Zwiększenie wydajności przez wydłużenie zacierania?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    #31
    Cyt. "Wyniki doświadczeń z gęstością zacieru były poniekąd zaskakujące. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie zaobserwowano różnicy w fermentowalności brzeczki otrzymanej z gęstego (2,57l/kg) i rzadkiego (5l/kg) zacieru [...] Znaczącą różnicę zaobserwowano natomiast w wydajności zacierania. Przy gęstych zacierach wydajność utrzymywała się stale w zakresie 58 – 60% niezależnie od temperatury zacierania, ale w przypadku rzadszych zacierów ujawniła się silna zależność wydajności od temperatury i zawsze była wyższa niż w gęstym zacierze. To pozwala sądzić, że rzadkie zaciery zapewniają lepszą ekstrakcję słodu."

    Hmm...

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Właśnie tak. Przeczytałeś mojego posta?
      Którego? Pewnie pojawił się w momencie, w którym pisałem cytowany przez Ciebie fragment.
      Last edited by dknap; 2011-10-12, 14:01.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
        Cyt. "Wyniki doświadczeń z gęstością zacieru były poniekąd zaskakujące. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie zaobserwowano różnicy w fermentowalności brzeczki otrzymanej z gęstego (2,57l/kg) i rzadkiego (5l/kg) zacieru [...] Znaczącą różnicę zaobserwowano natomiast w wydajności zacierania. Przy gęstych zacierach wydajność utrzymywała się stale w zakresie 58 – 60% niezależnie od temperatury zacierania, ale w przypadku rzadszych zacierów ujawniła się silna zależność wydajności od temperatury i zawsze była wyższa niż w gęstym zacierze. To pozwala sądzić, że rzadkie zaciery zapewniają lepszą ekstrakcję słodu."
        Patrz? Jaka zmoka?

        Walnąłem z pamięci.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Jakby nie patrzyć, to proporcje wody do słodu przy lekkim piwie w garze 20l nie powinny być mniej korzystne niż przy porterze w garze 30l. Jeśli wysładzamy wtedy cieniusza to niektórym wydajność czasami wychodzi nawet lepsza. Na pewno nie połowę niższa niż norma.
          Moim zdaniem w procesie tkwi w tym przypadku jakiś "grubszy" błąd.

          dknap: A weź sprawdź swój ballingomierz.
          Czy w czystej wodzie pokazuje 0, a w 100g cukru rozpuszczonego w 900g wody 10?

          EDIT: Możesz eksperymentalnie spróbować zrobić mniejszą warkę celując np w 15l ok. 11blg z 3kg słodu.
          Last edited by Seta; 2011-10-12, 14:23.

          Comment

          • dknap
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.08
            • 130

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
            dknap: A weź sprawdź swój ballingomierz. Czy w czystej wodzie pokazuje 0, a w 100g cukru rozpuszczonego w 900g wody 10?
            Gdzieś wyżej już pisałem o swoim cukromierzu. Teoretycznie zaniża o 0,5blg, ale pewności nie będę miał dopóki nie sprawdzę termometru, bo może się okazać, że i on wskazuje w cały świat, tj. niekoniecznie prawidłowo.

            Czy termometr lekarski (taki pod pachę) może posłużyć jako wzorzec, czy one również lubią charakteryzować się symboliczną dokładnością?

            Comment

            • dknap
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.08
              • 130

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              EDIT: Możesz eksperymentalnie spróbować zrobić mniejszą warkę celując np w 15l ok. 11blg z 3kg słodu.
              Przy takiej warce całość mi odparuje podczas chmielenia. A na poważnie - co taka zmiana miałaby wnieść?

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                Co do samego wysładzania - u mnie brzeczka leci z kranika cały czas i na bieżąco dolewam wodę, by nie odkryć złoża. Jak u Was to wygląda? Czy powinienem zlać brzeczkę przednią (nie odkrywając złoża?), dolać wody, odczekać kilka-kilkanaście minut i dopiero wysładzać - powtarzając ten proces trzykrotnie dla trzech porcji wody?
                Spróbuj zakręcać kranik na czas dolewania wody, daj cukrom szansę na rozpuszczenie się w niej przez dwie minutki i wtedy odkręć. Co prawda sam tak nie robię, ale spróbuj.
                Talerzyk możesz olać. Ja nie używam.

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                (...) Nie czekam w nieskończoność, by wycisnąć z młóta wszystko do ostatniej kropelki... Czy to błąd?
                Na pewno niewielki. To co zostaje w młócie ma max 2blg, nie wpłynie ZNACZĄCO na wydajność. Wysładzaj po prostu do ok 25l.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                  ale pewności nie będę miał dopóki nie sprawdzę termometru
                  Sprawdź nim temperaturę wrzącej wody.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                    Przy takiej warce całość mi odparuje podczas chmielenia.
                    Napisałem "celując w 15l", czyli wysładzasz do powiedzmy 20l.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                    A na poważnie - co taka zmiana miałaby wnieść?
                    Sprawdzisz czy zwiększona ilość wody podczas zacierania podniesie Ci wydajność.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Sprawdź nim temperaturę wrzącej wody.
                      I co m sprawdzić tym termometrem? Aktualne ciśnienie atmosferyczne?

                      Daj sobie na wstrzymanie. Po czymś takim:
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jakiej pojemności masz ten gar zacierny?
                      Opisz jak pozbywasz się chmielin (i czym chmielisz)?
                      Skroplona para potrafi być lepka...
                      twoja wiarygodność jako eksperta mocno ucierpiała.

                      Comment

                      • dknap
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.08
                        • 130

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Spróbuj zakręcać kranik na czas dolewania wody, daj cukrom szansę na rozpuszczenie się w niej przez dwie minutki i wtedy odkręć. Co prawda sam tak nie robię, ale spróbuj.
                        Talerzyk możesz olać. Ja nie używam.
                        No i bądź tu człowieku mądry - ile osób, tyle opinii...
                        Nad talerzykiem pomyślę.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap Wyświetlenie odpowiedzi
                          Którego? Pewnie pojawił się w momencie, w którym pisałem cytowany przez Ciebie fragment.
                          Widzę, że jak jest za dużo porad, to się czytać nie chce? Z postu powyżej wnioskuję, że korzystasz z talerzyka - w połączeniu z laniem wody w trybie ciągłym jest tak, jak napisałam w tym poście, o który pytałam, czy czytałeś.
                          Last edited by Marusia; 2011-10-12, 17:19.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #43
                            Nic, już nic...
                            Last edited by fidoangel; 2011-10-12, 17:38.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • dknap
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.08
                              • 130

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Widzę, że jak jest za dużo porad, to się czytać nie chce? Z postu powyżej wnioskuję, że korzystasz z talerzyka - w połączeniu z laniem wody w trybie ciągłym jest tak, jak napisałam w tym poście, o który pytałam, czy czytałeś.
                              Wręcz przeciwnie. Chyba widać, że odpowiadam na posty i zadaję kolejne pytania, więc dość oczywistym jest fakt, iż czytam to, co piszecie... Co więcej, staram się analizować i przyswajać!

                              Comment

                              • maroxan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.03
                                • 179

                                #45
                                Daj znać jaką wydajność miałeś przy następnym warzeniu.
                                Opisz dokładnie co robiłeś i skalibruj swój odczyt.

                                Obliczanie wydajności

                                pozdr
                                Cogito ergo sum vampiras
                                moje skromne warzenie
                                ________________
                                Nasze fotografie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X