Witam szanownych forumowiczow. Jako, ze niedawno obchodzilem urodziny grupa znajomych sprezentowala mi zestaw do produkcji domowego piwka. Od paru lat sam produkuje wino z wlasnej winorosli jestem w temacie fermentacji , czystosci i tp. w miare obeznany. Piwko z gotowca to coopers lager przygotowalem wg. receptury i uwag z netu. W poniedzialek ok. godz 13 pojemnik fermentacyjny zostal zamkniety blg na poziomie 10 dzis o godz. 13 ~ 7 blg. I tu moje pytanie a w zasadzie watpliwosc. Fermentator jest wg mnie szczelny a rurka fermentacyjna caly czas "milczy". Poziom temperatur 25-23 stopnie. Pomiary wskazuja ze drozdze pracuja, ale boje sie, ze cos poszlo nie tak. A wiecie jak to jest w koncu rodzinka wpadnie skosztowac co wyszlo i szkoda by bylo ja rozczarowac. Prosze o sugestie czy ta czy ta cisza w rurce fermentacyjnej przy tym rodzaju piwka jest normalna. Serdecznie pozdrawiam.
Pierwsze piwo coopers lager watpliwosci
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziKliknij w FAQ w moim podpisie i poszukaj o rurce.
Woda rurce nie "bulka". Czy to koniec fermentacji?
Nie koniecznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woodu16 Wyświetlenie odpowiedziBardzo szczegolowa odpowiedz
Być może jest to koniec, ale może i nie być jeszcze koniec.
Dłużej już się tego nie da zapisać.
Co do dobrych rad: zamknij wiadro na 2 tygodnie, potem niemal na pewno już będzie po wszystkim. Nie otwieraj, nie zaglądaj, nie wąchaj, nie gmeraj, nie mierz - daj mu spokojnie pofermentować przez ten czas.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziA ile szczegółów więcej chcesz?
Być może jest to koniec, ale może i nie być jeszcze koniec.
Dłużej już się tego nie da zapisać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woodu16 Wyświetlenie odpowiedziSpoko nie denerwuj sie ... podobno kto pyta nie bladzi. Mnie bardziej chodzilo o to, ze rurka wogole nie pracowala. Co do sprawdzenia czy juz jest koniec pracy drozdzy to pomiar blg ( wiadomo ).
A nie błądzi ten, co czyta, a nie ten, kto pyta.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziRurka nie jest wyznacznikiem fermentacji
ps.zacznij używać polskie znaki
Zgadza się ... to chyba taki zboczenie z winiarstwa
BTW brak polskich znaków z IRC-a przyzwyczajenie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziTo po co pytasz, skoro wiesz po czym się poznaje co się dzieje podczas fermentacji?
A nie błądzi ten, co czyta, a nie ten, kto pyta.
Praszam myślałem, że po to jest forum ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika woodu16 Wyświetlenie odpowiedziPraszam myślałem, że po to jest forum ...
Comment
-
-
Za późno na co, na bulgotanie czy na fermentacje?
Comment
-
-
Bulgotanie zależy od ciśnienia gazu wewnątrz fermentora. Ciśnienie gazu wewnątrz fermentora zależy od tylu różnych czynników, że szkoda sobie zaprzątać głowę brakiem bulgotania.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
Comment