Zwiększenie wydajności przez wydłużenie zacierania?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

Cyt. "Wyniki doświadczeń z gęstością zacieru były poniekąd zaskakujące. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie zaobserwowano różnicy w fermentowalności brzeczki otrzymanej z gęstego (2,57l/kg) i rzadkiego (5l/kg) zacieru [...] Znaczącą różnicę zaobserwowano natomiast w wydajności zacierania. Przy gęstych zacierach wydajność utrzymywała się stale w zakresie 58 – 60% niezależnie od temperatury zacierania, ale w przypadku rzadszych zacierów ujawniła się silna zależność wydajności od temperatury i zawsze była wyższa niż w gęstym zacierze. To pozwala sądzić, że rzadkie zaciery zapewniają lepszą ekstrakcję słodu."

Hmm...

Comment

• dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Właśnie tak. Przeczytałeś mojego posta?
      Którego? Pewnie pojawił się w momencie, w którym pisałem cytowany przez Ciebie fragment.
      Last edited by dknap; 2011-10-12, 14:01.

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
        Cyt. "Wyniki doświadczeń z gęstością zacieru były poniekąd zaskakujące. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie zaobserwowano różnicy w fermentowalności brzeczki otrzymanej z gęstego (2,57l/kg) i rzadkiego (5l/kg) zacieru [...] Znaczącą różnicę zaobserwowano natomiast w wydajności zacierania. Przy gęstych zacierach wydajność utrzymywała się stale w zakresie 58 – 60% niezależnie od temperatury zacierania, ale w przypadku rzadszych zacierów ujawniła się silna zależność wydajności od temperatury i zawsze była wyższa niż w gęstym zacierze. To pozwala sądzić, że rzadkie zaciery zapewniają lepszą ekstrakcję słodu."
        Patrz? Jaka zmoka?

Walnąłem z pamięci.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Jakby nie patrzyć, to proporcje wody do słodu przy lekkim piwie w garze 20l nie powinny być mniej korzystne niż przy porterze w garze 30l. Jeśli wysładzamy wtedy cieniusza to niektórym wydajność czasami wychodzi nawet lepsza. Na pewno nie połowę niższa niż norma.
          Moim zdaniem w procesie tkwi w tym przypadku jakiś "grubszy" błąd.

dknap: A weź sprawdź swój ballingomierz.
          Czy w czystej wodzie pokazuje 0, a w 100g cukru rozpuszczonego w 900g wody 10?

EDIT: Możesz eksperymentalnie spróbować zrobić mniejszą warkę celując np w 15l ok. 11blg z 3kg słodu.
          Last edited by Seta; 2011-10-12, 14:23.

Comment

• dknap
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.08
            • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            dknap: A weź sprawdź swój ballingomierz. Czy w czystej wodzie pokazuje 0, a w 100g cukru rozpuszczonego w 900g wody 10?
            Gdzieś wyżej już pisałem o swoim cukromierzu. Teoretycznie zaniża o 0,5blg, ale pewności nie będę miał dopóki nie sprawdzę termometru, bo może się okazać, że i on wskazuje w cały świat, tj. niekoniecznie prawidłowo.

Czy termometr lekarski (taki pod pachę) może posłużyć jako wzorzec, czy one również lubią charakteryzować się symboliczną dokładnością?

Comment

• dknap
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.08
              • 130

EDIT: Możesz eksperymentalnie spróbować zrobić mniejszą warkę celując np w 15l ok. 11blg z 3kg słodu.
              Przy takiej warce całość mi odparuje podczas chmielenia. A na poważnie - co taka zmiana miałaby wnieść?

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

Co do samego wysładzania - u mnie brzeczka leci z kranika cały czas i na bieżąco dolewam wodę, by nie odkryć złoża. Jak u Was to wygląda? Czy powinienem zlać brzeczkę przednią (nie odkrywając złoża?), dolać wody, odczekać kilka-kilkanaście minut i dopiero wysładzać - powtarzając ten proces trzykrotnie dla trzech porcji wody?
                Spróbuj zakręcać kranik na czas dolewania wody, daj cukrom szansę na rozpuszczenie się w niej przez dwie minutki i wtedy odkręć. Co prawda sam tak nie robię, ale spróbuj.
                Talerzyk możesz olać. Ja nie używam.

(...) Nie czekam w nieskończoność, by wycisnąć z młóta wszystko do ostatniej kropelki... Czy to błąd?
                Na pewno niewielki. To co zostaje w młócie ma max 2blg, nie wpłynie ZNACZĄCO na wydajność. Wysładzaj po prostu do ok 25l.

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

ale pewności nie będę miał dopóki nie sprawdzę termometru
                  Sprawdź nim temperaturę wrzącej wody.

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Przy takiej warce całość mi odparuje podczas chmielenia.
                    Napisałem "celując w 15l", czyli wysładzasz do powiedzmy 20l.
                    A na poważnie - co taka zmiana miałaby wnieść?
                    Sprawdzisz czy zwiększona ilość wody podczas zacierania podniesie Ci wydajność.

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Sprawdź nim temperaturę wrzącej wody.
                      I co m sprawdzić tym termometrem? Aktualne ciśnienie atmosferyczne?

Daj sobie na wstrzymanie. Po czymś takim:
                      Jakiej pojemności masz ten gar zacierny?
                      Opisz jak pozbywasz się chmielin (i czym chmielisz)?
                      Skroplona para potrafi być lepka...
                      twoja wiarygodność jako eksperta mocno ucierpiała.

Comment

• dknap
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.08
                        • 130

Spróbuj zakręcać kranik na czas dolewania wody, daj cukrom szansę na rozpuszczenie się w niej przez dwie minutki i wtedy odkręć. Co prawda sam tak nie robię, ale spróbuj.
                        Talerzyk możesz olać. Ja nie używam.
                        No i bądź tu człowieku mądry - ile osób, tyle opinii...
                        Nad talerzykiem pomyślę.

Comment

• Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Którego? Pewnie pojawił się w momencie, w którym pisałem cytowany przez Ciebie fragment.
                          Widzę, że jak jest za dużo porad, to się czytać nie chce? Z postu powyżej wnioskuję, że korzystasz z talerzyka - w połączeniu z laniem wody w trybie ciągłym jest tak, jak napisałam w tym poście, o który pytałam, czy czytałeś.
                          Last edited by Marusia; 2011-10-12, 17:19.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

Nic, już nic...
                            Last edited by fidoangel; 2011-10-12, 17:38.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• dknap
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.08
                              • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Widzę, że jak jest za dużo porad, to się czytać nie chce? Z postu powyżej wnioskuję, że korzystasz z talerzyka - w połączeniu z laniem wody w trybie ciągłym jest tak, jak napisałam w tym poście, o który pytałam, czy czytałeś.
                              Wręcz przeciwnie. Chyba widać, że odpowiadam na posty i zadaję kolejne pytania, więc dość oczywistym jest fakt, iż czytam to, co piszecie... Co więcej, staram się analizować i przyswajać!

Comment

• maroxan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.03
                                • 179

Daj znać jaką wydajność miałeś przy następnym warzeniu.
                                Opisz dokładnie co robiłeś i skalibruj swój odczyt.

Obliczanie wydajności

pozdr
                                Cogito ergo sum vampiras
                                moje skromne warzenie

Comment

Przetwarzanie...
                                X