Zwiększenie wydajności przez wydłużenie zacierania?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #61
    Wg Palmera beta-amylaza uaktywnia się w przedziale 55-66st, a alfa w 68-72st, czyli jeśli celujesz przerwami w powiedzmy 62st i 70st, twój termometr ma dokładność +/-2 i dobrze mieszasz, to odfermentowanie powinno być zbliżone do zakładanego.

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #62
      Odświeżam temat. IPA zostało uwarzone. Zastosowałem się do wszystkich Waszych sugestii, z wyjątkiem jednej. Otóż mój aktualny 20l gar uniemożliwił mi zacieranie niemal 5kg zasypu w proporcjach 4:1. 16,5 litra to wszystko, co udało mi się z niego wycisnąć. Gar wypełniony po brzegi, paluchy poparzone od mieszania

      A więc tak:
      - zacieranie w proporcjach możliwie dużych, jw. 3,5:1
      - czas zacierania 70 min. + ok. 20 min. podgrzewania między przerwami
      - wolniejsze wysładzanie, 5 + 5 + 8 litrów
      - przerwy 10-15 min. między kolejnymi wodami wysłodkowymi
      - rezygnacja z talerzyka przy dolewaniu wody

      Uzyskałem 20l 13*blg, co daje wydajność 55-58% w zależności od użytego wzoru. Lepiej

      Gęstość podczas wysładzania:
      - brzeczka przednia 17,5*blg
      - pierwsza woda wysłodkowa 15*blg
      - druga woda wysłodkowa 9,5*blg
      - trzecia woda wysłodkowa 6*blg
      - końcówka wysładzania 2,5*blg

      Ze względu na niepewne, tj. zaniżone wskazania termometru zacierałem 4-5*C niżej. Po ok. 60 min. próba jodowa była negatywna.

      To chyba tyle. Dalsze sugestie będą mile widziane

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #63
        Blg podczas wysladzania mierzyłeś na gorąco tak jak leci z kranika, czy też schładzałeś?


        Ile tak naprawdę wyszlo litrów przekonasz się po rozlaniu do butelek. Na początku piwowarzenia miałem fermentator, który przkłamywal o 0,7l, bo krzywo sie nakleilo... Zdarza się...

        Comment

        • dknap
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.08
          • 130

          #64
          Mierzyłem oczywiście po schłodzeniu do odp. temperatury. Fermentor nie przekłamuje, mam z nadrukiem z BA i przy rozlewie wychodzi odpowiednia ilość butelek.

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #65
            Jest jeszcza taka możliwość, że słód w zestawie jest z "poprzedniej dostawy", bo należy mieć na uwadze to, że zniwa są raz do roku, a ziarno z czasem zmienia swoje właściwości.

            Jak będziesz zamawiał słody, to może jedna warkę ułóz sobie samodzielnie ze słodów 'nowa dostawa'.

            Z termometrem mozesz sobie poradzić na dwa sposoby. Po pierwsze jesli masz za oknem zwykły termometr pogodowy, to swój połóż na parapecie i sprawdź czy pokazuje taka samą temperaturę. Po drugie, zagotuj wodę w jakimś naczyniu i sprawdź ile pokazuje. Jeśli mieszkasz niezbyt wysoko n.p.m. to temperatura wrzenia powinna wynosic od 100 st.C do 98 st.C.

            Dobrym sposobem na ustabilizowanie temperatury dla pierwszej przerwy, jest wsypanie słodów do wody o tempreturze 68 st.C, gdy mamy proprocje 3:1 lub 3,5:1. Wówczas po zamieszaniu i odczekaniu 5 minut, termometr powinien pokazać 62-63 st.C.

            Innym sposobem jest rozpoznanie o ile wzrasta temperatura całego zacieru przy maksymalnym grzaniu pod garem. Jeśli to poznamy, wówczas grzejemy z zegarkiem w ręku, wyłączamy i odczekujemy minutę lub dwie i sprawdzamy temperaturę. Mamy pewność, że nie przegrzejemy zacieru...

