Witam szanownych forumowiczow. Jako, ze niedawno obchodzilem urodziny grupa znajomych sprezentowala mi zestaw do produkcji domowego piwka. Od paru lat sam produkuje wino z wlasnej winorosli jestem w temacie fermentacji , czystosci i tp. w miare obeznany. Piwko z gotowca to coopers lager przygotowalem wg. receptury i uwag z netu. W poniedzialek ok. godz 13 pojemnik fermentacyjny zostal zamkniety blg na poziomie 10 dzis o godz. 13 ~ 7 blg. I tu moje pytanie a w zasadzie watpliwosc. Fermentator jest wg mnie szczelny a rurka fermentacyjna caly czas "milczy". Poziom temperatur 25-23 stopnie. Pomiary wskazuja ze drozdze pracuja, ale boje sie, ze cos poszlo nie tak. A wiecie jak to jest w koncu rodzinka wpadnie skosztowac co wyszlo i szkoda by bylo ja rozczarowac. Prosze o sugestie czy ta czy ta cisza w rurce fermentacyjnej przy tym rodzaju piwka jest normalna. Serdecznie pozdrawiam.
Pierwsze piwo coopers lager watpliwosci
Collapse
X
-
A ile szczegółów więcej chcesz?
Być może jest to koniec, ale może i nie być jeszcze koniec.
Dłużej już się tego nie da zapisać.
Co do dobrych rad: zamknij wiadro na 2 tygodnie, potem niemal na pewno już będzie po wszystkim. Nie otwieraj, nie zaglądaj, nie wąchaj, nie gmeraj, nie mierz - daj mu spokojnie pofermentować przez ten czas.Comment
-
Spoko nie denerwuj sie ... podobno kto pyta nie bladzi. Mnie bardziej chodzilo o to, ze rurka wogole nie pracowala. Co do sprawdzenia czy juz jest koniec pracy drozdzy to pomiar blg ( wiadomo ).Comment
-
A nie błądzi ten, co czyta, a nie ten, kto pyta.Comment
-
Comment
-
Za późno na co, na bulgotanie czy na fermentacje?Comment
-
Bulgotanie zależy od ciśnienia gazu wewnątrz fermentora. Ciśnienie gazu wewnątrz fermentora zależy od tylu różnych czynników, że szkoda sobie zaprzątać głowę brakiem bulgotania.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
Related Topics
Collapse
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam.
Sprzedam zestaw do wyrobu piwa (mikrobrowar)
Zestaw zawiera:
- Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30 L z pokrywą
- Kran do pojemnika
- Mieszadło plastikowe
- Rurkę fermentacyjną
- Areometr z menzurką (miernik cukru)
-...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment