kilka pytań, każde z innej beczki...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • H_M_
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 2

    kilka pytań, każde z innej beczki...

    Cześć.

    Potrzebuję odpowiedzi na kilka pytań i rozwiania kilku wątpliwości odnośnie warzenia...
    Bardzo proszę o pomoc.

    1. Czy po zacieraniu od razu przelać piwo do filtrowania, czy lepiej wcześniej je wystudzić - jeśli tak, to do jakiej temperatury? Rozumiem, że nie muszę specjalnie się martwić kontaktem "zacieru" z powietrzem na tym etapie i mogę go poprostu przelać z gara do filtratora?

    2. "doektraktowienie" brzeczki - czy mogę doprawić brzeczkę gotowym ekstraktem (np. Biowin, WES), gdyby po wysładzaniu okazała się za cienka? Wiąże się z tym jakieś zagrożenie dla piwa?

    3. Mocne piwo z głównym udziałem słodu Pilzneńskiego - czy słod pilzneński nadaje się do robienia piw pow. 14 blg? macie jakieś sprawdzone receptury?

    4. Drożdże górnej fermentacji zamiast dolnej - wiem jaka jest zasadnicza różnica. Czy jednak dobrze rozumuję, że piwo fermentowane drożdżami górnej fermentacji zamiast dolnej, po za specyficznymi właściwościami charakterystycznymi dla piw górnej fermentacji będzie "dobre" np. Jeżeli do typowego Lagera dodam drożdży górnej fermentacji, to otrzyma całkiem pijalne piwo?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    1. w żadnym wypadku nie wystudzać.
    2. można, żadne, tylko po co?
    3. Nadaje się, słód pilzneśnki to podstawawa wszystkich piw.
    4. Będzie dobre. lager to piwo po fermentacji, więc dodawać już niczego nie ma sensu. Wybierasz przed warzeniem czy chcesz piwo dolnej czy górnejfermentacji.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      1. Po zacieraniu od razu przelać piwo do filtrowania.
      Nie musisz specjalnie się martwić kontaktem "zacieru" z powietrzem na tym etapie i możesz go poprostu przelać z gara do filtratora


      2. Możesz doprawić brzeczkę gotowym ekstraktem (np. Biowin, WES), gdyby po wysładzaniu okazała się za cienka. Nie wiąże się z tym jakieś zagrożenie dla piwa.

      3. Słódd pilzneński nadaje się do robienia piw pow. 14 blg.

      4. Piwo fermentowane drożdżami górnej fermentacji zamiast dolnej, po za specyficznymi właściwościami charakterystycznymi dla piw górnej fermentacji będzie "dobre"
      Np. Jeżeli do typowego Lagera dodasz drożdży górnej fermentacji, to otrzymasz całkiem pijalne piwo.


      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • H_M_
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.07
        • 2

        #4
        Dziękuje za odpowiedzi...

        Comment

        Przetwarzanie...
        X