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #66
              Możesz mierzyć na gorąco, ale wówczas musisz dołożyć około 2 Blg do uzyskanego wyniku.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10796

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                Możesz mierzyć na gorąco, ale wówczas musisz dołożyć około 2 Blg do uzyskanego wyniku.
                Te 2 blg to przy jakiej temp ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #68
                  Kiedyś przeprowadziłem wyliczenia i jest na forum rozpiska zależności gęstości od temperatury.

                  Comment

                  • jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                    Możesz mierzyć na gorąco, ale wówczas musisz dołożyć około 2 Blg do uzyskanego wyniku.
                    A co to za bzdura? Po co takie rady dajesz ? Albo sprecyzuj swoją wypowiedż albo daruj sobie w ogóle, bo ktoś może na poważnie wziąć to co piszesz.Podejrzewam, że nie sprostujesz tego co napisałeś, więc robię to za Ciebie Nie wierzcie w to co Robert13 napisał
                    Attached Files
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #70
                      @jacekan
                      No i co ześ pokazał na poparcie swoich tez? Babola.
                      To co pokazał mark33 juz jest OK.

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                        Te 2 blg to przy jakiej temp ?
                        Anteks, przy temperaturze tego co wypływa z kranika pod koniec wysładzania, czyli pomiędzy 50-60st.C. Pamiętałem to co kiedyś napisał mark33, ale przecież nie będe dokładnie pamiętał tej całej tabelki, tylko wybiorę sobie jakąś uśrednioną wartość ( z granicą bezpieczeństwa).
                        A co nas interesuje podczas wysladzania najbardziej, jeśłi nie sama końcówka, by nie zejść poniżej 2Blg (na zimno)-niektórzy zalecają nawet 4Blg, co by nie wyszło gorsze piwo, a jednocześnie, by za wcześnie nie przerwać wysładzania i nie pogorszyć wydajności.
                        A młody piwowar ma właśnie problemy z wydajnością.

                        Owe 2Blg wzięło się również "dzięki" jkocurek, który pisał, że wysładza do 0 mierzonego na gorąco, co daje powyżej 2Blg na zimno. I o to mi chodziło.

                        A że o więcej przekłamania będzie na początku i w srodku wysładzania jest to bez znaczenia, bo o sam baling sie nie rozchodzi, tylko o kontrolowanie czy płynnie on nam spada. Gwałtowny spadek może sugerować nam, że przy dolewaniu wody przesunął się węzyk, albo może zahaczyliśmy o niego mieszając warstwę zloża.

                        Comment

                        • jacekan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.05
                          • 388

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13

                          Gwałtowny spadek może sugerować nam, że przy dolewaniu wody przesunął się węzyk, albo może zahaczyliśmy o niego mieszając warstwę zloża.
                          To ci dopiero ciekawa teoria.Różnice w odczycie Blg zależne od ruszenia wężyka
                          Tabelka którą zamieściłem nie jest wzorem, ale daje jakieś pojęcie co się dzieje wraz ze wzrostem lub spadkiem temperatury. Napisanie "dodaj ok 2 Blg" jest zwykłym wprowadzaniem ludzi w błąd.
                          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #73
                            Panie Piwowarze, tabelka ma zastosowanie nie przy zacieraniu, ale przy odczytach odfermentowania piwa jak i przy określaniu poczatkowego Blg.
                            O wężyku nie skomentuję nawet, bo jak Ci się przesunie, skrzyżuje lub coś innego zrobi to sam sprawdzisz w praktyce. Heh... Nie ma co teoretyzować...

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Grbuy
                              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                              Grbuy
                              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                              2023-11-30, 20:57
                            • kurek93
                              Pszenica z błędami.
                              kurek93
                              Witam.
                              Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                              • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                              • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                              • słód Weyermann®
                              ...
                              2023-01-13, 10:28
                            • dadek
                              Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                              dadek
                              Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                              2023-11-22, 05:14
                            • dadek
                              Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
                              dadek
                              Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
                              2023-10-22, 20:47
                            • dadek
                              Nowe Miasto Lubawskie, Kopernika 9C, Browar Nowomiejski/Piwoteka
                              dadek
                              Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
                              2022-11-07, 01:04
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...