pierwsze piwo - problem z zacierem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • shitman6
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.10
    • 10

    #1

    pierwsze piwo - problem z zacierem

    Witam wszystkich forumowiczów!
    Jestem jeszcze zupełnym laikiem jeśli chodzi o warzenie piwa i z góry przepraszam jeśli mój post znalazł się w niewłaściwym miejscu ale sytuacja jest podbramkowa.
    Właśnie warzę swoją pierwszą warkę pale ale. Przy wsypywaniu słodu do wody podgrzanej do temp. 65 st. (palnik wtedy przykręciłem na najmniejszy ogień) temperatura skoczyła mi do prawie 78 st. Próbowałem ratować sytuację dolewając zimnej wody i wtedy spadła. W każdym razie zdecydowałem się wtedy zastosować zacieranie w jednej temperaturze w przedziale 65-68 st. Problem polega na tym, że właśnie minęło 90 min. zacierania a próba jodowa jest nadal pozytywna.
    Czy to możliwe, żeby enzymy się zdezaktywowały przy wsypywaniu słodu do wody o wysokiej temperaturze? Próbowałem smaku brzeczki i jest słodka.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Niestety możliwe.
    Próbuj uratować sytuację dodaniem słodu we właściwej temperaturze. Enzymy z nowego słodu powinny sobie poradzić, kwestia tylko czy masz ześrutowany słód?

    Comment

    • shitman6
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.10
      • 10

      #3
      Niestety nie mam już słodu. Zaznaczam, że zacier jest słodki. Co robić?

      Comment

      • shitman6
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.10
        • 10

        #4
        Już sam sobie nie wierzę. czy negatywna próba jodowa może wygądać tak:

        Comment

        • shitman6
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.10
          • 10

          #5
          Wykonałęm właśnie próbę na mące. Wynik diametralnie różni się od próby na zacierze. Uznaję, że wszystko jest w porządku. Temat można zamnkąć. Dziękuję za odpowiedź.

          Comment

          • wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

            #6
            Coś chyba tutaj nie gra. Zakładam że miałeś 12-14l. wody do zacierania. Przy "małym ogniu" szybkość ogrzewania wody to ok. 1st./min. Tak więc wsypywanie słodów musiałoby trwać ok. 13 min. Strasznie długo. Sądzę raczej, że nie mieszałeś wody i przy dnie była dużo bardziej gorąca, a do tego dno mogło rozgrzać się znacznie i oddało ciepło nawet po zmniejszeniu grzania.
            Po wsypaniu śruty która spadła na dno garnka, zetknęła się z wodą o temp. pewnie znacznie wyższej niż 80 st. skoro po wymieszaniu średnia była na poziomie 78st. a więc na granicy inaktywacji alfa-amylazy.
            Reasumując, wydaje się że zniszczeniu uległa większość alfa-amylazy (brak scukrowania), a do tego pewnie cała beta-amylaza. Jedyne co można teraz zrobić, to tak ja radzi Leona, dodać ok. 40-50% pierwotnego zasypu słodu i odpowiednią ilość wody i zacierać w optymalnych temperaturach tj. 62-64 st i 72 st.

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #7
              Sprawdź termometr, ten zacier masz scukrowany.

              Comment

              • shitman6
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.10
                • 10

                #8
                dzięki wielkie. Tak jak wspomniałem od razu dolałem sporo zimnej wody. Masz rację tym, że wody nie mieszałem, stąd ten skok temperatury. Poza tym być może powinienem wcześniej zmniejszyć ogień. Ważne, że jest ok. Mam też nauczkę na przyszłość Ćwiczenie czyni mistrza. Teraz czekam właśnie aż zacier się ustoi i zaczynam filtrację. uffff

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika shitman6
                  Poza tym być może powinienem wcześniej zmniejszyć ogień.
                  Wyłączyć, nie zmniejszyć. Podgrzej wodę, wyłącz grzanie, wsyp, zmierz temperaturę i skoryguj w razie potrzeby.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Tak jak mówi zgoda. Podgrzewamy wodę do temp. wyższej o 2 st C niż zakładana, wyłączamy grzanie i wsypujemy słód. Odrazu zaczynamy energicznie mieszać do momentu wszystko równo się rozprowadzi i temp. w całej objętości będzie taka sama. Gorący palnik gazowy po wyłączeniu może jeszcze podgrzewać gar, więc na dnie temp. może skoczyć.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • shitman6
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.10
                      • 10

                      #11
                      dziękuję wszystkim za rady. właśnie kończę wysładzanie. Później chmielenie i w międzyczasie dezynfekcja sprzętu. Całość na wystudzanie powędruje na balkon. Drożdże zadam rano. Oczywiście napiszę co z tego wyszło

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • dadek
                        Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                        dadek
                        Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                        2023-12-05, 00:56
                      • Serokomlak
                        Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
                        Serokomlak
                        Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
                        2024-10-27, 00:16
                      • dadek
                        Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                        dadek
                        Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                        Start
                        2024-10-15
                        Koniec
                        2024-10-15
                        2024-10-16, 02:03
                      • dadek
                        Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                        dadek
                        Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                        2023-06-30, 00:55
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...