Zwiększenie wydajności przez wydłużenie zacierania?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
    Daj znać jaką wydajność miałeś przy następnym warzeniu.
    Opisz dokładnie co robiłeś i skalibruj swój odczyt.

    Obliczanie wydajności

    pozdr
    Tak zrobię oczywiście. Jakoś na początku listopada będę warzył IPA, jak zabutelkuję Weizena.

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #47
      Żeby nie zakładać nowego wątku, powrócę jeszcze do mojego postu #10, a konkretnie do jego drugiej części dotyczącej dokładności przyrządów pomiarowych.

      Czy termometr lekarski jest na tyle dokładny, by móc posłużyć jako wzorzec? Sprawdziłem dwa i swoim zakresie temperatur (35-42*C) ich pomiary są tożsame z dokładnością do 0,1*C. Natomiast jak już pisałem, mój termometr piwowarski w w/w zakresie temperatur zaniża pomiary o 1,5-2*C i ta różnica wzrasta wraz z temperaturą. Obawiam się, iż w wyższych temperaturach pomiary już w ogóle nie będą wiarygodne...

      Chcę zmienić termometr, proszę o rekomendacje sprawdzonych marek. Mój aktualny termometr to Alla France: http://tiny.pl/h11hl.

      Dzięki za pomoc.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #48
        Niestety, do dokładnego pomiaru poza środkowym zakresem termometry alkoholowe się nie nadają. A który elektroniczny najlepszy? Nie wiem, ale polecają ten z IKEA.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

          #49
          Ja tam używam zwykłego wychyłowego ze szpilką.
          Chciałem kiedyś użyć sondy dołączonej do multimetra...ale wskazywała błędnie i jakoś dziwne to wszystko było.
          Także pozostałem przy zwykłym...a wg. pomiarów z laboratoryjnym jest ok.


          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Niestety, do dokładnego pomiaru poza środkowym zakresem termometry alkoholowe się nie nadają. A który elektroniczny najlepszy? Nie wiem, ale polecają ten z IKEA.
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie
          ________________
          Nasze fotografie

          Comment

          • dknap
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.08
            • 130

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
            Także pozostałem przy zwykłym...a wg. pomiarów z laboratoryjnym jest ok.
            Możesz podać producenta? Ew. link?

            Comment

            • hawkins
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.02
              • 4

              #51
              witam wszystkich
              ciekawy wątek więc się podłączę


              używam takiego termometru od początku moich działań piwowarskich (10 warek) i nie mam do niego zastrzeżeń mimo że niejeden raz upadł- moim skromnym zdaniem to nie jest wina termometru- bo nawet kilkustopniowe różnice temperatury nie spowodują aż tak dużych spadków wydajności- bo jak zacytuję motto wielu "browar to nie apteka"
              Last edited by hawkins; 2011-11-08, 11:32.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hawkins Wyświetlenie odpowiedzi
                witam wszystkich
                ciekawy wątek więc się podłączę


                używam takiego termometru od początku moich działań piwowarskich (10 warek) i nie mam do niego zastrzeżeń mimo że niejeden raz upadł- moim skromnym zdaniem to nie jest wina termometru- bo nawet kilkustopniowe różnice temperatury nie spowodują aż tak dużych spadków wydajności- bo jak zacytuję motto wielu "browar to nie apteka"
                Jasne, po co w ogóle robić przerwy
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • hawkins
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.02
                  • 4

                  #53

                  chodzi mi o to że jeśli zacierałby w jakiejkolwiek temperaturze w przedziale 60-70 stopni celsjusza to tak czy inaczej proces zacierania dojdzie do skutku (pomijając oczywiście wpływ na profil piwa) więc albo ten termometr rozkalibrowany jest co najmniej o 10 stopni albo przyczyna niskiej wydajności tkwi zupełnie gdzie indziej...

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #54
                    Zwłaszcza jak wsypiesz śrutwę do 83st, bo myślałeś, że jest 73... Albo zacierasz 1h w 52, myśląc, że w 62...

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zwłaszcza jak wsypiesz śrutwę do 83st, bo myślałeś, że jest 73... Albo zacierasz 1h w 52, myśląc, że w 62...
                      Oj tam czepiasz się
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • hawkins
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.02
                        • 4

                        #56
                        a z tego co wyczytałem powyżej raczej takie wahania błędu odczytu termometru (powyżej 10 stopni celsjusza) nie wchodzą chyba w grę- czyli reasumując proces zacierania raczej trzeba pominąć w szukaniu przyczyn strat

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hawkins Wyświetlenie odpowiedzi
                          a z tego co wyczytałem powyżej raczej takie wahania błędu odczytu termometru (powyżej 10 stopni celsjusza) nie wchodzą chyba w grę- czyli reasumując proces zacierania raczej trzeba pominąć w szukaniu przyczyn strat
                          No to uważaj teraz. Ostatnio sprawdziłem moje trzy termometry i czujnik przy sterowniku. 62,70,75,80 takie miałem wskazania w tym samym momencie. Nie ufaj przyrządom.
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #58
                            Moim zdaniem niedokładnością nie wpływającą znacząco na jakość zacierania jest +/- 2st. O ile jesteśmy świadomi takiej możliwości i nie zacieramy w granicznych temperaturach. Zwłaszcza za wczesny i wysoki "mash-out" jest niebezpieczny. Ja podgrzewam na koniec max do 75st, a ostatnio niżej - 72st i jest OK.
                            EDIT: Należy też pamiętać o tym, że niedokładnie wymieszany zacier ma różną temperaturę, w różnych miejscach, co może potęgować błąd.
                            Last edited by Seta; 2011-11-09, 09:56.

                            Comment

                            • hawkins
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.02
                              • 4

                              #59
                              tyle że z tego co wyczytałem kolega dknap miesza niemal bezustannie więc raczej nierównomierna temperatura zacieru nie w chodzi w grę...

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10769

                                #60
                                Duże różnice we wskazaniach term będą miały raczej duży wpływ na odfermentowanie
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X