Cześć.
Potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań i rozwiania kilku wątpliwości odnośnie warzenia...
Bardzo proszę o pomoc.
1. Czy po zacieraniu od razu przelać piwo do filtrowania, czy lepiej wcześniej je wystudzić - jeśli tak, to do jakiej temperatury? Rozumiem, że nie muszę specjalnie się martwić kontaktem "zacieru" z powietrzem na tym etapie i mogę go poprostu przelać z gara do filtratora?
2. "doektraktowienie" brzeczki - czy mogę doprawić brzeczkę gotowym ekstraktem (np. Biowin, WES), gdyby po wysładzaniu okazała się za cienka? Wiąże się z tym jakieś zagrożenie dla piwa?
3. Mocne piwo z głównym udziałem słodu Pilzneńskiego - czy słod pilzneński nadaje się do robienia piw pow. 14 blg? macie jakieś sprawdzone receptury?
4. Drożdże górnej fermentacji zamiast dolnej - wiem jaka jest zasadnicza różnica. Czy jednak dobrze rozumuję, że piwo fermentowane drożdżami górnej fermentacji zamiast dolnej, po za specyficznymi właściwościami charakterystycznymi dla piw górnej fermentacji będzie "dobre" np. Jeżeli do typowego Lagera dodam drożdży górnej fermentacji, to otrzyma całkiem pijalne piwo?
Potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań i rozwiania kilku wątpliwości odnośnie warzenia...
Bardzo proszę o pomoc.
1. Czy po zacieraniu od razu przelać piwo do filtrowania, czy lepiej wcześniej je wystudzić - jeśli tak, to do jakiej temperatury? Rozumiem, że nie muszę specjalnie się martwić kontaktem "zacieru" z powietrzem na tym etapie i mogę go poprostu przelać z gara do filtratora?
2. "doektraktowienie" brzeczki - czy mogę doprawić brzeczkę gotowym ekstraktem (np. Biowin, WES), gdyby po wysładzaniu okazała się za cienka? Wiąże się z tym jakieś zagrożenie dla piwa?
3. Mocne piwo z głównym udziałem słodu Pilzneńskiego - czy słod pilzneński nadaje się do robienia piw pow. 14 blg? macie jakieś sprawdzone receptury?
4. Drożdże górnej fermentacji zamiast dolnej - wiem jaka jest zasadnicza różnica. Czy jednak dobrze rozumuję, że piwo fermentowane drożdżami górnej fermentacji zamiast dolnej, po za specyficznymi właściwościami charakterystycznymi dla piw górnej fermentacji będzie "dobre" np. Jeżeli do typowego Lagera dodam drożdży górnej fermentacji, to otrzyma całkiem pijalne piwo?
Comment