Pierwsze piwo coopers lager watpliwosci

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • woodu16
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.10
    • 7

    Pierwsze piwo coopers lager watpliwosci

    Witam szanownych forumowiczow. Jako, ze niedawno obchodzilem urodziny grupa znajomych sprezentowala mi zestaw do produkcji domowego piwka. Od paru lat sam produkuje wino z wlasnej winorosli jestem w temacie fermentacji , czystosci i tp. w miare obeznany. Piwko z gotowca to coopers lager przygotowalem wg. receptury i uwag z netu. W poniedzialek ok. godz 13 pojemnik fermentacyjny zostal zamkniety blg na poziomie 10 dzis o godz. 13 ~ 7 blg. I tu moje pytanie a w zasadzie watpliwosc. Fermentator jest wg mnie szczelny a rurka fermentacyjna caly czas "milczy". Poziom temperatur 25-23 stopnie. Pomiary wskazuja ze drozdze pracuja, ale boje sie, ze cos poszlo nie tak. A wiecie jak to jest w koncu rodzinka wpadnie skosztowac co wyszlo i szkoda by bylo ja rozczarowac. Prosze o sugestie czy ta czy ta cisza w rurce fermentacyjnej przy tym rodzaju piwka jest normalna. Serdecznie pozdrawiam.
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Kliknij w FAQ w moim podpisie i poszukaj o rurce.

    Comment

    • woodu16
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.10
      • 7

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Kliknij w FAQ w moim podpisie i poszukaj o rurce.

      Woda rurce nie "bulka". Czy to koniec fermentacji?
      Nie koniecznie.
      Bardzo szczegolowa odpowiedz

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woodu16 Wyświetlenie odpowiedzi
        Bardzo szczegolowa odpowiedz
        A ile szczegółów więcej chcesz?

        Być może jest to koniec, ale może i nie być jeszcze koniec.

        Dłużej już się tego nie da zapisać.

        Co do dobrych rad: zamknij wiadro na 2 tygodnie, potem niemal na pewno już będzie po wszystkim. Nie otwieraj, nie zaglądaj, nie wąchaj, nie gmeraj, nie mierz - daj mu spokojnie pofermentować przez ten czas.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • woodu16
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.10
          • 7

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          A ile szczegółów więcej chcesz?

          Być może jest to koniec, ale może i nie być jeszcze koniec.

          Dłużej już się tego nie da zapisać.
          Spoko nie denerwuj sie ... podobno kto pyta nie bladzi. Mnie bardziej chodzilo o to, ze rurka wogole nie pracowala. Co do sprawdzenia czy juz jest koniec pracy drozdzy to pomiar blg ( wiadomo ).

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

            #6
            Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji
            ps.zacznij używać polskie znaki
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woodu16 Wyświetlenie odpowiedzi
              Spoko nie denerwuj sie ... podobno kto pyta nie bladzi. Mnie bardziej chodzilo o to, ze rurka wogole nie pracowala. Co do sprawdzenia czy juz jest koniec pracy drozdzy to pomiar blg ( wiadomo ).
              To po co pytasz, skoro wiesz po czym się poznaje co się dzieje podczas fermentacji?

              A nie błądzi ten, co czyta, a nie ten, kto pyta.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • woodu16
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.10
                • 7

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji
                ps.zacznij używać polskie znaki

                Zgadza się ... to chyba taki zboczenie z winiarstwa

                BTW brak polskich znaków z IRC-a przyzwyczajenie

                Comment

                • woodu16
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.10
                  • 7

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                  To po co pytasz, skoro wiesz po czym się poznaje co się dzieje podczas fermentacji?

                  A nie błądzi ten, co czyta, a nie ten, kto pyta.

                  Praszam myślałem, że po to jest forum ...

                  Comment

                  • zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woodu16 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Praszam myślałem, że po to jest forum ...
                    Widzisz? Człowiek się uczy przez całe życie.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • woodu16
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.10
                      • 7

                      #11
                      Drożdżaki to były chyba jakieś śpiochy ... od rana pięknie bulgocze rurka. Tylko czy w piątym dniu od nastawienia to nie troszkę późno ?

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        Za późno na co, na bulgotanie czy na fermentacje?
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • woodu16
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.10
                          • 7

                          #13
                          Na bulgotanie, bo fermentacja według pomiarów przebiega od początku.

                          Comment

                          • Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

                            #14
                            Bulgotanie zależy od ciśnienia gazu wewnątrz fermentora. Ciśnienie gazu wewnątrz fermentora zależy od tylu różnych czynników, że szkoda sobie zaprzątać głowę brakiem bulgotania.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X