Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem jeszcze zupełnym laikiem jeśli chodzi o warzenie piwa i z góry przepraszam jeśli mój post znalazł się w niewłaściwym miejscu ale sytuacja jest podbramkowa.
Właśnie warzę swoją pierwszą warkę pale ale. Przy wsypywaniu słodu do wody podgrzanej do temp. 65 st. (palnik wtedy przykręciłem na najmniejszy ogień) temperatura skoczyła mi do prawie 78 st. Próbowałem ratować sytuację dolewając zimnej wody i wtedy spadła. W każdym razie zdecydowałem się wtedy zastosować zacieranie w jednej temperaturze w przedziale 65-68 st. Problem polega na tym, że właśnie minęło 90 min. zacierania a próba jodowa jest nadal pozytywna.
Czy to możliwe, żeby enzymy się zdezaktywowały przy wsypywaniu słodu do wody o wysokiej temperaturze? Próbowałem smaku brzeczki i jest słodka.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jestem jeszcze zupełnym laikiem jeśli chodzi o warzenie piwa i z góry przepraszam jeśli mój post znalazł się w niewłaściwym miejscu ale sytuacja jest podbramkowa.
Właśnie warzę swoją pierwszą warkę pale ale. Przy wsypywaniu słodu do wody podgrzanej do temp. 65 st. (palnik wtedy przykręciłem na najmniejszy ogień) temperatura skoczyła mi do prawie 78 st. Próbowałem ratować sytuację dolewając zimnej wody i wtedy spadła. W każdym razie zdecydowałem się wtedy zastosować zacieranie w jednej temperaturze w przedziale 65-68 st. Problem polega na tym, że właśnie minęło 90 min. zacierania a próba jodowa jest nadal pozytywna.

Czy to możliwe, żeby enzymy się zdezaktywowały przy wsypywaniu słodu do wody o wysokiej temperaturze? Próbowałem smaku brzeczki i jest słodka.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Comment