Zwiększenie wydajności przez wydłużenie zacierania?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
    Daj znać jaką wydajność miałeś przy następnym warzeniu.
    Opisz dokładnie co robiłeś i skalibruj swój odczyt.

Obliczanie wydajności

pozdr
    Tak zrobię oczywiście. Jakoś na początku listopada będę warzył IPA, jak zabutelkuję Weizena.

Comment

• dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

Żeby nie zakładać nowego wątku, powrócę jeszcze do mojego postu #10, a konkretnie do jego drugiej części dotyczącej dokładności przyrządów pomiarowych.

Czy termometr lekarski jest na tyle dokładny, by móc posłużyć jako wzorzec? Sprawdziłem dwa i swoim zakresie temperatur (35-42*C) ich pomiary są tożsame z dokładnością do 0,1*C. Natomiast jak już pisałem, mój termometr piwowarski w w/w zakresie temperatur zaniża pomiary o 1,5-2*C i ta różnica wzrasta wraz z temperaturą. Obawiam się, iż w wyższych temperaturach pomiary już w ogóle nie będą wiarygodne...

Chcę zmienić termometr, proszę o rekomendacje sprawdzonych marek. Mój aktualny termometr to Alla France: http://tiny.pl/h11hl.

Dzięki za pomoc.

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Niestety, do dokładnego pomiaru poza środkowym zakresem termometry alkoholowe się nie nadają. A który elektroniczny najlepszy? Nie wiem, ale polecają ten z IKEA.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• maroxan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 179

Ja tam używam zwykłego wychyłowego ze szpilką.
          Chciałem kiedyś użyć sondy dołączonej do multimetra...ale wskazywała błędnie i jakoś dziwne to wszystko było.
          Także pozostałem przy zwykłym...a wg. pomiarów z laboratoryjnym jest ok.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Niestety, do dokładnego pomiaru poza środkowym zakresem termometry alkoholowe się nie nadają. A który elektroniczny najlepszy? Nie wiem, ale polecają ten z IKEA.
          Cogito ergo sum vampiras
          moje skromne warzenie

Comment

• dknap
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.08
            • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
            Także pozostałem przy zwykłym...a wg. pomiarów z laboratoryjnym jest ok.
            Możesz podać producenta? Ew. link?

Comment

• hawkins
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.02
              • 4

witam wszystkich
              ciekawy wątek więc się podłączę

używam takiego termometru od początku moich działań piwowarskich (10 warek) i nie mam do niego zastrzeżeń mimo że niejeden raz upadł- moim skromnym zdaniem to nie jest wina termometru- bo nawet kilkustopniowe różnice temperatury nie spowodują aż tak dużych spadków wydajności- bo jak zacytuję motto wielu "browar to nie apteka"
              Last edited by hawkins; 2011-11-08, 11:32.

Comment

• anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hawkins Wyświetlenie odpowiedzi
                witam wszystkich
                ciekawy wątek więc się podłączę

używam takiego termometru od początku moich działań piwowarskich (10 warek) i nie mam do niego zastrzeżeń mimo że niejeden raz upadł- moim skromnym zdaniem to nie jest wina termometru- bo nawet kilkustopniowe różnice temperatury nie spowodują aż tak dużych spadków wydajności- bo jak zacytuję motto wielu "browar to nie apteka"
                Jasne, po co w ogóle robić przerwy
                Mniej książków więcej piwa

Comment

• hawkins
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.02
                  • 4

chodzi mi o to że jeśli zacierałby w jakiejkolwiek temperaturze w przedziale 60-70 stopni celsjusza to tak czy inaczej proces zacierania dojdzie do skutku (pomijając oczywiście wpływ na profil piwa) więc albo ten termometr rozkalibrowany jest co najmniej o 10 stopni albo przyczyna niskiej wydajności tkwi zupełnie gdzie indziej...

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Zwłaszcza jak wsypiesz śrutwę do 83st, bo myślałeś, że jest 73... Albo zacierasz 1h w 52, myśląc, że w 62...

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zwłaszcza jak wsypiesz śrutwę do 83st, bo myślałeś, że jest 73... Albo zacierasz 1h w 52, myśląc, że w 62...
                      Oj tam czepiasz się

Comment

• hawkins
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.02
                        • 4

a z tego co wyczytałem powyżej raczej takie wahania błędu odczytu termometru (powyżej 10 stopni celsjusza) nie wchodzą chyba w grę- czyli reasumując proces zacierania raczej trzeba pominąć w szukaniu przyczyn strat

Comment

• jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hawkins Wyświetlenie odpowiedzi
                          a z tego co wyczytałem powyżej raczej takie wahania błędu odczytu termometru (powyżej 10 stopni celsjusza) nie wchodzą chyba w grę- czyli reasumując proces zacierania raczej trzeba pominąć w szukaniu przyczyn strat
                          No to uważaj teraz. Ostatnio sprawdziłem moje trzy termometry i czujnik przy sterowniku. 62,70,75,80 takie miałem wskazania w tym samym momencie. Nie ufaj przyrządom.
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Moim zdaniem niedokładnością nie wpływającą znacząco na jakość zacierania jest +/- 2st. O ile jesteśmy świadomi takiej możliwości i nie zacieramy w granicznych temperaturach. Zwłaszcza za wczesny i wysoki "mash-out" jest niebezpieczny. Ja podgrzewam na koniec max do 75st, a ostatnio niżej - 72st i jest OK.
                            EDIT: Należy też pamiętać o tym, że niedokładnie wymieszany zacier ma różną temperaturę, w różnych miejscach, co może potęgować błąd.
                            Last edited by Seta; 2011-11-09, 09:56.

Comment

• hawkins
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.02
                              • 4

tyle że z tego co wyczytałem kolega dknap miesza niemal bezustannie więc raczej nierównomierna temperatura zacieru nie w chodzi w grę...

Comment

• anteks
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10769

Duże różnice we wskazaniach term będą miały raczej duży wpływ na odfermentowanie

Comment

Przetwarzanie...
                                X