10-12, 13:31.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10796

                      #25
                      30-40 min to nie jest znowu taka szybka filtracja , żeby spowodować tak niską wydajność
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap
                        @Krzysiu: Zatem przy następnym warzeniu zastosuję proporcje 4:1. Mieszam całkiem sporo, tak mi się przynajmniej wydaje. Dokładniej opisałem w jednym z poprzednich postów.
                        Rozrzedzanie zacieru nie wpływa na wydajność, tylko na fermentowalność brzeczki.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • dknap
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.08
                          • 130

                          #27
                          @Wogosz: Mi też ciężko uwierzyć w tak wysokie parowanie. I w tak niską wydajnośc

                          Co do samego wysładzania - u mnie brzeczka leci z kranika cały czas i na bieżąco dolewam wodę, by nie odkryć złoża. Jak u Was to wygląda? Czy powinienem zlać brzeczkę przednią (nie odkrywając złoża?), dolać wody, odczekać kilka-kilkanaście minut i dopiero wysładzać - powtarzając ten proces trzykrotnie dla trzech porcji wody?

                          Przy następnym warzeniu postaram się zlewać brzeczkę wolniej, chociaż już teraz jest dość wolno - szklanka 250ml zapełnia się w ok. 20 sekund (strzelam, bo nie mierzyłem). Pomierzę też balling podczas wysładzania zgodnie z sugestiami, zobaczymy jaka mi wyjdzie skuteczność zacierania.

                          Jeszcze mała dygresja. Gdy kończę wysładzać i usłyszę charakterystyczne siorbnięcie - mówiące mi, iż wody wysłodkowe się kończą - przechylam fermentor do kąta 30-45^ i czekam kilka chwil by reszta "z grubsza" zleciała. Nie czekam w nieskończoność, by wycisnąć z młóta wszystko do ostatniej kropelki... Czy to błąd?

                          Comment

                          • dknap
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.08
                            • 130

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Nie wiem, jak obecnie śrutuje Browamator
                            O Browamatorze troszkę niefortunnie wspomniałem, gdyż kupuję surowce w różnych sklepach. Poprzednio warzyłem Koelscha z Waszego zestawu i wydajność wyszła na tym samym poziomie.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                            Podobnie jak Wogosz sugeruję zwolnienie tempa wysładzania, nie odkręcaj kranika "na full" tylko delikatnie, żeby powoli ciurkało. Trzeba dać szansę wodzie, żeby lecąc do filtratora miała szansę po drodze cukier wypłukać. Jak będzie leciała na łeb na szyję to cukier zostawi w młócie. Jeśli jeszcze do wysładzania dodatkowo używasz talerzyka, to woda omywa tylko zewnętrzne części młóta.
                            Widocznie ten oplot mam jakiś mega wydajny - zresztą od Was kupowany - bo już teraz z wężyka ledwo ciurka i wyrabiam się we wspomniane 30 min. Jakbym kranik całkiem otworzył, to nie nadążyłbym dolewać wody.

                            Talerzyka używam - olać?

                            Comment

                            • dknap
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.08
                              • 130

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                              30-40 min to nie jest znowu taka szybka filtracja , żeby spowodować tak niską wydajność
                              No właśnie, niejedna osoba na forum chwaliła się nawet szybszą filtracją, a na wydajność jakoś nie narzekała.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap
                                Czy powinienem zlać brzeczkę przednią (nie odkrywając złoża?), dolać wody, odczekać kilka-kilkanaście minut i dopiero wysładzać - powtarzając ten proces trzykrotnie dla trzech porcji wody?
                                Właśnie tak. Przeczytałeś mojego posta?
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Grbuy
                                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                  Grbuy
                                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                  2023-11-30, 20:57
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 05:14
                                • dadek
                                  Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
                                  dadek
                                  Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
                                  2023-10-22, 20:47
                                • dadek
                                  Nowe Miasto Lubawskie, Kopernika 9C, Browar Nowomiejski/Piwoteka
                                  dadek
                                  Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
                                  2022-11-07, 01:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...