Wg Palmera beta-amylaza uaktywnia się w przedziale 55-66st, a alfa w 68-72st, czyli jeśli celujesz przerwami w powiedzmy 62st i 70st, twój termometr ma dokładność +/-2 i dobrze mieszasz, to odfermentowanie powinno być zbliżone do zakładanego.
Zwiększenie wydajności przez wydłużenie zacierania?
Collapse
X
-
Odświeżam temat. IPA zostało uwarzone. Zastosowałem się do wszystkich Waszych sugestii, z wyjątkiem jednej. Otóż mój aktualny 20l gar uniemożliwił mi zacieranie niemal 5kg zasypu w proporcjach 4:1. 16,5 litra to wszystko, co udało mi się z niego wycisnąć. Gar wypełniony po brzegi, paluchy poparzone od mieszania
A więc tak:
- zacieranie w proporcjach możliwie dużych, jw. 3,5:1
- czas zacierania 70 min. + ok. 20 min. podgrzewania między przerwami
- wolniejsze wysładzanie, 5 + 5 + 8 litrów
- przerwy 10-15 min. między kolejnymi wodami wysłodkowymi
- rezygnacja z talerzyka przy dolewaniu wody
Uzyskałem 20l 13*blg, co daje wydajność 55-58% w zależności od użytego wzoru. Lepiej
Gęstość podczas wysładzania:
- brzeczka przednia 17,5*blg
- pierwsza woda wysłodkowa 15*blg
- druga woda wysłodkowa 9,5*blg
- trzecia woda wysłodkowa 6*blg
- końcówka wysładzania 2,5*blg
Ze względu na niepewne, tj. zaniżone wskazania termometru zacierałem 4-5*C niżej. Po ok. 60 min. próba jodowa była negatywna.
To chyba tyle. Dalsze sugestie będą mile widziane
Comment
-
-
Blg podczas wysladzania mierzyłeś na gorąco tak jak leci z kranika, czy też schładzałeś?
Ile tak naprawdę wyszlo litrów przekonasz się po rozlaniu do butelek. Na początku piwowarzenia miałem fermentator, który przkłamywal o 0,7l, bo krzywo sie nakleilo... Zdarza się...
Comment
-
-
Jest jeszcza taka możliwość, że słód w zestawie jest z "poprzedniej dostawy", bo należy mieć na uwadze to, że zniwa są raz do roku, a ziarno z czasem zmienia swoje właściwości.
Jak będziesz zamawiał słody, to może jedna warkę ułóz sobie samodzielnie ze słodów 'nowa dostawa'.
Z termometrem mozesz sobie poradzić na dwa sposoby. Po pierwsze jesli masz za oknem zwykły termometr pogodowy, to swój połóż na parapecie i sprawdź czy pokazuje taka samą temperaturę. Po drugie, zagotuj wodę w jakimś naczyniu i sprawdź ile pokazuje. Jeśli mieszkasz niezbyt wysoko n.p.m. to temperatura wrzenia powinna wynosic od 100 st.C do 98 st.C.
Dobrym sposobem na ustabilizowanie temperatury dla pierwszej przerwy, jest wsypanie słodów do wody o tempreturze 68 st.C, gdy mamy proprocje 3:1 lub 3,5:1. Wówczas po zamieszaniu i odczekaniu 5 minut, termometr powinien pokazać 62-63 st.C.
Innym sposobem jest rozpoznanie o ile wzrasta temperatura całego zacieru przy maksymalnym grzaniu pod garem. Jeśli to poznamy, wówczas grzejemy z zegarkiem w ręku, wyłączamy i odczekujemy minutę lub dwie i sprawdzamy temperaturę. Mamy pewność, że nie przegrzejemy zacieru...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziMożesz mierzyć na gorąco, ale wówczas musisz dołożyć około 2 Blg do uzyskanego wyniku.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziMożesz mierzyć na gorąco, ale wówczas musisz dołożyć około 2 Blg do uzyskanego wyniku.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziTe 2 blg to przy jakiej temp ?
A co nas interesuje podczas wysladzania najbardziej, jeśłi nie sama końcówka, by nie zejść poniżej 2Blg (na zimno)-niektórzy zalecają nawet 4Blg, co by nie wyszło gorsze piwo, a jednocześnie, by za wcześnie nie przerwać wysładzania i nie pogorszyć wydajności.
A młody piwowar ma właśnie problemy z wydajnością.
Owe 2Blg wzięło się również "dzięki" jkocurek, który pisał, że wysładza do 0 mierzonego na gorąco, co daje powyżej 2Blg na zimno. I o to mi chodziło.
A że o więcej przekłamania będzie na początku i w srodku wysładzania jest to bez znaczenia, bo o sam baling sie nie rozchodzi, tylko o kontrolowanie czy płynnie on nam spada. Gwałtowny spadek może sugerować nam, że przy dolewaniu wody przesunął się węzyk, albo może zahaczyliśmy o niego mieszając warstwę zloża.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
Gwałtowny spadek może sugerować nam, że przy dolewaniu wody przesunął się węzyk, albo może zahaczyliśmy o niego mieszając warstwę zloża.
Tabelka którą zamieściłem nie jest wzorem, ale daje jakieś pojęcie co się dzieje wraz ze wzrostem lub spadkiem temperatury. Napisanie "dodaj ok 2 Blg" jest zwykłym wprowadzaniem ludzi w błąd.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Panie Piwowarze, tabelka ma zastosowanie nie przy zacieraniu, ale przy odczytach odfermentowania piwa jak i przy określaniu poczatkowego Blg.
O wężyku nie skomentuję nawet, bo jak Ci się przesunie, skrzyżuje lub coś innego zrobi to sam sprawdzisz w praktyce. Heh... Nie ma co teoretyzować...
Comment
-
Comment